Det tokhyllade vinet från Loire.

Château de la Mulonnière L'effet Papillon Savennières fick den åtråvärda och sällsynta fyndstämplen hos Munskänkarna.

Château de la Mulonnière L'effet Papillon Savennières med Loire i bakgrunden

Så här beskriver munskänkarnas tidning IN VINO vinet i förtexten till de provade vinerna i beställningssortimentet:

Gillar du mogen Chenin Blanc med komplexitet och störs inte av ett stänk oxidation är 2014 Château de la Mulonnieres L´Effet Papillon Savennières från Saget la Perrier ett klart fynd. Vinet har en finstämd doft av bokna äpplen, bivax, honung och tångvall och för druvan ovanligt integrerad fruktsyra i en simmig kropp. Ett vin att njuta nu och inte gömma undan i vinkällaren för länge.

Vinet får 15,5 poäng vilket betyder: Högklassigt vin (15-17,5 poäng) och vinet har även fått den åtråvärda fyndstämpeln i form av Munskänkarnas logga.

Fått sällsynta fyndstämplar i IN VINO

Tidningen IN VINO kommer ut sex gånger per år och är medlemstidning för den landsomfattande vinprovarorganisationen Munskänkarna, som har närmare 30 000 medlemmar. I tidningen finns reportage, vinrecensioner och annat matnyttigt.

Om man jämför olika publikationer och vinjournalister så är det stor skillnad på hur generösa de är med att markera viner som ett fynd. Vad det gäller tidningen IN VINO så finns det definitivt inget överflöd när det kommer till fyndstämplar. I varje nummer recenserar tidningen cirka 130-160 olika viner i Systembolagets beställningssortiment, och vanligtvis landar antalet fyndstämplar på 0-3 stycken. I det förra numret var det bara 2014 Château de la Mulonnieres L´Effet Papillon Savennières som nådde ända fram.

Chenin blanc från välkända Savennières

Det franska vinområdet Savennières är kanske det mest kända ursprunget för högklassiga torra chenin blanc-viner. Namnet L´Effet Papillon betyder fjärilseffekten och syftar på fenomenet att en obetydlig händelse kan utlösa en stor förändring. Den klassiska formuleringen är att en fjäril som fladdrar med vingarna i Amazonas kan orsaka en virvelstorm i Texas. 

Så behandla vinet omsorgsfullt genom att servera någon det tillsammans med god mat tillsammans ett härligt sällskap. Vem vet, det kanske skapar ringar på vattnet och blir till något positivt på andra sidan jorden. 

Mer om Chenin Blanc

Druvsorten chenin blanc som definitivt förtjänar större uppmärksamhet har sitt ursprung i mellersta Loiredalen och nämns i skrifter redan 1496. Druvan är en i naturen spontan korsbefruktning mellan den gröna druvan savagnin och en annan okänd druvsort. Den har troligtvis fått sitt namn efter klostret Montchenin som ligger nära Corméry i Touraine.

Det finns drygt 9000 hektar av chenin blanc-druvan i Frankrike och 95 % finns just i Loire. Druvsorten är faktiskt ett syskon till sauvignon blanc eftersom de delar samma föräldrar. Chenin blanc är mycket mångsidig och förekommer både i söta, torra och mousserande viner. Eftersom druvan ger stora skördar och är tålig mot sjukdomar har den blivit mycket populär i andra länder som USA, Argentina, Australien och Sydafrika.

Château de la Mulonnière L'effet Papillon Savennières:

Château de la Mulonnière L'effet Papillon Savennières

231,00 kr


Château de la Mulonnière L´effet Papillon Savennières har en nyanserad doft med inslag av mirabelle plommon, yllemössa, kryddor, fat, bivax samt en fläkt av vanilj och lakrits. Smaken är torr och frisk med fina toner av plommon, aprikos, kryddor, brödsmulor, lovikavante och kryddor.