Den anrika druvfamiljen Muskat.
Muskatdruvan är en väldigt populära druva som används till både torra och söta viner. Lär dig mer om druvfamiljen och få tips på olika sorters muskatviner.
Läs mer »Den gröna druvan furmint har sitt ursprung i Ungern och får mer och mer uppmärksamhet.
Den gröna druvan furmint har sitt ursprung i regionen Tokaj som ligger i nordöstra Ungern. Furmint är mest känd som druva i exklusiva söta viner men används även till torra viner som därmed får en tydlig personlighet. De torra vinerna får allt mer uppmärksamhet och utrymme - här kan du läsa mer om druvan furmint.
Furmint är lite av Ungerns nationaldruva och finns med i dokument från området Tokaj redan 1571 och är idag den dominerande och mest kända druvsorten i Tokaj. Druvan förekommer dock även i Centraleuropa, USA och Sydafrika.
De söta Aszú vinerna från Tokaj tillhör utan tvekan en exklusiv grupp av världens främsta söta viner. Den tjockskaliga furmintdruvan angrips här av Botrytis/ädelröta och de skrumpna druvorna ger ett härligt sött vin med en hög och balanserande syra.
De gyllengula Tokaji Aszú vinerna görs oftast av en blandning på flera druvor, där furmint kompletteras med hárslevelű och sárga muskotály (muscat blanc á petit grains). Vinerna är mycket högt skattade och har även kapacitet att lagras under många år.
Dock har de torra vinerna på furmint fått mer och mer uppmärksamhet. De torra vinerna har en tydlig personlighet med hög syra, vanliga toner av päron, äpple, lime, rökig mineral, honung, mandel och ibland en viss blommig ton. De lagras både i rostfria ståltankar och i ekfat. I det senare fallet får vinet givetvis en krydda från eken.
Muskatdruvan är en väldigt populära druva som används till både torra och söta viner. Lär dig mer om druvfamiljen och få tips på olika sorters muskatviner.
Läs mer »Idag odlas det vin i världens alla hörn, från Moldavien till Kina. Vi pratar länder som varken är nya eller gamla världen utan utan fortfarande lite "up and coming". Här listar vi några av dessa mindre men väldigt spännande länder vars viner vi vill prova.
Läs mer »Vår dryckesexpert berättar vad du ska tänka på när du väljer dryck till efterrätten och djupdyker sen i äppeldesserter.
Läs mer »Det är högsäsong för gyllene hjortron. Vi guidar dig till de bästa vinvalen till hjortron och hjortrondesserter – en kombination som inte alltid är så lätt.
Läs mer »