Blossas nya stjärnskott: "Det bästa med julen är glögg!"

Sophia Natt och Dag är ny produktutvecklare på Blossa och har redan hunnit med allt från att lära sig monopolets intrikata spelregler till att ta fram ny glögg för de flera nordiska länder. Folk o folk fick en pratstund med henne om jobbet.

Sophia natt och Dag i Blossa-labbet.

Blossa har varit Sveriges största glöggvarumärke under många, många år och den som framförallt varit ansiktet utåt för glöggen är Blossas Chief Blender, Åsa Orsvärn. Hon har jobbat med Blossa i över 20 år och varit med och tagit fram samtliga årgångsglöggar sedan 2003. Nu har hon fått en kollega som ska få lära sig hemligheterna bakom den ikoniska glöggen och en dag axla ansvaret att föra dem vidare:

Sophia Natt och Dag har jobbat på Anora som produktutvecklare för vin och aromatiserat vin sedan april 2024 och någon mjukstart fick hon inte. Anora är ett nordiskt bolag som bland annat tillverkar och säljer vin och sprit i Norge, Danmark, Finland och Estland. Så när Finland under sommaren öppnade upp för försäljning av alkoholhaltiga drycker med upp till 8% alkohol i matvarubutiker blev det minst sagt full rulle med att utveckla passande produkter.

– Vi har satsat mycket på att ta fram viner som ligger på åtta procent. Vin har vanligtvis en alkoholhalt på 12-14 procent, så för att få fram ett vin med lägre alkoholhalt måste avalkoholisering vara en del i processen. Lagändringen har öppnat upp många möjligheter kring att ta fram nya produkter, så vi jobbar med väldigt många projekt för Finland just nu, säger Sophia när folk o folk pratar med henne i slutet av oktober.

Anora ser stor potential för dessa produkter även på andra marknader och strävar efter att dessa produkter ska kunna säljas även på Systembolaget framöver.

– Många yngre letar efter lägre alkoholhalt idag, och det är ett steg mot något mer hälsosamt.

Systembolaget och första glöggprojektet

Sophia är utbildad livsmedelsingenjör och har jobbat med produktutveckling i olika former och i alla delar av processen, från receptutveckling i labb till lansering i butik. Men vin har hon inte jobbat med tidigare, och hon berättar att det skiljer sig en hel del från att jobba med andra livsmedel.

– Bara att lära sig hur det funkar med Systembolaget är rätt mycket att sätta sig in i, och sedan Alko i Finland och Vinmonopolet i Norge på det… Men det är väldigt spännande och väldigt kul, och definitivt en utmaning, säger Sophia.

Sophia Natt och Dag började jobba med Blossa i april 2024.
Sophia Natt och Dag började jobba med Blossa i april 2024.

När hon först började på Anora fick hon ta över ett glöggprojekt som redan var på gång och som skulle resultera i Blossa Saffran & Apelsin, som är ny för 2024.

– Jag fick se till att receptet implementerades i fabriken så att smaken och kvalitén stämde överens med de prover jag själv tagit fram i labbet.

Saffransingrediensen till glöggen tillverkades i Sundsvall, men glöggen i Finland. Bara att hitta den mängden saffran var en utmaning.

– Sen blev den dessutom försenad! Men vi lyckades få den till fabriken dagen innan glöggen skulle produceras. Men det har blivit väldigt lyckat!

Ny glögg att ta över

Under våren blev det också klart att Anora fick ta över den danska storsäljaren Blomberg Glögg från Orkla. Även här har Sophia varit en av de drivande i att göra övergången så smidig som möjligt – för helt friktionsfritt var det inte.

– Vi var tvungna att hitta en ny fabrik som kan tillverka glöggen. Och det är inte så enkelt som att man bara kan ge dem receptet och säga åt dem att göra den, utan det är mycket som måste stämma: Ska man filtrera den eller inte? Pastöriserar man eller inte? Hur blandas det? Behöver blandningen stå och stabilisera eller ska man fylla direkt? Det är rätt många parametrar under processen som kan påverka slutresultatet.

Den nya fabriken kunde inte göra samma tetraförpackning som glöggen tidigare sålts i, så även en ny förpackning behövdes tas fram. Och glöggrecepten man fått ta över var inte heller helt problemfria.

– Vi fick gå igenom och göra ändringar i recepten för att de ska följa lagstiftningen som gäller kring glögg, för vi upptäckte att de inte riktigt var enligt våra standarder. Vi har även behövt hitta nya leverantörer för en del av ingredienserna, bland annat för vinet.

Men den största utmaningen var kanske att varken Sophia eller Åsa (eller någon annan i utvecklingsprojektet) visste hur Blomberg Glögg SKA smaka. Ingen av dem hade druckit glöggen tidigare.

– Vi har fått prover från förra året – men de är ju gamla och oxiderade, så vi visste inte hur den ska smaka som färsk. Så vi gjorde en glögg vi tyckte var god, och hoppas att vi lyckats ta fram något som även danskarna tycker är gott och känner igen som den klassiska Blombergs-glöggen.

Blossa Saffran & Apelsin.
Sophia var bland annat delaktig i att lansera nya Blossa Saffran & Apelsin.

Är med och tar fram Blossa 25

Du har ju inte hunnit vara med vid framtagningen av årets glögg, Blossa 24 – men vad tycker du om den?

– Jag tycker den är väldigt bra i år, med en enkel och tydlig smak. Det är whisky och så är det den här algen som ger umamisälta. Men det är whiskyn som verkligen kommer fram med en tydlig rökighet. Jag tycker egentligen inte om whisky och har svårt för rökighet men jag tycker den här är väldigt god, och den alkoholfria är supergod! Rökigheten kommer fram lite annorlunda i den alkoholfria, den är nästan ännu tydligare. Det är kul!

Blossa 25 är du däremot med och tar fram – vad kan du säga om den?

– Ingenting, haha! Men receptet är i stort sätt låst och vi ska sätta igång med testproduktioner i fabriken inom kort. Vi har en del utmaningar framför oss, men vi har ett bra koncept.

Hon avslöjar att det även nästa år blir en årgångsglögg med alkohol och en utan.

– Vi tycker att det är ett bra komplement att kunna erbjuda ett alkoholfritt alternativ.

Vilka är dina Topp 3 Blossa-glöggar?

  1. Original 1895, den är väldigt trevlig.

  2. Starkvinsglöggen, den klassiska röda.

  3. Den ekologiska alkoholfria. Den är inte så söt som andra alkoholfria glöggar kan vara.

Vad är det bästa med glögg, tycker du?

– Det bästa med julen är glögg! Det är en säsongsprodukt som är så förknippad med julen, och jag älskar julen. Glögg är en trevlig tradition på jul som bidrar till julkänslan. Det är alltid något speciellt när man dricker årets första glögg – fast nu dricker jag ju glögg året runt, haha!

31.10.2024