Vin på burk - praktisk förpackning med lågt klimatavtryck

Vin på burk har blivit mycket populärt både i USA och Storbritannien och försäljningen och utbudet ökar stadigt även i Sverige.

Sangria på burk

Praktisk förpackning med lågt klimatavtryck

Många har upptäckt vin på burk som är lätt att ta med sig till stranden, picknicken eller på resan. I dag finns det 40 burkar i Systembolagets sortiment, där 13 är i det fasta sortimentet och lagerförs i butikerna.

Aluminiumburken är en klimatvänlig förpackning som ger ett klimatavtryck på 163 g CO2e/liter, att jämföra med PET-flaskan som ger 283 gram och glasflaskan 722 gram (lättare glasflaska 523g).

Viner i alla färger - som inte smakar burk

Viner på burk finns alla färger och också som mousserande. Det finns även en del smaksatta viner som sangria.

En vanlig missuppfattning är att vin på burk smakar metall. Så är inte fallet, men det förhöjer utan tvekan smakupplevelsen om man häller över vinet i ett vinglas.

Inte ämnat för lagring

Trots att det finns viner på burk som har en bra och hög kvalitet är de inte lämpliga för lagring. Alla aluminiumburkar är sprejade med ett skyddande skikt (ofta epoxiharts) så att drycken inte har direkt kontakt med aluminiumet. Men vin som har ett lågt pH-värde angriper skiktet och efter en längre tid kan svavel (som används vid nästan all vintillverkning) reagera med aluminiumet och bilda svavelväteföreningar. Vinet kan då få en lukt och som påminner om ruttna ägg och avlopp.

Detta benämns som reduktiv karaktär och kan även förekomma i viner med skruvkork. Framför allt om vinframställningen har varit reduktiv, som i det här fallet betyder att vinet under tillverkning och buteljering har haft mycket liten kontakt med syre.

Tips på sangria på burk

Gozy White Sangria

79,00 kr

89,00 kr


Gozy White Sangria är en mousserande, ljus sangria som kombinerar sangrians och det mousserande vinets bästa sidor. En fräsch sommardryck med lägre alkoholhalt (8%) än de flesta mousserande viner.