Fira äppelmustens dag 11/10
I Sverige har mustande blivit ett folknöje och högsta trend. Det manifesteras bl.a. genom Äppelmustens Dag den 11 oktober.
Läs mer »Nu i skördetider kan det vara svårt att veta vad man ska göra av alla äpplen. Låt musterierna göra jobbet!
Har du också bakat paj, gjort mos och ätit dig mätt av årets äppleskörd och ändå står där med massor av överbliven frukt? Och att slänga kommer inte på fråga – vi vet ju att vi bör undvika matsvinn. Då är mustning ett alternativ. Lämna in äpplena på ett närliggande äppelmusteri och få tillbaka en läskande äppelmust som du kan njuta av lång tid framöver. folk o folk har pratat med äppelmustaren Bonny Håkansson på Sövde Musteri i Skåne om hur det går till att lämna in sina äpplen och få dem omvandlade till äppelmust.
Förr kallades proceduren att lönmusta. Man skulle ta hand om sina överblivna äpplen i stället för att kasta dem. Man lämnade in frukten till ett musteri, betalade för tjänsten och fick tillbaka en härligt läskande äppelmust. I dag är det färre musterier som tar emot äpplen, men på senare år har tillvägagångssättet ökat i popularitet och allt fler trädgårdsodlare väljer att omvandla sina överskottsäpplen till en läskande dryck som kan förvaras länge.
– Den äppelmust som vi pressar här håller i två år om flaskan är oöppnad, säger Bonny.
Sövde Musteri har mustat äpplen i över 50 år. De tillverkar även andra drycker, men äppelmusten står alltid i fokus. Bonny Håkansson tog över verksamheten 2009 efter att ha gått som lärling i några månader året innan. Han arbetade då som fotograf, men mediabranschen var tuff och han kände att han började trötta på den osäkra tillvaron. Tanken var att musta äpplen tre månader om året och resten av tiden fortsätta sitt gamla yrke. Men så blev det inte. I dag upptar musteriet all hans tid. När säsongen för äpplen är över gör de bland annat drycker på fläder och rabarber.
På Sövde Musteri pressas, filtreras och pastöriseras all must. Bonny förklarar att om du vill ha en äppelmust som håller länge ska du kolla att musteriet du lämnar in till pastöriserar. Det finns de som bara filtrerar den pressade juicen och då håller den sämre. Pastöriseringen innebär att äppelmusten genomgår en varsam uppvärmning där all smak och alla vitaminer bevaras.
– Vår must innehåller inga som helst tillsatser i form av konserveringsmedel eller smakämnen.
Det finns olika typer av musterier där du kan lönmusta. I vissa får du flaskor eller boxar som innehåller just de äpplen som du lämnat och i andra får du äppelmust som motsvarar mängden äpplen du lämnat in.
– Vi tycker att det blir en bättre must om vi blandar många varierande sorter, så vi har valt att inte pressa separata batcher för varje person som lämnar in frukt. Vi sorterar i stället äpplena efter syra och sötma och laborerar med de olika sorterna för att få fram den smak vi önskar, säger han.
När du lämnar in 2 kilo äpplen hos Bonny får du tillbaka halva mängden i äppelmust. Du har ett år på dig att hämta din mängd must i 65 cl-flaskor. För detta betalar du ett lägre pris per flaska än de som köper äppelmusten utan att ha bidragit med äpplen. Kravet på inlämnad frukt är att den ska vara i bra skick och helt mogen.
– Det ser du på kärnorna när du skär i äpplet, säger Bonny. Först är de vita och sedan går de över i brunt. Ett moget äpple har helt bruna kärnor.
På Sövde Musteri tar de även emot fallfrukt, vilken en del större musterier undviker.
– När äpplet faller från trädet på egen hand är det helt moget och har utvecklat maximalt med arom. Så vi gillar fallfrukten, säger han entusiastiskt. Nackdelen är att de ibland får skador.
När de tar emot frukten vägs den in och dåliga äpplen sorteras bort. Därefter sköljs äpplena och går ut på ett stort sorteringsbord där de synas en gång till.
– Vi tittar på alla äpplen innan de går in i musteriet, säger han.
– Det finns över 800 äppelsorter och alla går att musta. Men vad som är godast är förstås en smaksak. Helst ska det vara dessertäpplen. Ett allroundäpple som fungerar bra är Aroma. Min personliga favorit är Belle de Boskoop, ett sent äpple som helst ska ha haft lite frost innan det plockas, men när det mognar är det fantastiskt. Det lämpar sig också bra till cider.
På Sövde Musteri börjar de pressa äpplen sista veckan i augusti och håller på en bit in i januari. Pressen går varje dag. Bonny vill pressa så nyplockade äpplen som möjligt. Redan någon dag efter att frukten lämnat trädet börjar kvaliteten påverkas.
– Ta äpplena till musteriet så snart de plockats eller fallit från trädet. Vänta inte, säger han innan han måste tillbaka in till musteriet.
Här är en lista på äppelmusterier där du kan musta dina egna äpplen. De har lite olika regler när det gäller mängd och typ av äpplen som de tar emot och på en del ställen måste du boka innan. Ta reda på vad som gäller på ditt musteri innan du åker dit med dina äpplen.
356,00 kr
Om du inte känner för att göra äppelmust så finns en annan typ av dryck gjord på äpplen; Calvados! Perfekt avec till kaffet med den tillhörande äppelpajen.
65,00 kr
Låter man äppelmusten jäsa så får man som cider. Denna torra cider är gjord på 100% ekologiskt odlade äpplen från Frankrike.
I Sverige har mustande blivit ett folknöje och högsta trend. Det manifesteras bl.a. genom Äppelmustens Dag den 11 oktober.
Läs mer »Lär dig allt om calvados och missa inte Boulards nya lanseringar. Först ut är två calvados lagrad på ekfat som tidigare innehållit amerikansk rågwhiskey samt en som lagrats på bourbonfat.
Läs mer »En klassiker bland krogfolk runt om i landet när man vill ha något svalkande med mycket smak. Blanda Boulard calvados och cider med mycket is i ett vinglas.
Läs mer »