Deanston 15 Years Organic single malt.

Den 12 juli släpps Deanston 15 Years Organic i begränsad upplaga på Systembolaget, en ekologisk single malt med underbara toner av nougat, honung och nybakat bröd.

Deanston 15 Years Organic single malt med destilleriet i bakgrunden

Ekologisk whisky i begränsad upplaga.

Nu finns Deanston 15 Years Organic i begränsad upplaga på Systembolaget. Det är en single malt whisky från destilleriet Deanston Distillery som har sin hemvist på det skotska höglandet. Den ekologiska whiskyn har vilat på bourbonfat i minst 15 år och har underbara toner av nougat, honung och nybakat bröd.

Deanston Distillery är höglandsdestilleriet vackert beläget vid floden Teith. Med sina drygt femtio år i produktion är de fortfarande, med skotska mått, ett relativt ungt destilleri. Men trots detta är det få platser i Skottland där det görs whisky som har en lika lång och välbevarad historia. Här sammanflätas whisky och historia på ett genuint sätt. 

Deanstons byggnader är unika då de byggdes 1785 och inhyste då en kvarn och ett väveri. I de gamla salarna med massiva stenväggar och välvda tak ligger whiskyfaten och mognar i väntan på att bli en del av den eleganta och alltmer hyllade singelmalten. Hos Deanston använder man sig av korn som är odlat i närområdet. Inga av Deanstons maltwhiskys är kylfiltrerade för att på så sätt bevara alla aromer och smaker från faten i whiskyn. 

Grönt destilleri och en del av sydafrikanska Distell Group

Idag ingår Deanston i den sydafrikanska koncernen Distell Group, som också äger Bunnahabhain på Isle of Islay och Tobermory på Isle of Mull. Whiskyn tillverkas till stor del utan moderna automatiseringar utan istället för hand av skiftarbetande män och kvinnor som deltar i produktionen. 

Doften i Deanston 15 Years Organic har tydliga toner av honung och solmogna äpplen tillsammans med inslag av nybakade scones och nougat. Vitpeppar uppenbarar sig också i näsan ihop med en fläkt av lime. Smaken är ren med påtagliga nyanser av äpplen, söt malt och honung. Stänk av vanilj från bourbonfaten uppvisar sig också. Eftersmaken stannar kvar länge i munnen och rekommendationen är att avnjuta whiskyn rumstempererad för att på så sätt njuta till fullo av alla karaktärer.

Deanston har kallats det gröna destilleriet då det är helt självförsörjande destilleri med elkraft från vattendrivna turbiner. De är även ett av de första att göra en ekologisk whisky. 

- På Deanston lägger de allt de har i allt de gör. Det betyder att de bara använder ingredienser av högsta kvalitet från lokala gårdar för att göra sin whisky. Det är dessa ingredienser som ger Deanston dess lena smak och värme, som deras samhälle har lagt namn till i flera generationer, säger Nicole Gilek, Senior Brand Manager på Altia.

Deanston 15 Years Organic single malt lanseras den 12 juli i Systembolagets beställningssortiment med en begränsad upplaga.

Deanston 15 Years Organic Single Malt

689,00 kr


En ekologisk icke kylfiltrerad maltwhisky med en vacker guldgul färg. En subtil men fruktig doft med inslag av söt ek. Vanilj från faten gifter sig med den söta malten och på paletten får man den typiska honungssmaken som Deanston är känt för. Lång eftersmak av ljuvlig ekkaraktär.