Sangiovese – Toscanas stolthet och italienarnas favorit.

Sangiovese är en klassisk italiensk druvsort som odlas i stora delar av landet, men framför allt i Toscana, Emilia-Romagna och Umbrien. I Toscana har den gjort det tydligaste avtrycket och är en nyckeldruva för områdets välkända röda viner.

Sangiovese-skylt på vinodling.

Nu tittar vi närmare på den blå druvan sangiovese som är den mest planterade druvsorten i Italien. Den ger utmärkta vardagsviner till både pizzan och pastan, men ligger också bakom en hel del av Italiens mest exklusiva och eftertraktade viner. Namn som Brunello di Montalcino, Rosso di Montalcino, Chianti Classico Gran Selezione eller Morrelino di Scansano gör att det vattnas i munnen bland vinkonnässörer över hela världen.

Sangiovese är en spontan korsbefruktning mellan druvan ciliegiolo som har funnit i Toscana sen 1500-talet och calabrese montenuovo som man finner i Kampanien. Det är inte känt om korsningen uppstod i Toscana, i södra Italien eller i en annan del av landet. Druvans namn är hämtat från latin, sangius jovis som betyder Jupiters blod. Det finns över 100 tillåtna kloner i Italien och det finns också flertalet synonymer som exempelvis brunello och prugnolo gentile.

Sangioveses utbredning utanför Italien

I ett globalt perspektiv finns totalt cirka 73.000 hektar av sangiovese. 60.000 av dessa finner vi i Italien. På delad andraplats hittar vi Frankrike och Argentina som har vardera 1500 hektar. I Frankrike odlas druvan under namnet nielluccio på ön Korsika, och där förekommer den i ensam majestät eller blandad med druvan sciaccarellu.

I Argentina odlas den mest i området Mendoza och de senaste åren har druvan fått större uppmärksamhet. I övriga delar av världen finner vi druvan främst i USA, Australien, Chile, Rumänien och Sydafrika.

Sangiovese, man håller i en plastback med druvor.
Sangiovese är en av de stora druvorna i Italien och ger smakrika viner.

Sangiovese: Smak och karaktär

Viner i traditionell stil blandas ofta med inhemska blå druvor men även med gröna och har normalt hög syra och tydlig strävhet där man finner toner av körsbär och andra röda frukter, samt mandel och ibland även inslag av tomat, tobak, te och färska örter.

Viner i modern stil blandas ofta med internationella druvor eller är gjorda av 100 procent sangiovese. De är normalt mörkare i färgen, mer fruktdrivna och har mjukare och mognare tanniner. Om vinerna ekfatslagras tillkommer inslag av kryddor, kaffe eller mörk choklad.

Sangiovese vid det dukade bordet

Det finns ett brett spektra av viner som baseras på sangiovese både vad det gäller prisklass och användningsområde. Det är alltid trevligt att välja anrättningar från det italienska köket, speciellt de anrättningar som är tomatbaserade. Lite lättare och enklare viner passar som handen i handsken till mer vardagliga rätter som pizza eller pasta, eller till charkuterier och ostar. Den mer klassiska stilen med både tydlig strävhet och ekfatslagring mår bra av att mötas med syra, sälta och fett så att vinerna rundas av en smula. Detta är extra viktigt då vi kommer till kraftiga och strama viner som Brunello di Montalcino.

Beroende på vinernas fyllighet kan råvaran vara allt från vegetarisk till ljust kött och kraftigt viltkött. Förutom tomat som ingrediens trivs vinerna ypperligt tillsammans med både oliver, svamp, fänkål, och fin balsamvinäger. Man kan med fördel använda både charkuterier och lagrade hårdostar som en komponent i maten. Man ska vara försiktigt eller helt undvika söta och kryddstarka smaker eftersom det gör att man kan uppleva vinerna som både för sträva, torra, sura och beska.

Sangioveseviner upp till 100 kr/flaska:

Ruffino Chianti Organic, 750ml

99,00 kr


Ruffino Chianti Organic har en fruktig och bärig doft med inslag av körsbär, hallon, örter och lakrits. Vinet är medelfylligt åt det lite lättare hållet med en fruktig och fräsch smak med inslag av körsbär, hallon och lakrits. Passar utmärkt till pasta, pizza och lättare kötträtter.

