Nominerad till årets vinmakare - möt Patricia Tóth på Planeta.

Möt Patricia Tóth, ansvarig vinmakare på sicilianska Planetas vineri, som nyligen nominerades till Winemaker of The Year 2020 av tidningen Wine Enthusiast.

Patricia Tóth

Vi fick en pratstund med Patricia Tóth, ansvarig vinmakare på Planetas vineri vid vulkanen Etna och nyligen nominerad till Winemaker of The Year 2020 av tidningen Wine Enthusiast.

Patricia Tóth

Planetas viner representerar Sicilien från väster till öster

Planeta är en av Siciliens mest meriterade vinproducenter vars viner bjuder på en resa genom Sicilien, från väster till öster. Man har nämligen sex vinerier på fem olika platser och egendomarna har stor variation både i jordmån, topografi och det lokala klimatet.

Patricia Tóth är ansvarig vinmakare på Feudo di Mezzo som är Planetas vineri vid vulkanen Etna. Patricia blev tillsammans med 4 andra vinmakare nyligen nominerad till Winemaker of The Year i 2020 av tidningen Wine Enthusiast (Wine Enthusiast Wine Star Award). Hon föll dessvärre precis innan mållinjen och den som vann blev Greg Brewer från Brewer-Clifton Winery i Sta Rita Hills. Men att överhuvudtaget bli nominerad är en stor bedrift och få förunnat.

Vi får börja med att gratulera till den fina nomineringen!

- Tack, jag blev verkligen överlycklig när jag fick beskedet. Det är inte bara en ära för mig personligen utan även ett kvitto på det arbete vi gör för att utveckla och höja kvaliteten på Planetas viner.

Vad har du för bakgrund och hur hamnade du hos Planeta?

- Jag kommer från Ungern där jag också utbildade mig. Jag har jobbat på vinerier både i Ungern, Friuli och Piemonte innan jag påbörjade ett samarbete med Planeta 2005 där jag jobbat heltid sedan 2008. Jag började på familjens egendom Buenivini som ligger i Noto och fortsatte sedan till Vittoria där vineriet heter Dorilli. Jag blev 2012 ansvarig för uppstarten av de två nya vinerierna, Feudo di Mezzo vid Etna och La Baronia vid Capo Milazzo.

Vad har du för funktion hos Planeta idag?

- Jag är nu ansvarig vinmakare för Feudo di Mezzo men jag driver också en rad olika projekt inom Planeta. Bland annat gällande miljöcertifieringen SOStain, där vi nått den högsta graden.

En av Planetas vingårdar på Sicilien

Berätta om egendomen vid Etnas sluttningar.

- Vi byggde vineriet Feudo di Mezzo av svart sten som perfekt smälter in i landskapet. Det ligger omgivet av vingårdarna Sciaranuova och Monte La Guardia en bit söder om byn Passopisciaro. Vi har även de närliggande vingårdarna Rampante, Pietramarina, och Torreguarino och totalt är det 35 hektar med vinstockar.

Vilka viner producerar ni på egendomen?

- Vi producerar 7 olika viner. Ett mousserande vin enligt den traditionella metoden på 100% Carricante, 3 vita viner: Etna Bianco, Eruzione 1614 Carricante och Eruzione 1614 Riesling. På den röda sidan Etna Rosso, Eruzione 1614 Nerello Mascalese och Eruzione 1614 Pinot Nero. 

Både Riesling och Pinot Noir är ju intressanta inslag bland de inhemska druvorna. Finns det något nytt spännande på gång?

- Ja, vi planterade för några år sedan 150 stockar av Furmint som ett test, som jag tror och hoppas faller väl ut. Vi har redan gjort ett vin på en tredjedel vardera av Carricante, Riesling och Furmint. Tyvärr är det inget som kommer att komma till Sverige. Vi gjorde bara 300 flaskor och det sälj exklusivt inom vår vinklubb.

Har du någon favorit bland de sju vinerna?

- Det är svårt, eftersom jag är så fäst vid alla mina viner. Men om du pressar mig måste jag nog välja Eruzione 1614 Carricante som jag tycker har en fantastiskt aromatisk profil och mycket lång lagringskapacitet. Vi skördar Carricante mycket senare än våra grannar som påbörjar skörden i början av oktober medan vi väntar till mellan den 21 och 30 oktober. Det är alltid en risk med tanke på faran för stormar och hagel. Men vi tycker det är väl värt det, då vinerna blir mycket intressanta och trots den senare skörden har en fantastiskt fin och frisk syra.

Vingård hos Planeta på Sicilien

Vill du berätta lite mer hur Etna är som vinodlingsområde?

- Jag tycker att det är ett av Europas mest intressanta vinursprung och jag tror att den fantastiska kvalitetsutvecklingen kommer att fortsätta även framöver. Men det är också ett komplext område där jag fortfarande har mycket att lära mig både vad det gäller det unika klimatet och jordmånen.

Hur har ni påverkats av Corona?

- Årets skörd fungerade ganska väl trots alla problem och vi testade frekvent all personal. Naturligtvis har vi drabbats hårt vad det gäller både exporten och den inhemska försäljningen. Det är ju nu andra gången de stänger restaurangerna i Italien som är en viktig försäljningskanal. Men jag tror och hoppas att det kommer att komma ut något positivt ur denna hemska pandemi. Att vi exempelvis kommer att leva mer miljövänligt än vad vi har gjort tidigare.

Hur ser skörden 2020 ut kvalitetsmässigt?

- Det är naturligtvis lite tidigt att säga, framförallt vad det gäller de röda vinerna. Men det ser lovande ut för Etna där de vita vinerna kommer bli väldigt aromatiska med fin och hög syra. Vad det gäller övriga ön ser det bra ut för Nero d´Avola. Det blev en liten skörd på Capo Milazzo, men vi hoppas på en riktigt tillfredställande smak och karaktär på de två vinerna därifrån.

Vad skulle du rekommendera för mat till dina viner?

- Bland de röda vinerna är Etna Rosso lite lättare och det väljer jag gärna till charkuterier. Den röda Eruzione 1614 är kraftigare och harmoniserar mer med lite kraftigare kötträtter. Den vita Etna Bianco dricker jag gärna som aperitif och till fisk samt vegetariska rätter. Eruzione 1614 Carricante är för mig mer som ett meditationsvin. Men självklart passar det även bra till mat som exempelvis sushi.

Tack Patricia, och nu den sista frågan. Vad är meningen med livet?

- Ha ha, eftersom jag är uppväxt med Monty Pyhton tänker jag direkt på filmen ”Meaning of life”, men det är kanske inte svaret du vill ha. Men kanske kommer ändå min sanning någonstans mellan John Cleese och min pappa. Min pappa är duktig på att leva i samklang med andra människor och med naturen. Det kanske är det som är meningen, att påverka andra med positiv energi och glädje samt att leva på ett miljövänligt sätt. Vi måste ju tänka på hur vi lämnar över moder jord till kommande generationer.

Två av Patricias viner som finns i Systembolagets beställningssortiment:

Planeta Eruzione 1614 Bianco 2018

289,00 kr


Vinet har en intensiv doft med fina toner av gröna äpplen, apelsin, vita blommor, mineral och en touch av honung. Smaken är frisk och fruktig med inslag av mineral, vita frukter, gröna äpplen och grapefrukt. Eftersmaken är lång och välbalanserad.

Planeta Eruzione 1614 Rosso

289,00 kr


Smaken är medelfyllig med inslag av röda frukter, rosor, kryddor och vulkanisk mineralitet. Det har en ganska hög syra och mjuka behagliga tanniner. Vinet är balanserat och härligt elegant.