Nederburgs chefvinmakare - en av världens bästa.

När The Drinks Business utsåg världens 100 bästa vinmakare var sydafrikanska Nederburgs Samuel Viljoen en av dem - här berättar han mer om den prestigefyllda utmärkelsen.

Samuel Viljoen på Nederburg.

Nederburgs historia tar avstamp 1791, då en tysk immigrant vid namn Philip Wolvaart köpte köpte 49 hektar mark i Paarl Valley och började odla vin. Sedan dess har resan nästan enbart gått uppåt, och vingården har fått priser som Winery of the Year 2011, och hela fem gånger har Nederburg utsetts till en av de 50 mest beundrade vinmärkena.

Framförallt har Nederburg stoltserat med fina cabernet sauvignon-viner, som blivit lite av deras signaturdruva. Det är tack vare dessa viner som Nederburgs nuvarande chefvinmakare, Samuel Viljoen, som haft rollen sedan 2021, nu är en av världens bästa vinmakare.

Han har varit en del av Nederburg sedan 2007 - först i rollen som assistent och sedan 2014 som ansvarig för de röda vinerna, för att i april 2021 alltså ta över efter Andrea Freeborough som haft chefsvinmakarrollen sedan 2015.

Vann med en cabernet sauvignon från 2018

The Drinks Business, en av de största globala fackmagasinen för dryck, utsåg nyligen de 100 bästa vinmakarna i världen 2023. Detta har man gjort genom att lyfta fram människorna bakom de 100 bästa vinerna man testat de senaste 18 månaderna - där samtliga utsetts genom blindtester av viner från hela världen.

Bland dessa hundra fanns just Samuel Viljoen, tack vare vinet Nederburg Private Bin R163 Cabernet Sauvignon 2018 som vann titeln Global Master’s 2022 i kategorin Cabernet Sauvignon. Vinet gjorde han alltså medan han var ansvarig för de röda vinerna på Nederburg.

Hans egen favorit är dock Nederburg The Motorcycle Marvel:

- Jag älskar elementet av söta kryddor i doften. Det är också ett roligt vin att göra! säger han till The Drinks Business.

Nederburg The Motorcycle Marvel

229,00 kr


Nederburg The Motorcycle Marvel har en fint nyanserad doft med inslag av torkade frukter, kryddor, fat, tobak och svampskog. Smaken är medelfyllig med toner inslag av torkad röd och mörk frukt, kryddor, söt lakrits, tobak samt väl integrerad fatkaraktär.

Samuel Viljoen är ödmjuk kring utmärkelsen och tydliggör att vinmakeri handlar om samarbete.

- Vintillverkning är en lagsport och jag har haft turen att jobba med fantastiska team i min karriär, vilket lett till fantastiska resultat, säger han till fackmagasinet.

Testa fina viner från Nederburg:

Även om just Nederburg Private Bin R163 Cabernet Sauvignon 2018 inte finns på den svenska marknaden finns flera andra av Nederburgs fantastiska viner att tillgå, här är några tips:

Nederburg Manor House Cabernet Sauvignon

159,00 kr


Fruktig och bärig doft av svarta vinbär, plommon, ceder, tobak och choklad. Generös, något utvecklad smak av mörk frukt och kryddiga toner av svartpeppar, ceder, tobak och choklad. Ett perfekt vin till vilträtter!

...och en söt favorit:

Nederburg Noble Late Harvest

130,00 kr


Nederburg Noble Late Harvest har en mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Dessertvinet har en balanserad syra och lång söt eftersmak och passar till desserter med frukt och bär eller till lagrade grönmögelostar. 

Nederburg herrgård

Nederburg


Det prisbelönta varumärket Nederburg har utmärkt sig under snart 250 år. De är speciellt kända för sina ypperliga cabernet sauvignon-viner som man kan säga är deras "signaturdruva".

Läs mer »