Vin på burk - praktisk förpackning med lågt klimatavtryck.

Vin på burk har blivit mycket populärt både i USA och Storbritannien och försäljningen och utbudet ökar stadigt även i Sverige.

Vin på burk - CAMP Sparkling, Pablo y Walter och Casal Garcia Branco.

Praktisk förpackning med lågt klimatavtryck

Många har upptäckt vin på burk som är lätt att ta med sig till stranden, picknicken eller på resan. I dag finns det 40 burkar i Systembolagets sortiment, där 13 är i det fasta sortimentet och lagerförs i butikerna.

Aluminiumburken är en klimatvänlig förpackning som ger ett klimatavtryck på 163 g CO2e/liter, att jämföra med PET-flaskan som ger 283 gram och glasflaskan 722 gram (lättare glasflaska 523g).

Viner i alla färger - som inte smakar burk

Viner på burk finns alla färger och också som mousserande. Det finns även en del smaksatta viner som sangria.

En vanlig missuppfattning är att vin på burk smakar metall. Så är inte fallet, men det förhöjer utan tvekan smakupplevelsen om man häller över vinet i ett vinglas.

Inte ämnat för lagring

Trots att det finns viner på burk som har en bra och hög kvalitet är de inte lämpliga för lagring. Alla aluminiumburkar är sprejade med ett skyddande skikt (ofta epoxiharts) så att drycken inte har direkt kontakt med aluminiumet. Men vin som har ett lågt pH-värde angriper skiktet och efter en längre tid kan svavel (som används vid nästan all vintillverkning) reagera med aluminiumet och bilda svavelväteföreningar. Vinet kan då få en lukt och som påminner om ruttna ägg och avlopp.

Detta benämns som reduktiv karaktär och kan även förekomma i viner med skruvkork. Framför allt om vinframställningen har varit reduktiv, som i det här fallet betyder att vinet under tillverkning och buteljering har haft mycket liten kontakt med syre.

Tips på bubbel på burk

Camp Sparkling Brut

39,00 kr


Perfekt för utflykten, picknicken eller campingen - eller när som helst när man inte behöver en hel flaska! CAMP Sparkling Brut har en fruktig och fräsch doft med inslag av gula päron, gröna äpplen, fläder och citrus. Smaken är frisk och aromatiskt fruktigt med karaktär av päron, gröna äpplen och citrus.

Tips på vitt vin på burk

Casal Garcia Branco

44,00 kr


Casal Garcia Branco har en fruktig och tilltalande doft med inslag av tropiska frukter. Smaken är frisk och fruktig med en trevlig fruktsötma och toner av citron, samt ett stråk av lagerblad och blommor. Det går utmärkt att låta vinet möta lättare anrättningar på fisk, skaldjur eller grönsaker.

Ocean Muscadet

52,00 kr


Ett friskt vin med toner av citrus, honungsmelon, grönt äpple och mineralitet med en härlig syra och en fin eftersmak.

Tips på rött vin på burk

Cape Fynbos Merlot

50,00 kr


Vinet har en djup rubinröd färg med en saftiga och generösa smak som erbjuder en underbart len smakpalett av blandade bär och körsbär med en härligt tilltalande avslutning.

Dulban Garnacha

40,00 kr


Piggt och friskt ljusrött vin, med tydliga inslag av färska jordgubbar, röda körsbär och ett drag av sötlakrits. Vinet är lätt till medelfylligt, med mjuka tanniner och att balanserat avslut.

Pablo y Walter Malbec

47,00 kr


En argentinsk malbec från 2021 som är en hyllning till Mendoza. Färgen är ljust röd och smaken fruktig med rika chokladtoner och en hint av ek. Det smidiga formatet gör den perfekt när du bara vill ha ett glas eller lätt att ta med i campingväskan.