Novent – för dig som vill inleda julfirandet extra tidigt!

Novent är en sammanslagning av orden november och advent och blir ett begrepp för alla oss som helt enkelt inte orkar vänta till december med att börja pynta, baka och pyssla inför julen.

Fira Novent med rosa glöggsangria.

Julen är det mysigaste den svenska vintern har att erbjuda, därför är det inte konstigt att många vill dra ut på firandet maximalt. Vi på folk o folk smygstartar julemyset redan i september, när årgångsglöggen från Blossa avslöjas, så vi är definitivt med på Novent-tåget!

Vad är Novent?

Novent, alltså att fira advent redan i november innebär, till skillnad från det mer traditionsenliga firandet i december, att du kan plocka ut russinen ur kakan och bara välja de bitar du själv mår bra av. Det kan vara att spela julmusik hemma (det finns faktiskt forskning som visar att personer som lyssnar på julmusik tidigt mår bättre!) – eller kanske börja julpyntandet och lysa upp hemmet med fina lyktor och stjärnor. Att baka lussebullar eller bygga pepparkakshus, kanske att julpyssla med barnen i lugn och ro innan alla luciatåg och glöggfikor. Det är en mer kravlös advent, helt enkelt.

Fira Novent med ljus och glögg.
Fira Novent med ljus och glögg.

När börjar Novent?

November kan ju upplevas som en ganska tråkig månad mittemellan Halloween och julafton, det är mörkt, ofta blött och de fina löven har fallit av träden. Så varför inte göra något åt saken? Många influencers, inredare, stylister och företag har lyft Novent, som enligt många startar första söndagen i november, och visar hur de själva smyger igång säsongen.

Hur firas Novent?

Vi älskar som bekant god mat och dryck och därför firar vi in Novent med den smak vi mest förknippar med jul: Glögg! Härliga kryddor som kanel, kardemumma, nejlika, ingefära och pomerans som kan serveras på så många spännande sätt. Medan adventsfirandet kanske kräver den klassiska rödvinsglöggen och pepparkakor är Novent ett utmärk tillfälle att prova något nytt och spännande. Kanske en rolig glöggcocktail som någon av dessa:

En annan idé är att bjuda på ett gott glubbel (glögg+bubbel) som välkomstdrink, till några goda tapas eller kanske till en skopa sorbet i ett coupeglas till dessert. Både Glöet och Blossa har trevliga mousserande glögg som passar utmärkt i Novent:

Det finns också massor av spännande varianter och smaker på glögg som är värda att provas som de är, kanske värmda eller kalla med några isbitar. Här är några Novent-favoriter just nu:

Blossa Rosé

99,00 kr


I smak och doft återfinns Blossas karaktäristiska glöggkryddor kryddnejlika, kardemumma och ingefära, som i Blossa Rosé sammanförs med toner av jordgubbe och tranbär. I jämförelse med en klassisk Blossa ger rosévinet en något friskare profil som också är torrare i smaken.

Blossa Saffran & Apelsin Vinglögg

99,00 kr


En julig smaksensation där Blossas karaktäristiska glöggkryddor förenas med rund saffran och fräsch apelsin. Servera gärna varm med en bit och och apelsinmarmelad.

Blossa 24 15%

145,00 kr


Blossa 24 är en vit starkvinsglögg där den klassiska kryddblandningen förgylls med rökig, skotsk whisky och avrundas med algen dulse, som tillför sälta och umami. Whiskysmaken förhöjer karaktären i glöggens ursprungliga sötma och rökigheten gifter sig särskilt väl med kryddnejlikan.

Blossa Glögg Original 1895

239,00 kr


Glöggen är byggd på Blossas ursprungsrecept och har en doft av torkad frukt, kakao och choklad. Smaken är rik med djup sötma från portvinet och klar kryddighet från kryddnejlika och kardemumma.

Vill du servera något gott till glöggmyset i Novent? Testa något av recepten nedan.

Glad Novent!

01.11.2024