Cancerbeskedet fick Mästerkock-Camilla att byta bana.

Camilla Wahlman är östersundsbon som efter att hon fått ett livsomvälvande besked bytte chefsjobbet inom public service mot vinflaskor och stekpannor. Fram till nyligen såg vi henne som en av deltagarna i det populära tv-programmet Sveriges Mästerkock.

Camilla Wahlman i Sveriges Mästerkock 2023.

TV4/Magnus Ragnvid

Vi fick en pratstund med Camilla Wahlman mellan de hektiska inspelningarna medan hon fortfarande var en av de tävlande i Sveriges Mästerkock 2023. Bland annat frågade vi henne vad som fick henne att gå en sommelierutbildning, utsätta sig för pressen och stressen i mästerkocksköket och hur hennes framtidsplaner och drömmar ser ut.

Berätta lite om hur du hamnade här. Hur kom det sig att du sade upp dig från ett ansett jobb inom Sveriges radio?

– För fem år sedan fick jag bröstcancer och då beslutade jag mig för att säga upp mig från mitt chefsjobb på SVT. Jag hade länge önskat få jobba med lite mer lustfyllda saker som mat och vin och när jag blev sjuk blev det oerhört viktigt att börja ta till vara varje dag och inte slösa bort tid, något som vi inte alltid har mycket av.

Hur fick du idén till att söka till Sveriges Mästerkock, var det ett infall eller snarare ett genomtänkt beslut?

– Mina barn och min bror har genom åren uppmanat mig att söka – men jag har alltid tyckt att de är galna. Men så fick jag ett infall i somras och skickade in en ansökan. Jag har försökt ändra mitt liv och säga ja till så mycket mer än tidigare och verkligen utmana mig själv och försöka uppleva så mycket olika saker som möjligt, så jag tänkte ”varför inte”. Och så kom jag med!

Hittade likar i Sveriges Mästerkock

Vad var det roligaste och mest lärorika med att vara med i det här tv-programmet?

– Det mest härliga är att umgås med andra matnördar tillika folk som tycker det är genuint roligt att sitta och i detalj prata om bästa sättet att göra till exempel naanbröd eller egen pasta. Och som tycker det är värt att kolla någon extra timme efter en ännu bättre restaurang för kvällens middag. Det känns också så fantastiskt privilegierat och spännande att få vara med på ”master classes” med några av Sveriges bästa kockar.

Hur kändes det att stå framför juryn och få sin mat bedömd?

– Det är förfärligt jobbigt, mycket jobbigare än jag kunde föreställa mig tidigare.

Tommy Myllymäki, Mischa Billing, Tom Sjöstedt i Sveriges Mästerkock 2023

TV4/Magnus Ragnvid

Tommy Myllymäki, Mischa Billing och Tom Sjöstedt är juryn i Sveriges Mästerkock 2023

Vem i juryn var du mest ”rädd” för?

– Den som kan vara mest ”yvig” i sin respons är Tom Sjöstedt. Han kan såga en vid fotknölarna utan pardon så när han ska bedöma ens mat är det läskigt. Men det märks under ytan att han är en varm person, så jag kan inte säga att jag är rädd för honom.

Du är även sommelier, hade du nytta av de kunskaperna när du lagade mat i Sveriges Mästerkock?

– Ja, det tror jag. Jag är tränad i att bedöma balansen i viner och även tänka efter hur vinet kan bli en kompletterande del i en måltid. Det har jag haft nytta av när jag smakat av rätterna vi lagat.

Mästerkock i Östersund

Du bor i Östersund, vad är bäst med den staden och med Jämtland?

– Jag älskar att jag bor med utsikt över Storsjön och ändå har så nära centrum att jag kan cykla dit. Det är underbart att ha nära både till natur och stad.

Känner folk igen dig nu när du är ute och rör dig på gatorna?

– Ja det händer att folk kommer fram och gratulerar och hejar vilket är lika ovant som kul.

Kommer du fortsätta bo kvar där eller kommer du på grund av ditt arbete flytta söderut?

– Jag har inga bestämda planer utan låter livet ta mig dit det vill.

Vilken råvara gillar du bäst att använda i din matlagning och varför just den?

– Jag skulle ha svårt att klara mig utan lök i köket. Den är så mångsidig, den går att använda i både kalla och varma rätter, är grunden i de flesta såser och grytor och går att göra en mättande soppa av. Otillagad är den skarp och sticker ut i smaken, när man fräser den utvecklas sötma – ja, den har alla sidor.

Vad är dina framtidsplaner när det gäller mat och vin?

– Jag fortsätter utveckla mina digitala vinskolor och vinprovningskoncept. Jag vill också fortsätta skriva om vin och skriva fler reportage om vinbranschen ute i världen. Det vore också kul att gästspela på restauranger med mat och vinmatchningar. Jag har möjlighet att styra min tid och får jobba med det som känns väldigt lustfyllt.

Vem vinner årets upplaga av Sveriges Mästerkock?

– Den skickligaste matlagaren.

Fem snabba till Camilla

Häftigaste matminnet?

– En pinfärsk pilgrimsmussla serverad på glödande enris i den mysiga miljön på Fäviken som drevs av Magnus Nilsson.

Favoritdruva?

– Jag älskar Nebbiolo, så parfymerad och så elegant.

Rött vitt eller mitt emellan?

– Jag älskar champagne! Annars beror det på vad jag vill äta till.

Bästa mat- och vinkombinationen enligt dig

– Champagne och löjrom. Blodpudding och Sauternes.

Storstad eller småstad?

– Småstad.


Camilla Wahlman

Bor: I Östersund.

Ålder: 52 år.

Familj: Sambo, två barn och tre bonusbarn.

Fritidsintressen: Lagar och äter gärna god mat, sjunger i kör, åker skidor.

Camillas räk- och fisksoppa.

Laga Camillas räk- och fisksoppa med lingon - till receptet!

AV: Jenny Asplund

07.03.2023