3 tips: Viner till grillpremiären.

Ibland vill vi belysa några viner som passar extra bra vid särskilda tillfällen, eller som helt enkelt utmärker sig i sin kategori. Den här gången tipsar vi om tre viner att korka upp när det är dags för grillpremiär!

3 tips viner till grillat.

Visst, det finns de som grillar året runt, oavsett temperatur, väder och lämplighet. Men de flesta av oss kopplar nog grillandet till lite varmare dagar när vi kan stå ute runt grillen och umgås utan att frysa (alltför mycket, i alla fall).

Att tillaga maten på grillen ger en särskilt smak, oavsett om det är kött, fisk eller vegetariskt som fått svarta streck efter grillgallret. Och till den smaken passar vin alldeles utmärkt – men vilket vin beror förstås på vad du har på grillen. Här har vi listat tre viner som vi tycker förtjänar lite extra strålkastarljus när det blivit dags att ta fram grillen för året.

Vi har även låtit vår vinexpert Mats Claësson säga till om varje vin nedan.

3 tips på viner till grillpremiären:

Hacienda el Espino Garnacha Tintorera:

En smidig och generös spanjor till grillat nötkött med tillbehör, men är också gott till vilt.

Mats kommentar:

"I glaset ett vin av druvan garnacha tintorera, som har färgat druvkött. Resultatet är intensiv fruktig och kryddig doft med björnbär, plommon, lagerblad samt en fläkt av peppar och choklad. Smaken är fyllig med smak av björnbär, plommon, vitpeppar, viol, lakrits och timjan. Allt inlindat i välbalanserade toner av rostade ekfat."

Nederburg Winemasters Grenache:

Nederburg Winemasters Grenache från Sydafrika är ett utmärkt vin till grillat fläsk- eller lammkött, eller till smakrika vegetariska rätter.

Mats kommentar:

"Här bjuds vi en fruktig och kryddig doft som för tankarna till solmogna jordgubbar, färska örter, vanilj, hallon samt touch av körsbär, piptobak och nougat. I smaken samsas fruktigheten med den kryddiga fatkaraktären på ett angenämt och lättsamt sätt."

CHILL OUT Malbec:

Ett argentinskt malbecvin från Mendozadalen i smidig och miljövänlig bag-in-box. Mycket bra vin till grillat kött, framför allt grillat nöt- eller lammkött.

Mats kommentar:

"Doften är trevligt fruktig med inslag av blåbär, svarta mullbär, viol, vanilj samt en fläkt av lakrits. Smaken är fruktig med toner av fat, mörka bär och frukter samt ett stråk av lakrits och viol."