Jacopo Poli

Jacopo Poli är familjägt och är världsledande på grappa. De tillverkar grappa i Veneto i Italien är kända för att vara både traditionella och nyskapande.

Jacopo Poli 1898

Jacopo Poli är en av de ledande grappatillverkarna i världen och har gjort sig känd för att vara både traditionell och nyskapande på samma gång. Destilleriet som grundades 1898 är helt familjeägt och ligger i Schiavon nära Bassano del Grappa i hjärtat av Veneto. Destillationstraditionen startades av Titta Poli som egentligen tillverkade stråhattar men vars sanna passion var grappa. Han byggde en liten olaglig destillationsapparat som han monterade på en kärra med vilken han åkte runt hos vin-bönderna och destillerade deras pressrester. Hans son Giobatta övertog sin fars passion och byggde ett destilleri genom att bygga om ett lokomotivs ångmaskin. Han var för övrigt mycket öppen för moderna uppfinningar och var den första personen på flera mils omkrets som ägde en bil och hans telefonnummer var 2 (nr 1 tillhörde det lokala telefoniföretaget).

Jacopo Poli logga

Hans son Tony tog över verksamheten och utvecklade och förbättrade destillationen ytterligare. Han byggde ny destillationsanläggning vilken är den som fortfarande används av hans son Jacopo Poli som i dag driver företaget. Den grundläggande idén hos familjen Poli är att bara använda helt färska pressrester, de körs direkt från vinpressen till destilleriet och destilleras omedelbart. De vintillverkare som anlitas som leverantörer är noga utvalda. Genom att direkt destillera pressresterna erhåller man en mycket aromatisk grappa helt utan oxiderade toner. Destillationen sker med traditionell ångdestillering. Den antika destillations-anläggningen är tillverkad i koppar och är en av få i sitt slag i Italien. Destillation sker endast under druvskördeperioden från mitten av september till början av november. Besök Jacopo Polis hemsida

Grappa Sour

Grappa Sour.


Pisco Sour har du säkert hört talas om, men har du provat en Grappa Sour någon gång? Pisco och grappa delar smakprofil, här hittar du receptet.

Läs mer »