Ny årgång av läcker ekologisk Châteauneuf-du-Pape.

Nu rullar den nya läckra årgången Xavier Vignons ekologiska Châteauneuf-du-Pape ut till Systembolagets hyllor. Den finns i lager i många butiker, men kan naturligtvis även beställas om du inte hittar den i din favoritbutik.

Xavier Vignon Chateauneuf-du-Pape 2020.

Skickligt handlag ligger bakom denna årgång 2020, som både har intensitet, balans och elegans. För att få fram fruktigheten och fräschören har man noga valt druvor från de svalare delarna av Châteauneuf-du-Pape - samtidigt som endast 10 procent av vinet vinifieras och lagras i ekfat.

Denna årgång innehåller mer grenache (75 procent) än året innan och man har även adderat 5 procent av den gröna clairette. Denna årgång får därför en mer accentuerad ton av röda frukter och blommor. Återstoden av druvorna är 10 procent vardera av syrah och mourvèdre.

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape Organic 2020 har en mycket nyanserad doft med inslag av skogshallon och plommon som samsas fint med örter, fat, lagerblad och en fläkt av blommor. Smaken är intensiv och nyanserad med toner av röda bär, körsbär, kryddor, lavendel, fat, viol och färska örter.

Hyllat vin både hemmavid och internationellt

Denna årgång har fått mycket god press både internationellt och på den svenska marknaden. Bland annat har vinet fått 94 poäng och klassats som ett superfynd av Dina Viner. Livets Goda ger vinet 92 poäng och beskriver det på följande sätt:

2020 har nu landat av trotjänaren Xavier Vignons strålande ekologiska Châteauneuf-du-Pape och det är en årgång som bryter ett mönster med sin betydligt svalare fruktighet. Livets Goda har provat och delar återigen ut ett högt betyg till ett av Systembolagets mest pålitliga vinköp under trehundringen.”

Châteauneuf du Pape - galjonsfigur i södra Rhône

Inget annat ursprung i södra Rhônedalen är lika hyllat och eftertraktat som Châteauneuf-du-Pape. Det är ett gammalt vindistrikt i södra Rhônedalen, strax norr om Avignon. Området har fått sitt namn efter ett sommarslott som påvestaten byggde under en period från 1309 till 1376 då påvarna residerade i Frankrike. Hela 18 druvsorter är tillåtna i produktionen av Châteauneuf-du-Pape. 95 procent av produktionen är röda viner och resten vita. De gröna druvorna får även användas i ett rött vin.

Grenache, syrah och mouvèdre är klart dominerande och står för 90 procent av den uppodlade arealen på 3.161 hektar.

Xavier Vignon och nya årgången på hans Châteauneuf-du-Pape 2020.
Xavier Vignon är känd för att sina fina Châteauneuf-du-Pape-viner.

Xavier Vignon en auktoritet i området

I många länder finner vi enskilda vinmakare vars gärning har haft stor betydelse för hur vinerna har utvecklat sig, och vilken status vinområdet har idag. Det är ingen tvekan om att Xavier Vignon har lämnat ett stort avtryck i södra Rhônedalen. Han har under åren anlitats som oenolog av 600 olika vinegendomar, och hela 60 procent av producenterna inom Châteauneuf-du-Pape har använt hans tjänster. Och inte att förglömma alla de viner han nu gör, sen 2016 under egen etikett.

Xavier ser sig gärna som en dirigent där olika växtplatser och viner är de olika instrumenten. Endast genom att få fram det bästa ur varje instrument får man fram en vacker symfoni. Han lägger mycket stor kraft i konsten att blanda (dirigera) vin från de olika lägena och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. Ett hantverk som Xavier behärskar mästerligt. Detta ger vinerna en fin nyansrikedom och komplexitet.

Hållbara metoder med respekt för naturen

Alla viner som produceras av Xavier Vignon har odlats på ett hållbart sätt och kontinuerligt blir fler och fler av hans viner ekologiskt certifierade. Målet är att alla viner inom en femårsperiod ska vara odlade och tillverkade enligt ekologiska principer.

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

285,00 kr


Den senaste årgången av Xavier Vignons Châteauneuf-du-Pape är både fruktig och fräsch med balans, intensitet och elegans. Här finns toner av röda frukter och blommor. Smaken är intensiv, nyanserad med toner av röda bär, körsbär, kryddor, lavendel, fat, viol och färska örter.

Xavier Vignon i Châteauneuf-du-Pape

Xavier Vignon


Xavier Vignon är specialiserad på södra Rhônedalen och är mest kända för sina viner från Châteauneuf-du-Pape.

Läs mer »