Hertigen av Aosta hade inte fel.

Riserva Ducale från Ruffino lanserades redan 1927 och firar alltså 90 år! Det är också ett av Ruffinos mest prisbelönta viner och är allmänt känt som en måttstock för hur en Chianti Classico Riserva ska smaka.

Ruffino Risera Ducale och Bistecca Fiorentina

Ducale betyder hertig på italienska, och vinet har fått sitt namn för att hedra hertigen av Aosta som reste över Alperna för att smaka på Ruffinos viner som han hade hört talas så mycket om. Han blev så imponerad att han år 1890 utsåg Ruffino som officiell hovleverantör till den italienska kungafamiljen. Denna ära återspeglas inte bara i vinets namn, utan hertigen avbildas även på den ikoniska etiketten som är en av de mest välkända bland italienska viner.

Avnjut den med grillat kött på italienska, Bistecca alla Fiorentina. Receptet hittar du här nedan.

Ruffino Riserva Ducale Chianti Classico Riserva

239,00 kr


Huvuddruvan är, som i alla chianti-viner, sangiovese – jupiters blod. Ruffino Riserva Ducale Chianti Classico DOCG är en ursprungstypisk men modern Chianti med klassisk krydda och elegans. I doften märks körsbär, kryddor, lakrits och kakao. I smaken kommer fina syror fram tillsammans med mörka körsbär och genuin toskansk tanninstruktur.

BISTECCA ALLA FIORENTINA

Bistecca betyder biffstek på italienska. Den florentinska versionen tillagas av en köttbit av hög kvalitet från ett ungt nötkreatur, skuren i ca 4 cm tjocka skivor med ett T-ben, på ena sidan benet sitter filén och på den andra sitter biffen. En bra biffstek bör få hängmöras i minst tre veckor.

Lägg köttet i rumstemperatur ca en halvtimme innan du ska grilla. Precis innan du lägger på köttet, släng på några kvistar rosmarin på glöden.

När du grillar köttet kan du med fördel använda ek- eller träkol. Använd inte salt eller marinering - köttet ska tala för sig själv.

Biffen tillagas på en mycket varm grill, undvik att köttet kommer i kontakt med elden. Grilla köttet i ca tre minuter per sida. Ställ sen steken med bensidan nedåt och grilla vidare i ca sju minuter. 

Servera med nymalen svartpeppar, en nypa salt, citron, rosmarin och en skvätt olivolja. Och en fräsch sallad!