Rocca di Montemassi Toscana Sangiovese, Box 3000ML

309,00 kr


Rocca di Montemassi Toscana Sangiovese har en fin fruktig doft med inslag av körsbär, fat mjölkchoklad, jordgubbar samt stråk av lakrits. Smaken är fruktig med inslag av körsbär, blåbär, skogshallon, fat och kryddor. Vinet passar till grillade medelkraftiga rätter, pizza, pasta men även som sällskapsvin.

Leale Toscana Sangiovese Rosato

99,00 kr


I glaset ett friskt och ungdomligt rosévin med en tydligt bärig smak där körsbär, vinbär och vattenmelon samsas med färska örter och ett litet uns grapefruktzest.

Leale Sangiovese

85,00 kr


Druvtypiskt och smakrikt med tydliga toner av mörka körsbär, röda plommon, choklad och örtiga anistoner. Vinet har bra fräschör och mjuka tanniner i en drickvänlig, modern stil.

Chill Out Sangiovese

95,00 kr


Doft och smak är fyllda till brädden med mörkfruktiga toner såsom mörka körsbär och björnbär som kompletteras med inslag av färska örter och viol. Vinet har inslag av fat med en lång eftersmak.

Sangioveseviner mellan 100-200 kr:

Istine Chianti Classico

189,00 kr


Doften är kryddig och nyanserad med fatkaraktär och inslag av mörka körsbär, tobak, salvia, hallon, plommon, kanel, blodapelsin och kakao. Aromerna kommer tillbaka i smaken som är harmonisk och medelfyllig.

San Polo Rubio

179,00 kr


Intensivt fruktig doft med inslag av körsbär, jordgubbar, hallon, björnbär, viol, svarta vinbär och kryddor. Välbalanserad och elegant med fin struktur och mjuka tanniner. Lång aromatisk eftersmak.

Montefalco Rosso

175,00 kr


Nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, tobak, plommon, viol, skogshallon, kaffe, fikon, choklad och vanilj.

Sangioveseviner 200 kr+:

Ruffino Riserva Ducale Oro Gran Selezione

389,00 kr


Ruffino Riserva Ducale Oro Gran Selezione har en lång och nyanserad smak med toner av körsbär, kryddor, valnötter och svarta oliver. Utmärkt att servera tillsammans med medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter där det gärna får finnas syrliga, krämiga eller feta komponenter.

Avignonesi Vino Nobile di Montepulciano

299,00 kr


Ett elegant och friskt ursprungstypiskt vin som bjuder på smak av syrliga körsbär, röda plommon, kryddor och fint inlindade ekfatstoner. Sammetslena tanniner i ett långt avslut.

Collosorbo Rosso di Montalcino

209,00 kr


Fruktig och kryddig doft av körsbär och fat. Smaken är frisk och sammetslen med elegant struktur. Gotta till de flesta kötträtter och smakrika pastarätter.

Brunello di Montalcino Geografico

299,00 kr


Intensiv doft av mogna körsbär, örter och lakrits. Smaken är utvecklad, intensiv och komplex med inslag av röda bär, kryddor, utvecklad fatkaraktär, tobak och kakao. Tanninerna är sammetslena och eftersmaken lång och elegant.

Altesino Brunello di Montalcino

439,00 kr


Doften är vital och klassisk för Brunello med inslag av mörka körsbär, viol, läder, tobak och mineralitet. Smaken är fyllig och kraftfull med långlivad syra och silkeslena, kritaliknande tanniner. Ett enastående exempel av Brunello di Montalcino.

San Polo Brunello di Montalcino

1229,00 kr


Ett vin med fruktig doft med inslag av röda bär, viol, örter, ceder, vanilj, kaffe, kryddor och fat. Smaken är fyllig, djup och komplex med elegans, välbalanserad tanninstruktur och en lång eftersmak. 100% sangiovese.

Ruffino Greppone Mazzi Brunello di Montalcino DOCG

599,00 kr


Ruffino Greppone Mazzi har en stor tät doft av mörka torkade körsbär , multna höstlöv, fat, tobak, nougat och kanel. Vinet är smakrikt med stadiga tanniner och fin smaklängd där man finner både röda och mörka frukter, tobak, kanel, fat och och torkade körsbär.

23.09.2024