Om whisk(e)y.
Vi tar en snabbtitt på de mest fundamentala skillnaderna mellan skotsk, irländsk och amerikansk whisk(e)y.
Läs mer »Örjan Westerlund berättar den japanska whiskyns intressanta historia, vad som utmärker den och beskriver några olika spännande sorter som han har provat.
Japansk whisky är mycket omtalad för sin höga kvalitet. Förfinad i sin balans och med en grund som japanerna har lärt sig av skottarna. Whiskyns födelse i Japan börjar med kanonbåtar och leder oss till ett mikrodestilleri som erbjuder fem eleganta whiskysorter och en gin.
Japansk whisky har en elegant, balanserad stil, ofta med en mycket lätt arrakston. Japanska maltwhiskysorter har fruktig karaktär, ibland en diskret rökton. Blended whisky från Japan håller en lenare stil än den skotska, tack vare en mjuk och fruktig grainsprit som bas.
Resan börjar efter första världskriget. För japanerna blev skotsk whisky idealet. Vid denna tid sändes den nybakade kemiingenjören Masataka Taketsuru tvärs över världen för att praktisera whisky i Skottland. Han återvände senare med en anteckningsbok överfylld ut i marginalen med fakta om hur whisky kokas och alla andra tänkbara iakttagelser om fat, pannor och råvaror. Den japanska whiskyindustrin föddes då. Den omfattar idag ett tiotal destillerier, däribland mikrodestilleriet Kurayoshi på sydön Honshu, strax norr om Hiroshima.
Whiskeyns första resa till Japan skedde ombord på kanonbåtar från amerikanska flottan. Kommendör Matthew C. Perry anlände 1853 till Japan för att öppna det under lång tid isolerade landet. Målet var också att få fotfäste i Japan och utmana de imperialistiska britterna i Stilla Havet. USA behövde en allierad då britter hade positionerat sig i Kina efter Opiumkriget.
Ett välformulerat brev från den amerikanske presidenten till kejsaren ihop med ett fat whiskey gjorde susen. Ett freds- och handelsavtal signerades mellan USA och Japan inom loppet av ett år. Perrys djärva uppdrag förde med sig nya affärsförbindelser med det dittills slutna japanska riket. Det blev också början på en kärlek till whiskey i Japan som knappast överträffats ens av skottarna.
Text: Örjan Westerlund
Vi tar en snabbtitt på de mest fundamentala skillnaderna mellan skotsk, irländsk och amerikansk whisk(e)y.
Läs mer »Vid Institutionen för geologiska vetenskaper på Stockholms Universitet är docent Otto Hermelin en väletablerad forskare och föredragshållare. Mats har träffat den svenske whiskyforskaren Otto Hermelin.
Läs mer »Maltwhisky görs av korn, vatten och jäst. Som att koka en fantastisk soppa på en spik. Men vad är så speciellt med just korn? Daniel Winter berättar här.
Läs mer »Daniel Winter skriver om irländsk whiskey. Om historien, om arvet och om nutiden.
Läs mer »