Kul fakta om honung.
Honung används ofta som det är eller som smaksättare i livsmedel och drycker. Den har också en läkande effekt, kan göra din hud len och fin eller håret glänsande vackert. folk o folk har samlat en massa fakta och påståenden om honung.
Namnet honung är starkt skyddat i lagstiftningen. Äkta honung är en produkt som till hundra procent är skapad av bin – och inget får tillföras eller tas bort. Om honungen har förändrats på något sätt med smaksättning eller konsistensgivare med mera får den inte längre kallas honung. Därför får inte produkter som till exempel kallas lakritshonung eller citronhonung förekomma.
Blommorna avgör färg och smak
Honung skapas genom att honungsbin samlar nektar – ett sött ämne som finns i blommor och andra söta växter i trädgårdar och naturen. Samtidigt som bina samlar nektar ”ger de tillbaka” genom att pollinera blommorna så att de kan producera frukter och bär. Ett honungsbi producerar i genomsnitt ungefär en tolftedel av en tesked honung under sin livslängd. För att skapa ett kilo honung behöver bina besöka sex till åtta miljoner blommor. För varje kilo honung som biodlaren tar ur kupan producerar bina fyra gånger mer, som används av bina som föda i bisamhället. Honungens smak och färg bestäms av de växter som bina hämtar sin nektar ifrån.
Lång hållbarhet
Honung sägs ha evig hållbarhet – förutsatt att den förvarats i en lufttät burk. Detta beror på dess kemiska sammansättning. Naturliga speciella enzymer, högt sockerinnehåll samt en låg vattenhalt gör honungen till en ogästvänlig miljö för bakterier. Enligt sägnen lades Alexander den stores kropp vid hans död 323 f.Kr. i en kista fylld till bredden av honung för att bevaras.
Honung har en läkande och rogivande effekt
Honung är slemlösande och en gammal huskur mot hosta och lindrar förkylning. Ta en till två teskedar vid besvär eller rör ut honungen i lite ljummet vatten eller te. Testa inte kuren på de riktigt små då honung kan vara förorenad med en sorts bakteriesporer. Sporerna är ofarliga för vuxna men ett spädbarn kan inte alltid oskadliggöra bakterien och i olyckliga fall kan den orsaka allvarlig sjukdom. Honung har i tusentals år används som desinfektion vid behandling av sår på grund av sina antiseptiska egenskaper. Honungens läkande kraft sänks dock kraftigt – eller till och med förstörs – om den värms upp. Du ska därför undvika att hetta upp honungen, max 40-50 grader, om du vill bevara dess aktiva enzymer. Honung har också en avkopplande effekt. Lite honung i en kopp ljummet citronvatten gör att du somnar bättre. Men glöm inte att vara försiktigt med värmen på vattnet!
Honung och skönhet
Honung gör inte bara gott för kroppen på insidan. Lite honung i badvattnet gör huden mjuk och fin samt sägs lindra eventuella utslag. En fuktgivande mask för torr hud skapar du genom at blanda 1 msk honung, 2 msk yoghurt och 1–2 msk kokta, kalla havregryn. Blanda allt till en tjock pasta, fördela i ansiktet och skölj av med ljummet vatten efter 15 minuter. Honung kan också göra underverk för håret. Testa att ha i två matskedar i det sista sköljvattnet när du tvättar håret. Eller som en inpackning för livfullt och friskt hår: Blanda fyra matskedar olivolja och två matskedar honung och fördela smeten i handdukstorkat hår. Låt sitta i 20 minuter och tvätta därefter ur kladdet.
Honung i mat och dryck
Honung används flitigt som ingrediens och smaksättare i mat och dryck. Den tillför inte bara smak, utan lyfter även fram och balanserar de övriga ingredienserna. Den är också god att ringla över en läcker dessert eller varför inte till förrätten på en bit chèvre som gratinerats en stund i ugnen. Mjöd – som ska ha varit flitigt konsumerat av vikingarna – är en alkoholhaltig dryck som får sin etanolhalt genom jäsning av honung. I princip används samma teknik som vid tillverkning av vin. Men i stället för druvsaft används honung och vatten. Honung är dubbelt så sött som socker. Så om den ska användas som ersättare till socker bör mängden halveras. Nyslungad honung är flytande de första månaderna innan den blir kristalliserad och stelnar.
Jack Daniel's Tennessee Honey
342,00 kr
Jack Daniel's Tennessee Honey har en vacker ljus bärnstensfärg. Doften präglas av honung, rostade nötter, gräddkola (Dixie) och klassiska Jack Old No 7. Smaken är söt med tydlig inblandning av Jack Daniel's, dvs. honung, mjölkchoklad (schweizer-nöt), vanilj och kryddor. Eftersmaken är söt och fyllig med en tydlig karaktär av honung och crème caramel.
Honung som valuta
På 1980-talet skapade en bybo i Skattungbyn i Dalarna en lokal valuta som är baserad på värdet av honung. Valutan är Klöver och värdet på en sedel motsvarar en burk honung på 700 gram. De totalt 2 500 upptryckta sedlarna är försedda med ett sexkantigt bikupemöster. Tanken med valutan är att invånarna i Skattungbyn ska kunna köpa varor och tjänster av varandra och betala med klöver samt för att motverka spekulation.
Ginger Bee.
En Mule innehåller ginger beer, citron/limejuice och en spritbas. Här en variant där Jack Daniel's Tennessee Honey ger sötma till den kryddiga ingefäran.
Läs mer »Tre stora whiskeystilar från USA.
Whisky kommer ursprungligen från de brittiska öarna men den amerikanska whiskeyn har fått stor popularitet världen över. Bourbon, Tennessee Whiskey och Rye Whiskey tre stora whiskeysorter i USA vars skillnader Ola Brandbom går igenom här.
Läs mer »Tennessee Honey & Lemonade.
Testa att göra en frisk lemonad med Jack Daniel's Tennessee Honey med smak av citron och honung. Perfekt att servera en varm sommardag.
Läs mer »