Vilken vodka till vodkapasta?

Vilken vodka ska man välja till sin vodkapasta? Vi frågade kryddmästare Jonas Odland hur man ska tänka när man smaksätter sin pastasås med vodka.

Vodkapasta penne

Vodkapasta är ett recept som seglat upp på topplistor över populära recept de senaste åren. Men vilken vodka ska man egentligen välja till sin vodkapasta? Vi frågade kryddmästare Jonas Odland om hur man ska tänka när det kommer till att smaksätta sin pastasås med vodka.

Hur ska man tänka när man väljer vodka som ingrediens?

- Vodka tillför ju i princip inte någon smak alls till en rätt med så smakstarka ingredienser, däremot drar alkoholen i vodkan ut en massa smaker när den får koka in med lök, vitlök, chili och tomatpuré. Namnet blir ju coolt också! Sen kan nog en stor del av den goda smaken och populariteten också förklaras av 3dl vispgrädde...

Ok, så när det gäller själva receptet så spelar det ingen större roll vilken vodka som används.

Om man ska servera vodka till pastan? Vad gäller då?

- Att servera vodka till ”vodkapasta” är ju en kul grej och funkar fint. Vodkan agerar smakförstärkare genom att alkoholen också kommer dra ut smak ur maten i munnen, speciellt när det är hyfsat med fett i anrättningen som det är i detta fall. Sen är det nog inte så stor skillnad på vilken man väljer, men Kron är vår mest smakrika vodka och med sin mjuka maltkaraktär så är den alltid ett bra val när smaken är i fokus.

Tips på vodka att servera till din vodkapasta

Kronvodka, 700ml

246,00 kr


Kronvodka har en rund, mjuk och fyllig med viss sötma och tydlig karaktär av torkad frukt, säd och viss brödighet.