Furmint – ger högklassiga söta och torra viner.

Den gröna druvan furmint har sitt ursprung i Ungern och får mer och mer uppmärksamhet.

Vingård i Tokaj i Ungern

Den gröna druvan furmint har sitt ursprung i regionen Tokaj som ligger i nordöstra Ungern. Furmint är mest känd som druva i exklusiva söta viner men används även till torra viner som därmed får en tydlig personlighet. De torra vinerna får allt mer uppmärksamhet och utrymme - här kan du läsa mer om druvan furmint.

Furmint är lite av Ungerns nationaldruva och finns med i dokument från området Tokaj redan 1571 och är idag den dominerande och mest kända druvsorten i Tokaj. Druvan förekommer dock även i Centraleuropa, USA och Sydafrika. 

Känd för de högklassiga söta vinerna från Tokaj

De söta Aszú vinerna från Tokaj tillhör utan tvekan en exklusiv grupp av världens främsta söta viner. Den tjockskaliga furmintdruvan angrips här av Botrytis/ädelröta och de skrumpna druvorna ger ett härligt sött vin med en hög och balanserande syra.

De gyllengula Tokaji Aszú vinerna görs oftast av en blandning på flera druvor, där furmint kompletteras med hárslevelű och sárga muskotály (muscat blanc á petit grains). Vinerna är mycket högt skattade och har även kapacitet att lagras under många år.

De torra vinerna på kraftig uppgång

Dock har de torra vinerna på furmint fått mer och mer uppmärksamhet. De torra vinerna har en tydlig personlighet med hög syra, vanliga toner av päron, äpple, lime, rökig mineral, honung, mandel och ibland en viss blommig ton. De lagras både i rostfria ståltankar och i ekfat. I det senare fallet får vinet givetvis en krydda från eken.