Retsina – en resa längs minnenas allé.

Retsina, vin gjort med kåda från pinjetallen, har en smak som verkligen för tankarna till greklandssemestern. Här berättar vi mer om det speciella vinet Retsina.

Retsina, vin av kåda, i Grekland.

Dofter kan ibland vara oerhört attraktiva och till och med förförande. Men dofter kan också ge dig en blixtsnabb resa till minnenas allé. Vips, så är du tillbaka till din första kyss eller kanske du sitter i farfars knä när han omsorgsfullt stoppar sin pipa med Greve Hamiltons blandning.

Att dofta på Retsina för dig snabbt till den grekiska skärgården. Kanske sitter du på tavernans uteservering och tittar din käresta djupt i ögonen. En avslappnade ljudbild i bakgrunden som består av syrsornas sång och vågorna som slår in mot stranden. Det väl kylda retsinavinet åtföljs först av friterad bläckfisk, calamares, och en sallad med fetaost och oliver. Sedan kommer fisk och ljust kött från kolgrillen som serveras med tsatsiki i riklig mängd.

Har du inget minne eller erfarenhet av att semestra i Grekland går det naturligtvis bra att skapa nya minnen. Bjud hem dina vänner till en grekisk afton med ett bord som dignar av grekiska specialiteter, Retsina i glasen och grekisk musik i högtalarna.

Retsina - ett vin smaksatt med kåda

Retsina har producerats i cirka 2.000 år. Retsina uppstod genom att man använde kåda från Aleppotallen (pinus halepensis) för att klä insidan och försluta vinamforor. Man märkte då att dessa viner hade bättre hållbarhet och började då smaksätta vinet med kåda. I själva verket berodde den ökade hållbarheten på att vinet inte oxiderades lika mycket när kådan förbättrade förslutningen på amfororna. Traditionen att smaksätta vinet med kåda har dock levt kvar och Retsina är fortfarande det vin som många förknippar med just grekiska viner.

Kåda till vinet Retsina.
Kåda samlas in till tillverkningen av Retsina-vinet.

Retsina kommer från olika delar av Grekland, men de flesta har sitt ursprung i de centrala delarna. Det finns flera områden som har egna ursprungsbeteckningar såsom Attika, Viotia, Thebes, Karystos och Evoiva.

Kådan (max 1 kg till 100 liter vin) tillsätts i musten innan eller under jäsning. När vinet har fått önskade aromer tas kådan bort. Det är nästan uteslutande vita viner, men det förekommer även rosé.

Attica ett epicentrum för Retsina

Attica är en region i centrala Grekland där man bland annat finner huvudstaden Aten. De största delarna av regionen är bergiga och skyddas därför från de nordliga vindarna. De kustnära delarna blir svalare, men den största delen av regionen har ett mycket varmt och torrt klimat. Här trivs den värmetåliga gröna druvan savatiano som fisken i vattnet. Den är basen i områdets omfattande retsinaproduktion, men samsas ibland med druvan roditis.

Välgjord Retsina från Kourtakis

Kourtakis grundades 1895 av Vassilis Kourtakis. Idag ingår företaget i Greek Wines Cellars som har flera vinerier i landet.

Kourtakis Retsina of Attica görs av 100% savatiano och musten smaksätts med kåda från Alleppotallen och får jäsa vid högst 22 grader under tolv dagar. Vinet vilar sedan på ståltankar innan buteljering.

25.08.2023

Jill Johnson och Maria Molin Ljunggren aktuella med kokbok om medelhavsmatMjuka grekiska smaker i Jill Johnsons och Maria Molin Ljunggrens kokbok.

Artisten Jill Johnson och managern Maria Molin Ljunggren släppte i början av maj boken ”Jill & Marias taverna – Medelhavsmaten från vårt Kreta”, en kokbok och kärleksförklaring till deras gemensamma favoritö - Kreta.

Läs mer
­­Marko T Wramén och Anna W Thorbjörnsson på tåg.Res med tåg genom Europa – expertens bästa tips

"Ta det lugnt, stressa inte och njut av resan. För den är underbar i sig", säger Marko T. Wramén. Han och hustrun Anna W Thorbjörnsson är resejournalister och har tillsammans åkt kors och tvärs igenom Europa med tåg och skrivit två böcker i ämnet.

Läs mer
Diana Dontsova Diana Dontsova om livet kring det dukade balkanbordet.

Diana Dontsovas populära matkonto har blivit kokbok! Vi fick en pratstund med författaren som vill dela med sig av balkanmat som alla kan ta del av.

Läs mer
Tre bilder från Toscana - bilväg, Florens och vingård.Roadtrip i sommar: Upplev Toscanas vingårdar med bil.

Tradition, passion och gudomliga viner. En roadtrip i triangeln mellan Florens, Siena och Pisa uppfyller alla förväntningar på la dolce vita – även under lågsäsong.

Läs mer