Prisregn över Bunnahabhain i World Whiskies Awards.

Bunnahabhain vann tre guldmedaljer och en silvermedalj i tävlingen World Whiskies Awards som i år ägde rum online på grund av den rådande pandemin.

Bunnahabhain 12, 18, 25 years och  Toiteach A Dhà med landskap i bakgrund

Nyligen tillkännagavs resultatet i den prestigefyllda tävlingen World Whiskies Awards 2021 som i år ägde rum online på grund av den rådande pandemin. Priserna fullkomligt haglade över Bunnahabhain som vann inte mindre än 3 guldmedaljer.

I World Whiskies Awards utses årligen världens mest förnäma whiskysorter och bakom tävlingen står den erkända tidskriften Whisky Magazine. I år har runt 1000 whiskysorter från hela världen provats blint av jurymedlemmar och bedömts i 14 olika kategorier.

För Bunnahabhain blev det storslam då de korades som vinnare i tre single malt-kategorier. Bunnahabhain 12 tilldelades guldmedalj i kategorin ”upp till 12 år”, Bunnahabhain 18 i gruppen ”13–20 år” och Bunnahabhain 25 i klassen ”21 år och äldre”. Dessutom vann Bunnahabhain även silver med Toiteach A Dhà för icke åldersbestämd single malt-whisky.

Whisky från Skottlands västkust

Bunnahabhain som ligger på den förlovade ön Islay utanför Skottlands västkust är ett destilleri som varit en del av öns whiskyhistoria sedan slutet av 1800-talet. Bunnahabhain är gaeliska och betyder flodens mynning och dess läge på sydsidan av ön gör det än idag till ett av Skottlands mest isolerade destillerier.

Bunnahabhain 12 har en balanserad smak av malt tillsammans med påtaglig fatkaraktär. Här finns tydliga toner av aprikoshonung, hasselnötter, apelsinmarmelad och vanilj tillsammans med inslag av rök. Bunnahabhain 18 har en aromatisk doft med lätta röktoner följt av toner av gräddkola, sherry, nötter, läder och fat. Smaken har tydliga toner av fat tillsammans med en nötighet och kryddighet och inslag av sherrytoner och havssalt.

Bunnahabhain 25 har en fruktig doft med mörka sherryaromer, rostade nötter, choklad, läder och inslag av apelsin. Komplexa, rika och intensiva smaker av russin, choklad, dadlar och körsbär som fyller hela munnen. Bunnahabhain Toiteach A Dhà har en påtagligt rökig doft med välbalanserade inslag av tjära, choklad, halm och nötter. Smaken har tydliga toner av lakrits, tobak och läder i kombination med torkade aprikoser och en uppfriskande gräsighet.

-Att Bunnahabhain 12, 18 och 25 alla har utsetts till kategorivinnare i sina respektive kategorier i World Whiskies Awards är både storartat och imponerande. Samtidigt är jag otroligt stolt över att arbeta med denna whiskyproducent som lägger sådant gediget arbete på whiskyns kvalitet och karaktärer, säger Nicole Gilek, Senior Brand Manager för Bunnahabhain på Altia.

Prisbelönade whiskys från Bunnahabhain:

Bunnahabhain 12 Years Old

639,00 kr


Bunnahabhain 12 Years Old har en trevlig doft med inslag av torkad frukt och en lätt blommighet. I den nyanserade smaken finns torkadfrukt, nötter och maltsötma samt en touch av vanilj och karamelliserat socker.

Bunnahabhain 25 Years Old

3999,00 kr


Bunnahabhain 25 Years Old har en stor och komplex doft med inslag av karamell och antydan av ek och läder samt en touch av torkad frukt och kryddor. Smaken är kraftfull och lång, torr men med inslag av söta bär, rostade nötter, gräddkola och välintegrerade kryddor.

Bunnahabhain Toiteach A Dhà 46,3%

500,00 kr


Bunnahabhain Toiteach A Dhà har en rökig doft med spår av sherry och ek. Varm rökig smak som går över i oloroso sherry, ek och en hint av peppar.