YOKO - noggrant utvalda viner för det asiatiska köket.
YOKO är en vinserie framtagen för att matcha smakerna i det asiatiska köket. Först ut är en tysk riesling, en furmint från Ungern samt en sake från Japan.
Läs mer »Den gröna druvan furmint har sitt ursprung i Ungern och får mer och mer uppmärksamhet. Läs mer om druvan och om vinet YOKO Furmint som passar perfekt till asiatisk mat.
Den gröna druvan furmint har sitt ursprung i regionen Tokaj som ligger i nordöstra Ungern. Furmint är mest känd som druva i exklusiva söta viner men används även till torra viner som därmed får en tydlig personlighet. De torra vinerna får allt mer uppmärksamhet och utrymme - här kan du läsa mer om druvan furmint och YOKO Furmint, ett torrt vin som passar utmärkt till asiatiska smaker.
Furmint är lite av Ungerns nationaldruva och finns med i dokument från området Tokaj redan 1571 och är idag den dominerande och mest kända druvsorten i Tokaj. Druvan förekommer dock även i Centraleuropa, USA och Sydafrika.
De söta Aszú vinerna från Tokaj tillhör utan tvekan en exklusiv grupp av världens främsta söta viner. Den tjockskaliga furmintdruvan angrips här av Botrytis/ädelröta och de skrumpna druvorna ger ett härligt sött vin med en hög och balanserande syra.
De gyllengula Tokaji Aszú vinerna görs oftast av en blandning på flera druvor, där furmint kompletteras med hárslevelű och sárga muskotály (muscat blanc á petit grains). Vinerna är mycket högt skattade och har även kapacitet att lagras under många år.
Dock har de torra vinerna på furmint fått mer och mer uppmärksamhet. De torra vinerna har en tydlig personlighet med hög syra, vanliga toner av päron, äpple, lime, rökig mineral, honung, mandel och ibland en viss blommig ton. De lagras både i rostfria ståltankar och i ekfat. I det senare fallet får vinet givetvis en krydda från eken.
YOKO Furmint har en angenäm doft med inslag av citron, gula plommon, päron, äpple, honung, mineral och en fläkt av blommor. Vinet är torrt och friskt med en lätt vaxig textur och vinet har en fin smakintensitet med toner av gula plommon, äpple, honung, citruszest, mandel och mineral.
Vinet har en intensitet, fruktighet och fräsch syra vilket gör att YOKO Furmint passar ypperligt till östasiatiska rätter från både Japan, Kina och Thailand. Rätterna får gärna vara rika på umami och det är en fördel med syrliga komponenter i tillagning eller i tillbehör. YOKO Furmint är perfekt till sashimi eller sushi, dumplings och wok.
99,00 kr
137,00 kr
YOKO Furmint från Tokaj i Ungern passar utmärkt till asiatiska rätter med sin intensitet, fräscha syra och fruktighet. Vinet passar även till charkuterier, utvalda ostar och som sällskapsvin.
Varumärket YOKO har som mål att presentera viner som passar perfekt till asiatisk mat. Anoras erfarna vininköpare med Master of Wine Julie Nyheim i spetsen har letat land och rike runt och resultatet är YOKO Furmint från Ungern och YOKO Riesling från Pfalz i Tyskland. Senare i höst följs dessa upp med en noga utvald sake från Japan.
YOKO är en vinserie framtagen för att matcha smakerna i det asiatiska köket. Först ut är en tysk riesling, en furmint från Ungern samt en sake från Japan.
Läs mer »Dumplings är en traditionell kinesisk rätt som här fylls med en god misokyckling.
Läs mer »Oshizushi kallas även för pressad sushi och består av sushiris med olika toppings. Avnjuts gärna med ett glas YOKO Furmint.
Läs mer »Välkommen på digital vinprovning 13/10 18.00 där vi provar en riesling och en furmint från YOKO som har målet att presentera de bästa dryckerna till asiatisk mat.
Läs mer »