Vi skålar för 7 imponerande kvinnor i vinbranschen.

Inför Internationella Kvinnodagen den 8 mars vill vi lyfta några kvinnor i vinbranschen som gjort och gör ett imponerande arbete med att ta vinproduktionen in i framtiden och samtidigt skapa fantastiska viner här och nu..

Internationella Kvinnodagen 8 mars - kvinna på vingård.

Vinbranschen har som så många andra branscher varit mansdominerad sedan starten. Som tur är är det också en industri i ständig förändring, och kvinnor världen över får allt större utrymme att skapa fantastiska viner och att påverka framtiden för vinproduktion.

Här vill vi lyfta några kvinnor som är framträdande i vinvärlden idag och som därmed öppnar dörrar för fler kvinnor att ta plats i rampljuset i framtiden.

Amandine Marchive på Domaine des Malandes.
Amandine Marchive på Domaine des Malandes.

Amandine Marchive, Domaine des Malandes, Chablis

Domaine des Malandes grundades redan på 1940-talet av Amandines morföräldrar, som fick kämpa ordenligt för att få vingården att gå runt på en tid då det mesta fick göras för hand. Med hårt arbete lyckades de bygga en framgångsrik vingård och de ägde sju hektar vinodlingar som deras dotter, Lyne Marchive, sedan fick ärva.

Lyne var en av de allra första kvinnorna att grunda en egen vingård i Chablis 1973, och i över 30 år arbetade hon med att utveckla sin vinframställning, modernisera arbetet och växa sin vinportfölj. Samtidigt reste hon världen runt för att marknadsföra sina viner i Amerika, Asien och Europa.

2018 lämnade hon över sitt livsverk till barnen Richard, som ansvarar för vineriet, och Amandine som idag jobbar med marknadsföring och det kommersiella. Idag har man 29 hektar vinodling och är kända för stilfulla viner med ren snygg frukt och den strålande mineralkänsla som är typiskt för Chablis.

"...hon var tvungen att vara tuffare, mer professionell och mer dynamisk än männen för att bli respekterad. 50 år senare har allt förändrats."

Vi fick ställa några frågor till Amandine Marchive om hennes tankar kring livet som kvinna i vinbranschen förr och idag.

Hur skiljer sig arbetet i vinbranschen för dig idag jämfört med hur det var för din mamma?

Min mamma har alltid velat arbeta med vin, men det var mycket svårt att komma in på en teknisk vinskola. Hon kunde ha gjort det, men skolan var full av pojkar och hon var rädd för att vara den enda flickan. Min mamma skulle aldrig säga att det var svårt för henne när hon var chef för Domaine des Malandes. Men jag känner att hon var tvungen att vara tuffare, mer professionell och mer dynamisk än männen för att bli respekterad. 50 år senare har allt förändrats. Kvinnor är lika representerade på tekniska skolor, många kvinnor är oenologer och vinmakare, allt fler kvinnor kör traktorer etc.

Var det alltid självklart för dig att börja jobba med vin?

– Som tonåring ville jag resa och rädda världen. Så jag tillbringade de första fem åren av mitt yrkesliv med att arbeta för en ideell organisation. Det gav mig massor av lärdomar. Men sedan kände jag att jag missade något, jag behövde göra något på egen hand. Min bror ville överta vingården som vår mor skapade, och han bad mig att göra honom sällskap. Han sa att han skulle känna sig tryggare om vi var tillsammans i det här projektet.

Vad skulle du säga till andra kvinnor som vill jobba med vin idag?

– Go for it! Det finns inga hinder för kvinnor längre. Alla vinjobb är öppna för kvinnor, från de mest tekniska jobben till delar inom själva affären och försäljning.

Några viner från Domaine des Malandes:

Patricia Tóth på Planeta, Sicilien.
Patricia Tóth på Planeta, Sicilien.

Patricia Tóth, Planeta, Sicilien

Patricia är ansvarig vinmakare på prisvinnande vinhuset Planeta på Sicilien. 2020 nominerades hon till "Winemaker of the year" av tidningen Wine Enthusiast.

