Vegan
Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Trocken

Årgång:

2020

Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Trocken

Tyskland


599,00 kr

Systembolaget nr:

5124501

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Trocken har en mycket nyanserad och intensiv doft med inslag av gula päron, lätt rökig mineral, lime, gula stenfrukter och en fläkt av honung. Smaken är torr och frisk med ypperlig balans, intensitet, och komplexitet. I den långa och högklassiga eftersmaken finner man stenfrukter, melon, gula päron, mineral och en fläkt av honung och färska blommor.

Produktion

Gräfenberg är en av de mest kända och högst klassade vingårdarna i Rheingau. I en auktion 1999 hos Christies såldes en 1921 Riesling Aulese för DM 20 000. På en VDP auktion 2010 såldes en TbA Gold Capsule för 5117 Euro (€). Det är en skifferrik sluttning med mycket fyllit, småsten samt inslag av lössjord och lerjord.Detta vin är jäst helt och hållet med naturlig jäst i stora ekståndare 2400 och 1200 liter. Vinet lagras med jästfällningen under 9 månader.Druvorna är utvalda från den branta och högt klassade vingården Gräfenberg och selektion sker både i vingården och i vineriet. Druvorna hanteras mycket varsamt under både transporten och inne i vineriet. Om möjligt genomförs alla jäsning med hjälp av den naturliga jästen och beroende på förutsättningarna används rostfria ståltankar eller stora ekståndare.Årgången 2019 anses av experter vara den bästa på många år.

Passar till

Årgång 2019 är slutsåld och vi får inte 2020 i lager förrän september 2022Ett utmärkt vin att avnjuta som det är eller som en aperitif, men det är en oerhört mångsidig lagspelare tillsammans med alla möjliga maträtter. Till fisk och skaldjursrätter där det gärna får finnas en syrlighet i anrättningen eller i tillbehör. Men vinet har en sån intensitet och kraft så att vinet utan problem även anrättningar på ljust kött. Varför inte servera en ugnsbakad piggvar filé med limesmör och grillad grön sparris.

Label: SkaldjurFiskPastaVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Druvan Riesling har sitt ursprung i Rheingau och en av de mest hängivna och erkända producenterna i detta område är utan tvekan Weingut Robert Weil. Man har sitt säte i den lilla pittoreska vinbyn Kiedrich i hjärtat av Rheingau. Wilhelm Weil som idag styr det hela är fjärde generationen vinmakare på egendomen som grundades 1867. Egendomen som består av 90 hektar är till 100% planterad med riesling.Wilhelm Weil menar att hans land och jordmån lämpar sig bäst till Riesling så varför plantera andra druvsorter. Vingårdarna är minutiöst skötta med höga kvalitetskrav sedan årtionden. Vinanläggningen är av senaste snitt och det märks att det råder tysk ordning i vingårdarna.Weingut Robert Weil är medlem i VDP (die Prädikatsweingüter) Medlemmar väljs in utifrån strikta kriterier. Utgångspunkten är att se vingårdsläget som del av ett kulturarv. Målsättningen för VDP är att lyfta fram unika vingårdslägen som ger viner av karaktär och omisskännlig personlig prägel, på vinspråk ofta omnämnd som ”terroir”. VDP klassificeringen är inte densamma som en ursprungsbeteckning men har ändå samma utgångspunkt, att spegla ett områdes typicitet. det finns olika steg i den pyramidala indelningen. Gutswein Instegsnivån för vinerna i VDP pyramiden. Vinerna utgör basen och är från vinegendomens egna vingårdar. Vinet ska spegla odlarens stil och filosofi med utgångspunkt i de stränga kvalitetskrav som ställts av VDP.Ortswein Vin från de bästa vingårdslägena i en kommun (ort). Vinet ska vara representativt för området. Det vill säga tillverkat av för platsen typiska druvsorter, skördade med låga uttag.Erste Lage Viner utöver de vanliga, med karaktär. Från namngivna lägen. Bara av druvsort som är tillåten i distriktet och för vin med en bevisad kontinuitet av hög kvalitet, flera år i rad. Manuell skörd.Grosse Lage Står ungefär för Grand Cru, det vill säga att VDP Grosse Lage är beteckning för de bästa tyska vinlägena, ner på exakt begränsade odlingslotter. Manuell skörd. Beteckning med de högsta kvalitetskraven, för de bästa vinerna med stor mognadspotential.Detta vin Kiedrich Gräfenberg Riesling Trocken tillhör klassen Grosse Lage. GG som står på etiketten betyder Grosse Gewächse som innebär att det är torrt vin från en Grosse Lage.

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

13 %

Systembolaget nr

5124501

Volym

750 ml

Varumärke

Robert Weil

Förslutning

Skruvkork i metall

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

Germany - Rheingau - Rheingau

Druva

Riesling

Lagring

Är utmärkt god att dricka idag, men kan även sparas och utvecklas under många år.