Robert Mondavis prestigevin i ny årgång.

Nu lanserar vi det exklusiva vinet Robert Mondavi Winery Cabernet Sauvignon Reserve från årgången 2017 som fått hela 97 poäng av vinjournalisten James Suckling.

Robert Mondavi Winery Cabernet Sauvignon Reserve 2017

Nu lanserar vi en ny årgång av Robert Mondavi Winery Cabernet Sauvignon Reserve. Det är dags för 2017 som har fått hela 97 poäng av vinjournalisten James Suckling. Vinet finns nu tillgängligt i Systembolagets beställningssortiment.

Ett storartat vin från legendarisk vingård

De utvalda druvorna kommer till 100% från den legendariska vingården To Kalon som ligger i Oakville. Druvorna genomgår tre strikta urvalsprocesser, först på stocken, sedan selekteras de bästa klasarna och efter avstjälkningen de bästa bären. Kallmacerering, jäsning och ytterligare skalkontakt genomförs i stora tankar av fransk ek. Totalt har vinet en skalkontakt under 31 dagar. Vinet överförs sedan till 100% nya fat av fransk ek för den malolaktiska jäsningen samt lagring under 20 månader.

Efter en selektion och blandning av de bästa faten buteljerades vinet under augusti 2019. Det är verkligen ett storartat vin som får äktenskapstankar tillsammans med en kraftfull och välbalanserad kötträtt. Varför inte en rosastekt ryggbiff med tryffelpotatispuré och en mustig rödvinssås.

Robert Mondavi Winery Cabernet Sauvignon Reserve 2018

1659,00 kr


Ett vin med en stor, komplex och nyanserad doft med inslag av svarta vinbär, björnbär, torkade örter, ceder, vanilj, kanel och en fläkt av tobak.

Smaken är intensiv och kraftfull men med behagliga och mogna tanniner. Vinet är packat av mörka frukter, svarta vinbär och plommon, som samsas med torkade örter, vanilj, kryddnejlika, fat, tobak, kakao och ett stråk av lakrits i en härligt lång smak.

Robert Mondavi byggnad

Ett landmärke i Napa Valley

År 1966 grundade Robert Mondavi vineriet i Napa Valley som bär hans namn. Robert har betytt oerhört mycket för den kaliforniska vinindustrin och dess utveckling. Han var den första som byggde ett större vineri i Napa Valley och hans ambition var att göra viner som kunde mäta sig med världens främsta. Egendomen ligger i den historiska vingården To Kalon i den västra delen av Oakville.

Byggnaden ritades av Cliff May och andas en stil av en spansk missionsstation med sitt stora valv och klockstapeln. Det har utan tvekan blivit en av de mest kända landmärkena i Napa Valley. Egendomen har ett gediget kvalitetsrykte och är speciellt kända för sina högklassiga viner från Cabernet Sauvignon och Sauvignon Blanc. Chefsvinmakaren på egendomen sedan 1989 är Genevieve Janssen som 2011 utsågs till ”Winemaker of the Year” av tidningen Wine Enthusiast.

En pionjär och innovatör

Redan de första åren byggdes ett mottagningscenter på egendomen där besökarna fick prova vinerna och få inblick i tillverkningen. Det var något nytt för Napa Valley och blev fröet till den så nu viktiga vinturismen i Kalifornien. Roberts fru Magrit som var djup involverad i verksamheten började även arrangera konstutställningar, matlagningsklasser med franska stjärnkockar, välgörenhetstillställningar och konserter.

Robert Mondavi avled 2008 vid en ålder av 94 år, då han levt ett långt liv fyllt av vin och framgång. Han var en person med visioner och såg mycket av det som hände i Napa Valley som en kollektiv succé. Han var mycket hjälpsam. När det var skörd frågade han grannarna om de behövde hjälp med fordon eller annan utrustning. Han menade att det som var bra för andra var bra för honom. Utan honom hade inte den amerikanska vinkartan sett ut som den gör idag, och det är inget överdrift att påstå att han haft stor betydelse även i ett globalt perspektiv.

En eftertraktad adress för vinturister

Varje år utser World´s Best Vineyards en lista över de 50 bästa vingårdarna ur ett vinturistiskt perspektiv. Med andra ord vilka vinegendomar som är de bästa besöksmålen. Listan berör fem kontinenter och täcker hela 18 länder. När de bästa vingårdarna utses tar juryn hänsyn till flera faktorer som bidrar till ett härligt och positivt besök.

Det kan vara kvaliteten på provningar, rundturer, mottagandet, servicen, men även prisvärdheten, tillgängligheten, gastronomiska möjligheter och naturligtvis även producentens viner och kvalitetsambitioner. Under de senaste tre åren har Robert Mondavi Winery varit med på den här listan.

Cabernet sauvignon druvor

Robert Mondavi winery är defintivt i framkant vad det gäller miljöarbete och hållbar odling. Under 1995 grundade Robert Mondavi the Napa Sustainable Winegrowing Group (NSWG), tillsammans med Napa County Resource Conservation, som arbetar med forskning, föreläsningar och vägledande verksamhet.  Robert Mondavi winery var det första vinföretaget som 1998 fick utmärkelsen "Innovator” award från California's Environmental Protection Agency. 

Robert Mondavis miljö och hållbarhetscertifieringar:

  • Certified California Sustainable Winegrowing

  • Napa Green Certified Winery 

  • Napa Green Certified Land

Världens mest populära druvsort

Förutom att druvan cabernet sauvignon är den mest odlade är den med största sannolikhet även den mest kända.

Druvan kommer från en spontan korsbefruktning i en vingård någonstans i västra delen av Bordeaux. Det skedde troligtvis i området Graves och någon gång mellan 1300 och 1600-talet.

År 1996 gjordes för första gången en DNA-analys på en klassisk druvsort där man kunde identifiera dess föräldrar. Som ni förstår var det cabernet sauvignon och den ömma modern heter sauvignon blanc och den stolte fadern cabernet franc.

I Kalifornien är den nu den mest odlade druvsorten före den tidigare ledaren chardonnay med 37 733 hektar 2018.

För att skapa mer komplexitet i Robert Mondavi Winery Cabernet Sauvignon Reserve 2017 har man även blandat i och 4,5 procent petit verdot och 0,5 procent cabernet franc.