Chianti från Ruffino - ett riktigt kultvin.

Ruffinos Chianti har funnits på Systembolaget sedan 1955 och är en omtyckt favorit till italienska klassiker som pizza och pasta.

Ruffino Chianti vintageannonser

Det finns ett vin som hängt med i Systembolagets sortiment ända sedan mitten av 50-talet då motboken slopades och Systembolaget omvandlades till vad det är idag - Ruffino Chianti.

Ruffino Chianti är ett vin som tidigt vann svenskarnas hjärtan och har fortsatt vara en favorit genom åren. Vinet kommer från Toscana, är medelfylligt och passar perfekt till pizza och pasta.

Ruffino Chianti

Ruffino Chianti Organic, 750ml

99,00 kr


Ruffino Chianti är ett ekologiskt rödvin som passar lika bra till spaghetti och köttfärssås som till lättare kötträtter. Ett perfekt husvin för många tillfällen och maträtter!

I tidernas begynnelse hade flaskan en liten "bastkjol" och du minns säkert att det var en populär ljusstake i såväl hemmiljö som på trevliga kvarterskrogar med rödvitrutiga dukar.

Nu har flaskan bytt skepnad. Idag har vinet en pastellgrön etikett som fungerar som en markör för det ekologiska innehållet. Ruffino är en anrik vingård som ända sedan 1877 producerat goda viner och de arbetar hårt för att ligga i framkant när det kommer till hållbar produktion. Initiativet som de kallar Ruffino Cares omfattar såväl miljötänk som ansvarsfull alkoholkonsumtion.

Så här skrev Svd om denna tidlösa klassiker och gav vinet 5 av 6 prickar på tärningen:

"En av vinsveriges äldsta trotjänare känd för sin bastflaska, numera uppiffad både i smak och design. Värd att uppleva igen."

Ruffino med bastkjol

Är du på jakt efter ett vin med bastkjol hittar du denna i beställninssortimentet. Även detta en chianti från Ruffino men i form av en "Superiore" med DOCG-märkning.

Vinet passar utmärkt på en romantisk Lady & Lufsen-middag med spaghetti och frikadeller eller till svamppasta, läcker pizza, kyckling, fläskstek med salvia eller lammstek med rosmarin.

Ruffino Chianti Superiore DOCG, bastflaska 750ml

209,00 kr


Bastflaskan (il fiasco) som gjorde den italienska vinregionen Chianti världsberömd en gång i tiden, är tillbaka och den rymmer en hel liter! Fräsch och frisk med härlig kryddighet och en fin eftersmak med ton av färsk frukt.