Japansk whisky - vassare än skotsk maltwhisky?

Örjan Westerlund berättar den japanska whiskyns intressanta historia, vad som utmärker den och beskriver några olika spännande sorter som han har provat.

Japanska whiskyn Matsui på tunna

Japansk whisky är mycket omtalad för sin höga kvalitet. Förfinad i sin balans och med en grund som japanerna har lärt sig av skottarna. Whiskyns födelse i Japan börjar med kanonbåtar och leder oss till ett mikrodestilleri som erbjuder fem eleganta whiskysorter och en gin.

Japansk whiskystil

Japansk whisky har en elegant, balanserad stil, ofta med en mycket lätt arrakston. Japanska maltwhiskysorter har fruktig karaktär, ibland en diskret rökton. Blended whisky från Japan håller en lenare stil än den skotska, tack vare en mjuk och fruktig grainsprit som bas.

Starten för Japans whiskyindustri 1924

Resan börjar efter första världskriget. För japanerna blev skotsk whisky idealet. Vid denna tid sändes den nybakade kemiingenjören Masataka Taketsuru tvärs över världen för att praktisera whisky i Skottland. Han återvände senare med en anteckningsbok överfylld ut i marginalen med fakta om hur whisky kokas och alla andra tänkbara iakttagelser om fat, pannor och råvaror. Den japanska whiskyindustrin föddes då. Den omfattar idag ett tiotal destillerier, däribland mikrodestilleriet Kurayoshi på sydön Honshu, strax norr om Hiroshima.

Whiskeyns första resa till Japan skedde ombord på kanonbåtar från amerikanska flottan. Kommendör Matthew C. Perry anlände 1853 till Japan för att öppna det under lång tid isolerade landet. Målet var också att få fotfäste i Japan och utmana de imperialistiska britterna i Stilla Havet. USA behövde en allierad då britter hade positionerat sig i Kina efter Opiumkriget.

Ett välformulerat brev från den amerikanske presidenten till kejsaren ihop med ett fat whiskey gjorde susen. Ett freds- och handelsavtal signerades mellan USA och Japan inom loppet av ett år. Perrys djärva uppdrag förde med sig nya affärsförbindelser med det dittills slutna japanska riket. Det blev också början på en kärlek till whiskey i Japan som knappast överträffats ens av skottarna.

Pannor på Kurayoshi Distillery
Pannor på Kurayoshi Distillery

Destilleriet Kurayoshi

I kuststaden Kurayoshi har man tillverkat alkoholhaltiga drycker sedan 1910, däribland brandy, shochu och sake. Destilleriets flaggskepp bär grundarens namn, Kaoro Matsui. En av dessa tappningar, Matsui Mizunara, är lagrad på fat av japansk vattenek och finns att beställa på Systembolaget sedan 2020.

Eleganta japaner:

Text: Örjan Westerlund