Årets julsnapsar med stjärnkockens matchande recept.

Nu är årets julsnapsar här! Fyra snapsar med olika karaktär som är speciellt framtagna för att passa julbordets smaker. Här får du fyra recept på fantastiskt goda rätter som den prisbelönte kocken Viktor Westerlind tagit fram till snapsarna.

Årets julsnapsar 2024

Julsnapsar har en fyllig kryddning för att kunna matcha julbordets alla smaker. De smaksätts även med värmande kryddor som passar den kalla årstiden och spetsas gärna med cognac eller whisky. Inför lanseringen av årets julsnapsar har kocken Viktor Westerlind tagit fram fyra nya recept som matchar dem perfekt. Att servera speciella snapsar till julbordet slog igenom under 1990-talet och är därmed ett relativt nytt fenomen i akvavitens långa historia. Syftet med julsnapsen är att passa flera olika rätter på julbordet samtidigt som kryddningen värmer och skapar julkänsla. Förutom de klassiska akvavitkryddorna kummin, fänkål och anis tillsätts exempelvis ingredienser så som kanel, nejlikor, kardemumma, pomerans, cognac, whisky, dadlar samt citron och apelsin. – Att servera julsnaps har har blivit en trevlig tradition som hjälper till att lyfta smakerna på julbordet. Samtidigt har de olika julsnapsarna sina egna egenskaper som gör att de passar extra bra till vissa rätter, säger Jonas Odland, Aquavit Master Blender på O.P. Anderson Distillery. Det allra viktigaste är dock att inte servera julsnapsen för kall då kylan dämpar de härliga smakerna. Årets svenska julsnaps består av O.P. Anderson Julaquavit, Herrgårds Julsnaps samt Prima Julsnaps. I år släpps även danska Aalborg Jule Akvavit i sin fyrtioandra upplaga sedan lanseringen. Precis som alla tidigare år kommer den i en ny design på flaskan. Inför årets lansering har kocken Viktor Westerlind, tidigare vinnare av Årets Kock, tagit fram en ny rätt till varje julsnaps. Genom moderna tolkningar av julbordsklassikerna sill, lax, skinka och ost, har han skapat perfekta smakmatchningar med de olika snapsarna.

Viktors fantastiska recept till julsnapsarna: