Glöet - ett festligt alternativ till glögg med mindre socker.

Vid juletid för fem år sedan bjöd Anette och Juha-Matti Raunio sina vänner på glögg toppat med mousserande vin. Det blev starten för Glöet och succén följs nu upp med en vit bubblande glögg!

Anette Raunio och Glöet White Sparkling

Glöet var först ut i världen med att erbjuda en färdigblandad dryck som består av glögg och mousserande vin. Succén med den röda glöggen följdes upp med en vit! Här berättar en av skaparna bakom Glöet, Anette Raunio, om framgångssagan.

Vid juletid för sex år sedan bjöd Anette och Juha-Matti Raunio sina vänner på glögg toppat med mousserande vin. 

- Alla våra gäster tyckte att det var jättegott. Drinken hade både den festliga känslan som mousserande vin ger och den juliga smaken av glögg.

Det blev starten för Glöet som nu funnits på den finska marknaden i 5 år och på den svenska i 3 år. Efter julfesten provade de att söka på Google för att se om det redan fanns en färdigblandad dryck med mousserande vin och glögg att köpa. Det visade sig att det inte fanns - varken i Finland, Sverige eller någon annanstans.

Anette och Juha-Matti kontaktade Antti Rinta-Huumo, som är en av Finlands mest kända vinexperter och en flitig gäst i morgon-TV-soffan i Finland. Han var genast med på tåget och satte igång att blanda till och testa mängder av olika recept. Efter två år hittade man till slut den vinnande kombinationen och satte igång att producera drycken i Spanien.

Mindre socker än i vanlig glögg

I Sverige har trenden att själv blanda glögg och bubbel fått namnet "Glubbel" i folkmun. Namnet Glöet är en ordlek där man förenar ordet glögg och namnet på en känd Champagne (som inte har något att göra med innehållet i flaskan).

Så varför ska man köpa en färdigblandad dryck, är det inte lika enkelt att själv blanda glögg och bubbel?

- Glögg innehåller en hel del socker vilket gör att man helst inte vill ha mer än ett glas. I Glöet har vi lyckats minska sockerhalten rejält.

Glöet red & white

Enorm efterfrågan

Under det första året producerades 30 000 flaskor.

- Flera experter sa till oss att om vi sålde 10000 flaskor skulle det vara en bra start och att 30 000 flaskor är väl mycket. Men vi sålde 9 500 flaskor på en enda dag, så det första partiet sålde ganska snabbt slut.

Sedan dess har produktionen flerdubblats och Glöet har lanserats i bland annat Sverige, Norge, Estland och Luxemburg.

Även i Sverige har Glöet sålt slut på Systembolaget i början av december, vilket ju är ett angenämt problem. 

- Nu hoppas vi att flaskorna ska räcka till alla!

Vunnit många priser

Glöet tilldelades en guldmedalj av Women's Wine & Spirits Award som anordnas i London. Det har snabbt växt till en av de mest prestigefyllda tävlingarna i vin- och spritbranschen. Traditionellt är vinbranschen mycket mansdominerad, så en jury bestående av etthundra kvinnliga vinexperter är unikt.

Glöet White