Nya viner från Planeta, Ruffino, Xavier och Quinta Vale D. Maria.

Intressanta nya viner i Systembolagets beställningssortiment. Ett rosévin från Sicilien, en Chianti Classico på magnum, ett rhônevin samt ett vin från Douro.

Nya viner i beställningssortimentet

Vi lanserar nu flera intressanta viner i Systembolagets beställningssortiment och kommer lansera ännu fler framöver. Den här veckan släpps ett rosévin från sicilianska Planeta, en Chianti Classico på magnumflaska, ett vin från den intressanta vinproducenten Xavier Vignon samt ett maffigt vin från Dourodalen.

Fräsch och fruktig rosé från Sicilien

Planeta äger hela sex egendomar med omkringliggande vinodlingar på den vackra ön Sicilien. Egendomarna har en stor variation både vad det gäller jordmån, topografi och det lokala klimatet. Detta ger en palett av intressanta och välgjorda viner som tillsammans speglar hela öns mosaik av olika druvor och förutsättningar för kvalitetsvinsproduktion. 

Planeta är utan tvekan ett av Italiens mest kända och beundrade vinvarumärken. Nu när vi förhoppningsvis snart går mot varmare tider lanserar vi Planetas fräscha rosévin baserat på druvorna Nero d´Avola och Syrah. Ett vin som passar utmärkt till sallader, medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter och pizza. Självklart kan du också dricka vinet på egen hand. Vinet är ett utmärkt smörjmedel för goda konversationer och socialt umgänge.

Planeta Rosé

139,00 kr


Planeta Rosé har en inbjudande fruktig doft med inslag av hallon, vattenmelon, hibiskus och en fläkt av nypon. Smaken är läskande och fruktig med toner av hallon, vattenmelon, blommor och en fläkt av björnbär.

Klassisk Chianti Classico i magnumflaska

Vinhuset Ruffino grundades av två bröder 1877. En period då Italien var ett kungadöme, och bröderna med de höga kvalitetsambitionerna blev snart hovleverantörer då de sålde vin till hertigen av Aosta som tillhörde den italienska kungafamiljen. Hertigen var en stor vinälskare och han bestämde sig för att åka söderut och besöka Toscana och Pontassieve för att smaka på de omtalade vinerna från Ruffino. Chianti Stravecchio föll honom i smaken och han utnämnde Ruffino till sin officiella hovleverantör. I Ruffinos museum finns i dag ett certifikat bevarat daterat den 31 december 1890, där detta är dokumenterat.

När vinhuset Ruffino firade 50 år 1927 beslutade man att hedra hertigen som föredrog deras viner från Toscana framför de franska, trots att han hade närmare till Frankrike. Vinhusets mest förnäma vin Chianti Stravecchio fick då namnet Riserva Ducale, vilket betyder reserverat för hertigen.

Ruffino Riserva Ducale är det enda italienska vin som får ha ordet Riserva i sitt namn eftersom det kom till långt innan det etablerades regler kring Chianti Classico och Chianti Classico Riserva. Riserva Ducale har alltså ordet Riserva två gånger på etiketten, dels för att det ingår i vinets namn, dels för dess klassificering.

Vinet finns sedan tidigare på helflaska i Systembolagets sortiment med årgång 2016. Men nu lanserar vi en lite äldre årgång av magnumflaskan. En festligare storlek på flaska att ställa på bordet om du får hem lite fler gäster.

Ruffino Ducale Magnum 2014

699,00 kr


Vinet är en ursprungstypisk Chianti med klassisk krydda och elegans. I doften märks körsbär, kryddor, lakrits och kakao. I smaken kommer fina syror fram tillsammans med mörka körsbär och kryddiga fat som ger en genuin toskansk smakprofil.

Nytt Rhônevin från skickliga Xavier Vignon

Nu lanserar vi ytterligare ett intressant vin från Xavier Vignon som är en mycket erkänd och skicklig vinmakare i den södra Rhônedalen. Xavier är mycket slipad i konsten att blanda vin från olika vingårdar och områden och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. Denna Lirac kommer från 12 olika vingårdar runt byn Lirac, som ligger nordväst om Avignon.

Xavier Lirac är utmärkt gott som sällskapsvin, men för sig även galant tillsammans med vällagade rätter på mörkt kött eller fågel. Varför inte servera en timjan- och vitlökskryddad köttgryta med mandelpotatismos och stekt portabello.

Xavier Vignon Lirac

199,00 kr


Xavier Lirac har en nyanserad doft med bra djup och inslag av röda frukter och bär, stendamm, örter, lavendel och en fläkt av lakrits. Smaken är mjuk och balanserad med toner av hallon, körsbär, stenfrukter, stendamm, färska örter och sträng av lakrits. Vinet besitter trots sin smakrikedom och intensitet en bra dos av elegans.

Ett strålande vin från Dourodalen

Till skillnad från de ovanstående vinerna lanseras detta vin den 3 maj, men det här vinet är verkligen värt att vänta på. Ett härligt maffigt och nyanserat vin som till fullo visar Dourodalens förutsättningar för röda viner av världsklass.

Egendomen Quinta Vale D. Maria är belägen i hjärtat av Dourodalen, längs bifloden Torto. Den köptes 1996 av Cristiano Van Zeller vars familj odlat och tillverkat vin sedan 1620. Efter en lång karriär inom portvinsindustrin köpte han egendomen och började genast en omfattande restaurering. Idag omfattar den 45 hektar vinodlingar med hela 41 olika druvsorter, där stockarna är mellan 12 och 100 år gamla. Det är stor variation mellan de olika vingårdarna och ambitionen är inte bara att producera högklassiga portviner utan även att sätta Dourodalen på kartan vad det gäller vanliga viner.

När Cristiano Van Zeller äldsta dotter Francisca visade samma passion för goda viner som sin far planterades 2004 i samband med hennes 18-årsdag en ny vingård som fick hennes namn. Man planterade 5 blå druvor och det första vinet lanserades 2011.

Quinta Vale D. Maria är också en del av de beryktade Douro Boys som tillsammans marknadsför och kommunicerar områdets kvalitet och potential för röda och vita viner. De övriga medlemmarna är Quinta do Vallado, Niepoort, Quinta do Crasto, och Quinta do Vale Meão. Dessa 5 egendomar producerar några av Portugals absolut bästa viner.

Quinta Vale D. Maria Vinha da Francisca

639,00 kr


Vinet har en mycket nyanserad och intensiv doft med inslag av mörka frukter, pinjeträd, fat, kryddor, tallbarr och kakao. Vinet är mycket intensivt och nyanserat och i den långa smaken finner man både mörka frukter, fat, kryddor, örter och kakao. Ett riktigt häftigt vin.

27.04.2021