folk o folk provar: Eleganta Grappan Poli Cleopatra Prosecco Oro.

Med jämna mellanrum samlas redaktionen för folk o folk för att prova och analysera utvalda produkter. Denna gång har vi provat en finstämd grappa där pressresterna kommer från tillverkning av de populära italienska mousserande prosecco-vinerna.

folk o folk provar Poli Cleopatra Prosecco Oro

Färska pressrester destillerad i en vakuumpanna

Med Cleopatra Grappa Prosecco Oro visar Jacopo Poli ännu en gång att han är en av världens ledande Grappatillverkare. Namnet får oss att tänka på den egyptiska drottningen men det är alkemisten Cleopatra som Poli hyllar med denna Grappa. Alkemisten Cleopatra skapade i det forntida Egypten världens första destilleringsapparat, tänkt att destillera fram den mest ädla metallen – guld. Hon kallade den Crysopea från grekiskans ord chrysos (guld) och poirò (to make). Efter år av forskning av Jacopo Poli, många timmar på museum och enorm passion för destillat i allmänhet och Grappa i synnerhet, föddes under 2000-talet en ny Crysopea hos destilleriet Poli. Det var en Bagnomaria vakuumpanna som idag är världens mest innovativa vakuumdestilleringspanna i bruk. Den främsta fördelen med vakuumdestillering är att koktemperaturen blir väsentligt lägre och detta gör att destillatet får mer karaktär av råvaran med toner av frukt och blommighet, som vid normal koktemperatur försvinner. Poli Cleopatra Prosecco Oro tillverkas av färska pressrester av druvan Glera som används till att tillverka Prosecco.

Grappaproducent med hantverksskicklighet ända ut i fingertopparna

Destilleriet grundades av Jacopo Polis farfars far 1898. Destilleriet ligger i den nordöstra delen av Italien i Venetien. Närmare bestämt några kilometer från staden Bassano del Grappa som betyder vid foten av berget Grappa. De anses vara en av de främsta kvalitetsproducenterna av Grappa och hantverksskickligheten sitter ända ut i fingerspetsarna.

Olika destillationspannor och bred palett av destillat

Det finns tre olika typer av destillationspannor hos Jacopo Poli; ångdestillationspannor, bagnomaria och en vakuum bagnomaria. I ångdestillationspannorna så passerar ånga genom dravet (pressresterna) och tar med sig alkohol och aromer. Det är en kraftfull extraktion, så den används till mer kraftfulla grappasorter. Bagnomaria, som är en panna med dubbla bottnar/sidor med vatten eller ånga däremellan, har fått sitt namn från en judisk alkemist som hette Miriam/Maria. Hon ansågs vara en syster till Moses och letade efter en metod att värma upp vätskor skonsammare. Hon fick inspiration från gravida kvinnor där barnet i magen ligger skyddad i livmodern och byggde därför ett kärl med dubbla bottnar. Denna panna används till aromatiska druvsorter som Muskat och gewurztraminer. I bagnomaria vakuumpannan, som döpts till Crysopea, sugs luften ut och vakuumet skapar en lägre kokpunkt och en mycket skonsam destillering. Den används till de mest delikata grappasorterna, såsom Poli Cleopatra Prosecco Oro. Så vilken panna som används styrs av vilken stil som önskas på grappan.

Poli Cleopatra Prosecco Oro

285,00 kr


En mycket elegant och finstämd grappa där den generösa doftbuketten bjuder på gråpäron, druvor, blommor, mandarinskal, citrongräs och mandel. Smaken är komplex och väl sammansatt med toner av gråpäron, citrongräs, örter, citruszest samt ett stråk av banan, tuttifrutti och mandel.

Grappa Sour

Grappa Sour.


Pisco Sour har du säkert hört talas om men har du provat en Grappa Sour? Eftersom Pisco och Grappa delar smakprofil passar det utmärkt att göra denna läckra, italienska twist på drinken! Här hittar du vårt recept.

Läs mer »
Poli Grappa 1898

Poli Grappa


Poli Grappa är familjägt och är världsledande på grappa. De tillverkar grappa i Veneto i Italien är kända för att vara både traditionella och nyskapande.

Läs mer »