Japansk whisky - vassare än skotsk maltwhisky?

Örjan Westerlund berättar den japanska whiskyns intressanta historia, vad som utmärker den och beskriver några olika spännande sorter som han har provat.

Japanska whiskyn Matsui på tunna

Japansk whisky är mycket omtalad för sin höga kvalitet. Förfinad i sin balans och med en grund som japanerna har lärt sig av skottarna. Whiskyns födelse i Japan börjar med kanonbåtar och leder oss till ett mikrodestilleri som erbjuder fem eleganta whiskysorter och en gin.

Japansk whiskystil

Japansk whisky har en elegant, balanserad stil, ofta med en mycket lätt arrakston. Japanska maltwhiskysorter har fruktig karaktär, ibland en diskret rökton. Blended whisky från Japan håller en lenare stil än den skotska, tack vare en mjuk och fruktig grainsprit som bas.

Starten för Japans whiskyindustri 1924

Resan börjar efter första världskriget. För japanerna blev skotsk whisky idealet. Vid denna tid sändes den nybakade kemiingenjören Masataka Taketsuru tvärs över världen för att praktisera whisky i Skottland. Han återvände senare med en anteckningsbok överfylld ut i marginalen med fakta om hur whisky kokas och alla andra tänkbara iakttagelser om fat, pannor och råvaror. Den japanska whiskyindustrin föddes då. Den omfattar idag ett tiotal destillerier, däribland mikrodestilleriet Kurayoshi på sydön Honshu, strax norr om Hiroshima.

Whiskeyns första resa till Japan skedde ombord på kanonbåtar från amerikanska flottan. Kommendör Matthew C. Perry anlände 1853 till Japan för att öppna det under lång tid isolerade landet. Målet var också att få fotfäste i Japan och utmana de imperialistiska britterna i Stilla Havet. USA behövde en allierad då britter hade positionerat sig i Kina efter Opiumkriget.

Ett välformulerat brev från den amerikanske presidenten till kejsaren ihop med ett fat whiskey gjorde susen. Ett freds- och handelsavtal signerades mellan USA och Japan inom loppet av ett år. Perrys djärva uppdrag förde med sig nya affärsförbindelser med det dittills slutna japanska riket. Det blev också början på en kärlek till whiskey i Japan som knappast överträffats ens av skottarna.

Pannor på Kurayoshi Distillery
Pannor på Kurayoshi Distillery

Destilleriet Kurayoshi

I kuststaden Kurayoshi har man tillverkat alkoholhaltiga drycker sedan 1910, däribland brandy, shochu och sake. Destilleriets flaggskepp bär grundarens namn, Kaoro Matsui. En av dessa tappningar, Matsui Mizunara, är lagrad på fat av japansk vattenek och finns att beställa på Systembolaget sedan 2020.

Eleganta japaner:

Kurayoshi Pure Malt Whisky 8 Years Old

1202,00 kr


En ung maltwhisky, men trots det balanserad. Doften är försynt, honungslen och med lätta toner av sött vetebröd. Här finns mycket av smörkakor och lite av brända höstlöv. Ungt och piggt. Smaken är fyllig och len, ung och okomplicerad. Eftersmaken är av spannmål, med en torr helhet, även här med en konditoriaktig brödton. En bra dram före maten.

Kurayoshi Pure Malt Whisky 12 Years Old

1419,00 kr


En härlig maltwhisky i sina bästa år med toner av vårblommor. Det doftar av rosenblad, lavendel och mycket lätt av russin. Smaken är maltigt söt och fyllig, med en pepprig ton som fortsätter i eftersmaken. Avslutningen är torr och lite brödig. Lätt, men ändå med en karaktär som ihop med sötman ger känslan av att göra sig utmärkt som sällskap med en gyllengul, skummande lageröl.

The Matsui Mizunara Cask

1302,00 kr


Denna ovanliga lagring är gjord på trä från den japanska vatteneken, Mizunara. Detta trä är mjukare och mer svårarbetat än europeiskt och amerikanskt ekträ. Mizunaraeken ger ifrån sig en smakkaraktär som är mer kryddig än de traditionella eksorterna. Vatteneken kan ge toner av sandelträ, ceder, mynta och ibland rökelseliknande, brända dofter.

Matsui Mizunara Cask har en första doft av saftigt, blött korn, gröna äpplen och toffee, med en knappt skönjbar doft av krutrök. Fylliga, söta toner övergår i en gräsig smak. Eftersmaken är maltsöt och har en lätt ton av petroleum. Efter ett tag kommer även varma toner av kanderat socker, spannmål och en aning mogen frukt.

The Tottori Bourbon Barrel

432,00 kr


Denna blend är lagrad på fat som tidigare innehållit bourbon. Karaktären har därför mycket ton av amerikansk ek – vanilj, ekspån och generösa toner av bränt socker från bourbonwhiskeyn själv. The Tottori Bourbon Barrel presenterar sig med en doft av kokos. Det följs av skållad mandel och en härlig ekträdoft. Smaken är av saftigt trä och går mot klassiska bourbontoner med peppriga inslag och en marsipanlik nötighet. Eftersmaken påminner om jul, med knäck och hackad mandel. En utmärkt dram i favoritfåtöljen, dock skulle jag inte tveka att ha den som bas i en krispig, japanskinspirerad Old Fashioned.

Etsu Gin

522,00 kr


Slutligen en gin från Kurayoshi, gjord i väntan på att whiskyn skulle mogna. Typiskt nog har den blivit en framgång i sig. Den kryddiga, skarpa tonen hos spriten går igen som bas i denna gin. Torra kryddor med mycket flyktiga aromer. En eterisk och komplex blandning av mandarinskal, rosengeranium, svagt av gurka och verbena, krispiga enbär och avrundat men en svag sälta och en mjuk bakgrund av litchiefrukt. Mycket läckert och garanterat bra till en riktigt skarpslipad Dry Martini! En samuraj-Martini?

Text: Örjan Westerlund