Patricia Tóth är ansvarig vinmakare på Feudo di Mezzo som är Planetas vineri vid vulkanen Etna. Planeta har sammanlagt sex vinerier på fem olika platser och egendomarna har stor variation både i jordmån, topografi och det lokala klimatet.

Förutom att hon är ansvarig vinmakare på Planeta driver hon också flera olika projekt, bland annat gällande miljöcertifieringen SOStain, där de har nått den högsta graden. Hon kommer ursprungligen från Ungern där hon också är utbildad. Därefter har hon arbetat med vin i både Piemonte och Friuli, för att börja på Planeta på Sicilien 2005.

Några av vinerna från Planeta:

Systrarna Carmen och Lourdes Martínez Zabala.
Systrarna Carmen och Lourdes Martínez Zabala.

Carmen och Lourdes Martínez Zabala, Bodegas Faustino

Bodegas Faustino grundades 1861 och leds sedan 2016 av fjärde generationen genom systrarna Carmen och Lourdes. Förutom Bodegas Faustino, som är världsledande för export av Rioja Gran Reserva, ingår även Bodegas Campillo och Bodegas Portia. De har jobbat i vineriet i över 20 år och deras gedigna erfarenhet av vinmakeri går inte att ta miste på.

"Alla människor, manliga och kvinnliga, är kapabla tack vare sina färdigheter, intelligens och skarpsyn. Ibland spelar turen också in. Vi måste alltid se bortom könet för att förstå en person och dennes sanna potential.”

/Carmen Martínez Zabala

De har ett fokus på utveckling och perfektion, samtidigt som de lägger vikt vid att respektera land och miljö. Idag producerar deras vingårdar både röda, vita, roséviner och Cava, drycker som exporteras till över 140 länder i världen.

Några av deras mest kända viner:

Åsa Orsvärn och Blossa 04 Vinteräpple.
Åsa Orsvärn, Blossas Chief blender, och Blossa 04 Vinteräpple.

Åsa Orsvärn, Blossa, Sverige

En kvinna vi verkligen vill lyfta inför årets Kvinnodag är Åsa Orsvärn, Chief Blender på Blossa. Vår alldeles egen glöggdrottning som ligger bakom samtliga årgångsglöggar och därmed ändrat synen på glögg inte bara i Sverige utan i världen.

Hon har arbetat med glögg sen innan Blossa hette Blossa och inför årgångsglöggens 20-årsjubileum fick vi en exklusiv intervju med Åsa, där vi bland annat frågade vad de viktigaste egenskaperna i rollen som Chief Blender är:

– En viktig egenskap är fantasi, och att man har rätt kunskap. Man får inte vara rädd för att testa, men det är bra att veta att om jag tar de här bären och stoppar dem i sprit så vet jag hur smaken blir. Jag kan känna mig trygg i den erfarenheten jag har.

Glögg som Åsa ligger bakom:

Marilisa Allegrini.
Marilisa Allegrini har blivit ett ansikte utåt för Amarone och italienska viner.

Marilisa Allegrini, Allegrini Group, Italien

Marilisa Allegrini är en av Italiens främsta personer i vinvärlden och har i över 40 år drivit ett av Italiens mest ansedda vinhus, Allegrini. Nyligen lämnade hon Allegrini Group bakom sig och fokuserar nu helhjärtat på sina toskanska egendomar: Poggio al Tesoro och San Polo, där hon fortsätter sitt arbete med att alltid ligga i framkant inom vitikultur genom studier, forskning och experiment.

Hela produktionen hos San Polo i Montalcino är ekologisk och vineriet är toppmodernt och byggt i hållbar arkitektur där byggnaden är i samklang med naturen. Vinerna från både Poggio al Tesoro och San Polo har vunnit många priser och fortsätter att imponera på omvärlden.

Marilisa Allegrini är inte bara ett ansikte utåt för kvinnor i vinbranschen utan också för hela Italien då hon har jobbat mycket för att bevara och förmedla italiensk kultur till världen.

