Att sälja och köpa vin och sprit på auktion.

Vår dryckesexpert Mats guidar dig hur du både kan sälja och köpa exklusiva drycker på auktion.

Vin till auktion

En marknadsplats för exklusiva drycker

Det är inte så många som känner till att Systembolaget har arrangerat dryckesauktioner sedan 2004. Genom dessa kan man som privatperson både sälja och köpa exklusiva drycker. Sedan starten har intresset och behovet att avyttra flaskor ökat stadigt. De största skutten i volym har varit i och med övergången till online 2012 och nu senast i och med att Systembolaget övergick till en ny partner 2017, Bukowskis. Under startåret 2004 uppgick antalet utrop till 464 och vad det gäller 2019 är det estimerat 9000 stycken. Ett utrop kan bestå av en flaska, flera flaskor av olika sorter eller en låda av samma sort. Värdegränsen för ett utrop är att det inte får underskrida 1000 kronor.

Dyrbara droppar som är värda sin vikt i guld

Under åren har det varit flera mycket exklusiva objekt som gått under klubban. Försäljningsrekordet vad det gäller sprit är en flaska The Macallan Lalique 55 Years Old 2ND Release, som med avgifter kostade den belåtne köparen 398 000 kronor. På vinsidan står 12 flaskor La Tâche 1996 Domaine de la Romanée-Conti för toppnoteringen, då de kostade 638 400 kronor. Det är klassiska ursprung som dominerar och betalar sig bäst. De fem största kategorierna i värde 2019 är Bordeaux, Champagne, Bourgogne, Maltwhisky Skottland och avslutningsvis Italien.

Så säljer du dina flaskor på auktion

Vad som kan säljas på Systembolagets auktioner är exklusiva flaskor med dokumenterad efterfrågan, som regelbundet förekommer på internationella auktioner. Men det säljs även drycker med speciell anknytning till den svenska marknaden. För att sälja via auktion så vänder du dig till Systembolaget för att få en värdering, och om flaskorna uppfyller kraven så ska dem lämnas de in till Bukowskis kontor i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Objekten visas sedan upp på bukowskis.com cirka 10-12 dagar innan auktionen börjar. Under denna tid har köparen möjlighet att lämna bud. Förhoppningsvis får just ditt objekt flera intresserade köpare som trissar upp priset. Vid försäljning utgår för varje auktionspost en avgift om 15 % inklusive moms av det klubbade beloppet samt en fotoavgift på 170 kronor. Det genomförs åtta auktioner per år och den sista för året pågår mellan den 9-11 december.

Mer information om Systembolaget/Bukowskis dryckesauktioner ->

Att investera i vin

Att det finns stor efterfrågan på exklusiva drycker är det ingen tvekan om och det innebär att det går att investera i dryck precis som konst och antikviteter. Men även här gäller det naturligtvis att man har både kunskap och inblick i hur den internationella marknaden utvecklar sig. Ett tips är att vara beredd när Systembolaget lanserar klassiska och exklusiva flaskor. Oftast brukar dyrgriparna vara webblanseringar, så det gäller att vara beredd klockan 10.00 på lanseringsdagen och hoppas att man har turen att komma över några flaskor. Men det går också att botanisera i Systembolagets beställningssortiment.

Min personliga åsikt är dock att det är lite tråkigt att köpa, vänta och sedan sälja flaskorna till ett (förhoppningsvis) högre pris efter några år. Viner med klass och personlighet ska avnjutas, precis som exklusiv konst inte ska förvaras i ett bankvalv. I den bästa av världar kan man göra några väl valda inköp och avnjuta ett par flaskor under årens gång. Sedan kan man sälja resten av partiet vid väl valt tillfälle, få bra betalt och inse att de flaskorna man druckit blev mer eller mindre gratis.

Här kommer några viner som vi rekommenderar som lämpliga investeringar både vad det gäller god smak och möjlig värdeutveckling. Vi kan dock inte garantera att vinerna kan säljas till ett högre pris senare. Marknaden påverkas av många yttre faktorer som exempelvis konjunkturen.

Tips på bra investeringar:


Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Trocken

599,00 kr


Det här vinte har en mycket nyanserad och intensiv doft med inslag av gula päron, lätt rökig mineral, lime, gula stenfrukter och en fläkt av honung. Smaken är torr och frisk med ypperlig balans, intensitet, och komplexitet. I den långa och högklassiga eftersmaken finner man stenfrukter, melon, gula päron, mineral och en fläkt av honung och färska blommor.

Robert Mondavi Winery Cabernet Sauvignon Reserve 2018

1659,00 kr


Ett vin som är en upplevelse att korka upp idag, men den kan även lagras och utvecklas under många år. Smaken är mycket intensiv och kraftfull, men med behagliga och mogna tanniner. Vinet är packat av mörka frukter, torkade örter, kryddnejlika, fat, tobak och rostade mandlar där nyansrikedomen och smaklängden gör en mer än entusiastisk.