Robert Mondavi Winery

En pionjär i den kaliforniska vinindustrin.

Robert Mondavi

1966 Grundades Robert Mondavi Winery i Napa Valley, Kalifornien. Familjen Mondavi är en av de mest betydelsefulla och inflytelserika familjerna i vinindustrin. Inte bara i Kalifornien utan i hela världen.

Robert Mondavis föräldrar härstammade från Marche i Italien och byggde upp en framgångsrik affärsrörelse där man paketerade frukt som sen skeppades vidare. Mestadels var det druvor som fraktades till östkusten för tillverkning av vin. Robert började på företaget 1937 efter en examen i ekonomi och affärsadministration på Stanford University. I detta skede köpte familjen även Charles Krug Winery i Napa Valley som har anor från 1861. Efter en schism med brodern Peter grundade Robert sin eget företag i Oakville. 1968 lanserades en torr Sauvignon Blanc som då var en ganska okänd och impopulär druvsort och etiketterades som Fumé Blanc. Detta blev en stor succe och Fumé Blanc har efterhand blivit en synonym för druvsorten Sauvignon Blanc.

Vinmakarna Joe Harden, Genevieve Janssens och Megan Schofield

Druvorna till kvalitesvinerna i Napa Valley tas från de egna vingårdarna i området. Bland annan från den historiska 220 hektar stora vingården To Kalon Vineyard i Oakville, och den 160 hektar stora Wappo Hill Vineyard i Stags Leap. Robert Mondavi Winery ingår i dryckeskoncernen Constellation Brands.  Robert Mondavi winery är defintiv i framkant vad det gäller miljöarbete och hållbar odling. Man grundade 1995 tillsammans med Napa County Resource Conservation the Napa Sustainable Winegrowing Group (NSWG), som arbetar med forskning, föreläsningar och vägledande verksamhet. Robert Mondavi winery var det första vinföretaget som 1998 fick utmärkelsen "Innovator” award från California's Environmental Protection Agency. Företaget har i dagsläget följande miljö och hållbarhetscertifieringar; Certified California Sustainable Winegrowing, Napa Green Certified Winery och Napa Green Certified Land. Robert Mondavi gick bort den 16/5 2008 vid en ålder av 94 år. Besök Robert Mondavis hemsida