Viner från Allegrini:

Theresa Breuer på Weingut Georg Breuer.
Theresa Breuer på Weingut Georg Breuer.

Theresa Breuer, Georg Breuer, Tyskland

Vineriet Georg Breuer grundades 1880 och drivs idag av Theresa Breuer. Weingut Georg Breuer är beläget i Rheingau och känt för elegant, torr riesling bland annat.

Theresa studerade International Wine Business och var inne på att jobba med turism när hennes pappa dog när hon bara var 20 år gammal. Så 2004 började hon istället jobba på familjeföretaget för att gå i sin fars fotspår. Idag äger hon 40 hektar vinodlingar och ansvarar för allt från den dagliga verksamheten till försäljning och marknadsföring av vinerna. Hon har dock starkt stöd av driftschefen Hermann Schmoranz och källarmästare Markus Lundén.

Vingården innehar en hållbarhetscertifiering sedan 2013, och på varje vingårdsläge används endast ekologiska metoder. Bland annat jobbar man miljömedvetet genom minskad skörd, ingen användning av bekämpningsmedel, enbart naturliga gödningsmedel och diversifiering av grödor för att odla ett hälsosamt ekosystem.

Riesling från Georg Breuer:

Katie Jones från Domaine Jones.
Brittiska Katie Jones från Domaine Jones.

Katie Jones, Domaine Jones, Frankrike

Katie Jones som är bördig från England har jobbat under många år som exportansvarig på ett kooperativ i södra Frankrike. År 2007 besökte hon en vacker vingård i en sluttning med svart skiffer nedanför slottet Quéribus med fantastisk utsikt över Maurydalen. Katie blev genast förälskad och köpte vingården med 70-åriga stockar 2008 och detta blev grunden till Domaine Jones.

Idag har egendomen som drivs av Katie totalt 12 hektar som är fördelat på 20 små vingårdar med gamla stockar (40-100 år gamla). Vingårdarna är belägna i Maury, Paziols och runt byn Tuchan. Man odlar de blå druvorna Carignan, Grenache, Syrah och Lledoner Pelut som också kallas "den håriga Grenache". Till de vita vinerna använder man Grenache Gris, Grenache Blanc, Macabeu, Muscat och Carignan Gris.

Vineriet som ligger inom appellation Fitou i byn Tuchan är från början ett tåghall som byggdes 1905 och användes som nattförvaring för "Tuchan Express" som var ett ånglok som nådde den då imponerande hastigheten på 8 km i timmen. Anläggningen stängdes 1935 men har nu varsamt renoverats till att bli Domaine Jones vineri.

Viner från Domaine Jones:

01.03.2024

Zonnebloem Sauvignon Blanc, miljöbild.Nu välkomnar vi sydafrikanska viner från Pongrácz och Zonnebloem.

De är med stor glädje vi nu välkomnar två nya sydafrikanska producenter till vår redan breda portfölj. Pongrácz är en av landets mest framstående producenter av mousserande viner och Zonnebloem är en anrik egendom med kvinnlig prägel.

Läs mer
Patricia TóthNominerad till årets vinmakare - möt Patricia Tóth på Planeta.

Möt Patricia Tóth, ansvarig vinmakare på sicilianska Planetas vineri, som nyligen nominerades till Winemaker of The Year 2020 av tidningen Wine Enthusiast.

Läs mer
orangevin och mousserande vinOrangevin: Orange är den nya trendiga vinfärgen.

Läs mer om fenomenet orangevin som tagit vinvärlden med storm. Varför får vinet färgen orange och vad ger det den speciella smaken?

Läs mer
Tre bilder från Toscana - bilväg, Florens och vingård.Roadtrip i sommar: Upplev Toscanas vingårdar med bil.

Tradition, passion och gudomliga viner. En roadtrip i triangeln mellan Florens, Siena och Pisa uppfyller alla förväntningar på la dolce vita – även under lågsäsong.

Läs mer