Elsa Billgren – aktuell med ny bok.

Elsa Billgren har just släppt boken "Elsas husdröm: en sommar, en sorg och tusen loppisar". Vi fick en intervju med Elsa och lottar även ut tre ex. av boken.

Elsa Billgren med vattenkanna

Elsa Billgren är bloggare, poddare, författare och vintageentreprenör. Hon har just släppt boken "Elsas husdröm: en sommar, en sorg och tusen loppisar". Den är blandning av recept, loppisfynd och träning varvat med texter om en omvälvande period i Elsas liv – helt enkelt en bok om en tuff fas i livet blandat med lifstyletips.

Elsa Billgren har som det heter många strängar på sin lyra. Hon har gett ut flera böcker, bloggat sedan 2008, driver en trendspaningspodcast tillsammans med Sofia Wood och har arbetat som programledare både i radio och tv. Dessutom arbetar hon med vintagekläder samt hyr ut vintagebröllopsklänningar från Konstakademien. Hennes yrkesverksamma liv innefattar allt ifrån konst och mat till mode och skönhet.

– Det handlar helt enkelt om livsstil. Jag tycker att all färg och form i olika uttryck är inspirerande, stimulerande och spännande. Jag vill helt enkelt fylla livet med härligheter.

– Jag är en doer och njuter av att gå från idé till handling. Vilket inte minst den här boken avspeglar, säger hon och syftar på ”Elsas husdröm: en sommar, en sorg och tusen loppisar” som släpptes bara några dagar innan intervjun.

En sorgeprocess och sköna stunder

Idén med boken har från början varit att avhandla högt och lågt – att ge en verklighetsbild av vad livet och en sommar handlar om i både stort och smått.

– Jag tycker att det går att blanda lyckliga och jobbiga känslor, det behöver inte vara det ena eller det andra. Man kan gå igenom svåra saker och samtidigt ibland njuta och ha roligt. I det svåra existerar också något härligt och det kan finnas ett behov av underbara stunder mer än någonsin när man går igenom någonting tufft. Boken handlar om detta och den utspelar sig under en sorgeprocess. 

Det svåra som Elsa Billgren syftar på är den psykiska påfrestningen efter en cancerdiagnos. Kort efter sin förlossning fick hon reda på att hon drabbats av livmoderhalscancer. Det blev en snabb operation följt av en väntan på besked om cancern hade hunnit sprida sig till resten av kroppen. Det hade den inte. 

– Eftertiden var kämpig – det var då det landade i mig vad som hade hänt. Den sommaren kommer jag alltid att minnas och det definierar mig och oss som familj.

Mitt i allt tumult ser hon en Hemnetlänk på Facebook med en stor kalkstensvilla på Gotland som är till salu. I boken beskriver hon hur hon i tanken målade upp en tillvaro i huset, omgiven av massor med vänner och barn, förtroliga samtal, skratt och sorl. Där skulle det varken finnas problem eller huvudbry. De skulle kunna bli ”de som har köpt hus på Gotland i stället för de som har cancer”.

Elsa Billgren med grillad röding

Gotland blev deras egna sommargrej

Tankarna och drömmarna resulterar i att Elsa och hennes man Pontus slutligen köper ett hus på Gotland, och det är en sommar där som skildras i boken. 

Hon skriver utan omsvep om tiden efter cancerbeskedet och ger också en avsminkad bild om sin upplevelse av den svenska sommaren – att den inte enbart är ljuvlig. Om de höga förväntningarna och att lyckan inte infinner sig så snabbt som vi ibland har tänkt oss. 

– Svenska sommaren är ju både jobbig och underbar. Den är så kort, och den är så naggande god att vi längtar länge. Förväntningarna är höga och den där lyckan kanske inte infinner sig lika snabbt som vi hoppats på. När vi väl står där i juni kan det skapa känslor av att andra har det där, men inte jag. Då kan det vara skönt att låta sig själv bryta ihop lite, säger hon och skrattar.

Elsa och Pontus har alltid älskat Gotland och har haft en gemensam dröm om att någon gång skaffa sig ett hus där. Men de har ingen annan anknytning dit.

– Det tycker jag är härligt. Det här är verkligen min och min mans sommargrej. Och nu har vi lockat dit våra båda familjer.

Grillad röding på plåt

Elsa inspirera till att göra saker i köket tillsammans. 

– På sommaren har alla olika behov och det kan lätt bli att man handlar, lagar mat och diskar hela tiden. Jag vill slå ett slag för att man gör saker ihop. 

Därför finns det en meny i boken för sex personer som man enkelt kan göra samma dag och tillsammans, men som ändå känns lyxig utan att vara särskilt dyr.

– Att grilla fisk tillsammans är till exempel en perfekt sak som inte kräver så mycket kunskap men samtidigt är otroligt gott. Och att göra stora skålar med krämiga sallader som räcker till många – det är väldigt somrigt och härligt.

I Elsas husdröm varvas de personliga berättelserna och recept med råd om hur man gör loppisfynd, träningstips och det finns till och med en beskrivning på hur hon skapade sin allra första egensydda klänning. Boken har fått ett mycket positivt mottagande och hann sälja slut redan innan den var släppt.

– Så nu får de trycka en ny upplaga. Att det inte bara är många som tycker om den – utan den är också är populär – är ett härligt besked att få när man har skrivit en bok, säger Elsa

Om Elsa Billgren:

Elsa Billgren med kaffekopp

Namn: Elsa Billgren

Ålder: 35 år

Familj: Man Pontus de Wolfe och sonen Lynn 4 år

Bor: Södermalm i Stockholm samt sommarhus på Gotland

Aktuell med: Boken ”Elsas husdröm: en sommar, en sorg och tusen loppisar”, Bookmark förlag

Vin: Gillar knastertorra Riesling, juiciga, lätta röda, ibland ett kraftfullt glas rött samt klassisk champagne

Favoritrestauranger: I Stockholm – Café Nizza och Främmat. På Gotland – Stelor Köket och ”Krakas är bäst på hela ön”