Marsala – det sicilianska starkvinet.

Marsalavinet är uppkallat efter hamnstaden med samma namn som ligger i provinsen Trapani på västra Sicilien. Läs mer om marsalavin, och få tips på ett riktigt bra vin här nedan

Marsalavin från Sicilien.

Vin har tillverkats i området sedan antiken, men det var först med engelsmannen John Woodhouse som starkvinet Marsala såg dagens ljus. Woodhouse var en handelsman och en stor konnässör av starkviner. År 1773 tillsatte han vinsprit till det lokala vinet som sedan skeppades till England. Handeln fortsatte och 1796 öppnade han ett eget lagerhus och vineri i Marsala.

Woodhouse följdes av ytterligare en engelsman, Benjamin Ingham, som etablerade sin verksamhet 1812 och kom att betyda mycket för områdets vitikulturella utveckling. Den första italienaren som grundade ett vineri i området var Vincenzo Florio år 1833. Han blev mycket framgångsrik och Florio är ännu idag en mycket tongivande marsalaproducent.

Marsala görs mestadels av inhemska druvor

De flesta marsalaviner tillverkas genom att tillsätta vinsprit till ett vitt vin som sedan ekfatslagras under några år. De druvorna som främst används är de inhemska Inzolia, Catarratto och Grillo. Om ett marsalavin tillverkas av blå druvor benämns den som en Marsala Rubino.

Färg på Marsalavin:

Marsalavinet kommer i flera färger, från ljust till mörkt. Oro har en guldgul färg, Ambra har en bärnstensfärg som kommer från en tillsatts av Mosto Cotto, som är kokt, koncentrerad druvmust som ger både färg och en bränd karaktär (ej tillåtet att tillsätta i Oro eller Rubino). Rubino har en rubinröd färg, då den görs av blå druvor som Calabrese, Nero d'Avola, Perricone eller Nerello Mascalese.

Socker i Marsalavin:

Starkvinet delas även upp i olika söthetsgrader; Secco med max 40 gram socker per liter, Semisecco med 41–100 gram socker och Dolce med över 100 gram socker per liter. Man justerar sötman i vinet genom en tillsatts av Mistellaen mix av druvmust från sent skördade druvor och brandy.

Marsalavinets indelning efter ålder:

Marsala delas också in efter ålder:

  • Fine är minst ett års lagring.

  • Superiore två år.

  • Superiore Riserva fyra år.

  • Vergine eller Soleras fem år.

  • Soleras Stravecchio och Soleras Riserva minst tio år.

Florio Marsala Superiore Dolce.
Marsalavinet från Florio passar fint till både desserter och ostar.

Vintips: Florio Marsala Superiore Dolce 2020

Florio har en fantastisk anläggning precis vid havet och där vilar marsalavin i fler än 3000 ekfat i olika storlekar. Egendomen producerar ett brett pärlband av marsalaviner, men även vanligt vin och Amaro (en bitter örtlikör).

Florio Marsala Superiore Dolce 2020 tillverkas av druvorna grillo och catarratto som kommer från vingårdar vid havet och upp till 300 meter i altitud. Vinet är betecknad som en Superiore Dolce och är alltså därför minst två år gammalt och innehåller minst 100 gram socker per liter. Vad det gäller detta vin så har det lagrats minst två och ett halvt år i gamla ekfat och sockerhalten är 105 gram/liter.

Vinet är mycket användbart vid det dukade bordet och serveras med fördel till desserter som innehåller nötter, choklad, torkade frukter, kola eller karamelliserat socker. Vinet används i klassiska recept på tiramisu och det är en njutning att ha både vinet i desserten och i glaset.

Det är även en mycket användbar beledsagare till ostbrickan, där det gärna får ingå olika marmelader, från exempelvis fikon.

Florio Marsala Superiore Dolce

145,00 kr


Gjort på grillo och catarratto. Knäckig och nötig smak med inslag av dadlar, marsipan, valnötter, pomerans, apelsinskal, äpple, honung och bränt socker.

Ricci di mare

Siciliansk streetfood


På Medelhavets största ö präglas gatumaten dels av tanken på att ta tillvara allt, dels av att maximera antalet kalorier. För som alla vet blir utsökt mat bara ännu godare av att skickas i fritösen, särskilt när det är lardo istället för olja som puttrar.

Läs mer »
CHILL OUT Terre Siciliane Catarratto Zibibbo Organic med pasta och citron

Nytt vin med smak av Sicilien.


Nu lanserar CHILL OUT Terre Siciliane Catarratto Zibibbo Organic i Systembolagets beställningssortiment. Ett aromatiskt och friskt vitt vin från Sicilien gjord av de ekologiskt odlade druvorna catarratto och zibibbo.

Läs mer »