8 asiatiska maträtter alla kan laga.

Japanskt, thailändskt, indiskt - det är stor skillnad mellan de asiatiska köken. Men en sak har de gemensamt och det är härliga smaker som passar perfekt när du tröttnat på kött, potatis och brunsås-träsket. Här listar vi några goda asiatiska rätter.

Bibimbap - koreansk nationalrätt.

I det indiska och thailändska köket hittar vi ofta curryrätter, trots att det är två helt olika sorters currysmaker och ingredienser. Chili, vitlök och ingefära är återkommande asiatiska kryddor men smakar ofta helt annorlunda på plats i Korea jämfört med det du lagar hemma i Sverige. Japanerna och kineser är duktiga på att använda ingredienser som ger umamismak, som ostron- eller fisksås eller miso, och i Vietnam smaksätter man ofta med limeblad, stjärnanis och citrongräs. Och då har vi bara generaliserat å det grövsta.

Att laga asiatiskt hemma är något många drar sig för då många rätter har långa ingredienslistor och ofta ingredienser som inte hittas i ens vanliga närbutik. Men det är synd - många av ingredienserna har lång hållbarhet och när du väl har de hemma blir tröskeln lägre att laga asiatiskt igen.

Här nedan tipsar vi om några riktigt härliga rätter från de asiatiska köken eller som är inspirerade därav. Det är inte för inte som många av landets finaste krogar har asiatiska teman, eller kanske lite "asian fusion" som varit trendigt ett tag på krogscenen. Vi svenskar älskar kontrasten mot den svenska husmanskosten och inget passar bättre än en spicy miso ramen när man vill drömma sig bort en regnig onsdag i februari...

8 asiatiska rätter att laga hemma:

Pad Thai.


Mångas favorit när det handlas hem thaimat! Men en god pad Thai är inte svårt att laga själv. Gillar du inte kyckling går det bra med räkor eller tofu. Linnéa tipsar även om hur du lyckas med nudlarna.

Banh Mi

Banh Mi.


Banh Mi är en vietnamesisk supermacka! Ett typiskt exempel på en lyckad fusion där två länder möts. Här med smakrikt fläsk och krispiga grönsaker som toppas med bland annat majonnäs och srirachasås.

Läs mer »