Eric Gadd – aktuellt, den långa karriären och passionen för mat.

Sveriges soulkung Eric Gadd är aktuell med både krogshow och i Så mycket bättre. Läs vår intervju där han berättar om karriären och sitt stora matintresse.

Eric Gadd aktuell med krogshow

Förra året firade Sveriges soulkung Eric Gadd 30 år som artist och i år fortsätter det att rulla på med både egen krogshow och medverkan i Så mycket bättre. folk o folk träffar artisten i replokalen, knappt tre veckor innan premiären, och pratar om musikkarriären, krogshowen och hans stora matintresse.

Eric Gadd har varit artist så länge vi kan minnas, nästan i alla fall. Förra året firade han 30 år i branschen med sommarturné och konserter både på Nalen och Mosebacke. Han debuterade 1987 med albumet ”Hello” och genombrottet för den breda publiken kom några år senare i samband med ”Do you believe in me”.

– Då tiodubblade jag plötsligt försäljningen, säger han.

Sedan starten har det blivit tretton plattor och så många låtar och hits att ingen håller räkningen längre, allra minst artisten själv. Nu är han aktuell med sin första egna krogshow – OMG – som har premiär den 13 september på Hamburger Börs i Stockholm. Det blir en musikalisk resa genom karriären och på scenen har han med sig ett fullt band med blås och några av Sveriges mest erfarna musiker. 

Varför krogshow?

– Det kändes passande att ta det steget nu. Mycket för att estetiken på krogshower har förändrats så att de mer närmar sig konserter än buskis, som var populärt under en period. Och det här passar mig bättre. Det är också lockande att kunna vara kvar i en stad och köra konserter varje kväll i stället för att åka runt på turné.

Han berättar att det bara kommer att bli lite prat mellan låtarna och inget snack om den tuffa uppväxten.

– Det blir fest och show och extra av allt, lite som i Las Vegas, säger han. Vi jobbar mycket med det visuella.

Hur är det med nerverna inför showen – har det gett sig till känna?– Jag har varit nervös länge. Men nu, i replokalen, går det som på räls och det kommer att bli ett jäkla drag.

Känslosamt i Så mycket bättre

Att vi i höst samtidigt kommer att få se Eric i tv-rutan i Så mycket bättre är en slump. 

– Jag fick frågan efter vi fattat beslut om krogshowen. 

Vi pratar om känslan av att se en annan artist framföra det egna materialet och om det verkligen är så sentimentalt som det framställs i tv. 

Blir man inte lite störd av att en annan artist gör ens egen låt, och kanske till och med gör den bättre?

– Jag tänkte också så innan och var nog lite rädd för hur jag skulle känna i programmet. Men det är precis så känslosamt som tv visar. Jag blev helt golvad. 

Han fortsätter berätta att alla är så specifika i sina konstnärliga uttryck att det inte finns någon rädsla för att någon ska komma med en bättre version än den man själv har. 

– Egentligen tycker jag att namnet på programmet är missvisande, säger han och ler. Det rör sig verkligen inte om att göra en bättre version utan det handlar om de olika uttrycken och vad som händer med ens låt när den plötsligt blir på ett annat sätt.

På frågan om han har blivit så influerad av de nya versionerna att han kommer att påverkas av dem i sin krogshow svarar han först nej, men hejdar sig lite.

– Utvecklingen av showen började för mer än ett halvår sedan och jag är fortfarande kvar i den vision jag hade från början. Men … jag förbereder mig lite för att det kanske kommer att jag ändå blir lite påverkad till slut.

Varierande självförtroende under karriären

Eric berättar att han i början av sin karriär hade ett oförankrat, men stort, självförtroende och helt enkelt tyckte att han var bäst. 

– När det plötsligt började gå riktigt bra insåg jag hur dålig jag var och hur mycket bättre alla andra var, säger han. 

Då började ett intensivt arbete att på egen hand studera sina stora förebilder. Han ville lära sig allt som han innan hade påstått att han kunde.  

– Det var seriöst, åtta timmar om dagen vid skivspelaren då jag analyserade ackord och rytmer och annat. 

Detta pågick samtidigt som han fortsatte att ge ut musik.

–  Den utvecklingskurvan kan man se i mina album. 

– Do you believe in me-plattan är första gången – och kanske enda – som jag blev förvånad över min egen förmåga. Det var en fantastisk känsla som jag har kämpat för att få uppleva igen. En gång till har den funnits där, med låten ”Stay away Från mig”, som jag släppte förra året.

Under en period i mitten av 1990-talet var han självkritisk, tyckte inte att han dög och mådde ganska dåligt.

– Då, när jag rannsakade mig själv och mådde som sämst, gjorde jag några av mina bästa skivor. Jag sålde bra och kunde notera att det gick bra, men hade ingen upplevelse av det, säger han. 

De senaste tiotalet åren har musicerande känts tryggt och lekfullt igen och han har hittat tillbaka till glädjen.

– Nu kan det bli så där spontant igen, och förhoppningsvis är självförtroendet lite mer förankrat, säger han och ler.

Tröttnar du aldrig på dina låtar?

– Nej, jag jämför det med matlagning. Att spela ”My Personality” fyratusen gånger är lite som en italiensk matmor som gör sin tomatsås om och om igen. Kanske blir det hela tiden lite, lite bättre. Man slipar en aning på låten varje gång, men det är väldigt subtilt. 

Själva låtskrivandet utgår ifrån en slags vilja att berätta historier. Musiken är också hans sätt att beskriva när något händer i livet när han har svårt att uttrycka det han känner i ord.

– De här härliga tonerna, rytmerna och gitarren kommer närmare någon slags emotionell sanning, om man blandar det med orden säger han.

Gillar mat, vin och sprit

Eric är mycket intresserad av matlagning och dryck och tar gärna inspiration från andra kulturer.

– Jag lagar mycket mat, och det går i perioder vad det blir. Kinesiskt är återkommande, gärna från regioner som Sichuan och Hunan som är svårt att få tag i på krogen. Jag gillar också djupmexikansk mat, alltså inte tex-mex utan mer indianska rätter, och libanesiskt. 

Under sina utlandsresor samlar han på matupplevelser som han sedan försöker återskapa hemma.

– Det är lika stor tillfredsställelse att lyckas med en bra rätt som att skriva en bra låt.

– Jag gillar sprit också, säger han och skrattar samt tillägger att han är förtjust i att ha fine-dining och cocktails samtidigt. 

Pisco sour i olika varianter är en av favoriterna. När det gäller vin står vita bourgogner högt upp på listan och lätta italienska rödviner. Vinintresset kommer från en period när Eric bodde i New York och studerade på universitetet. Då läste han bland annat wine making för att få en komplett kurs. 

– Jag är bra på att identifiera vinets olika toner vilket gör att jag lätt kan identifiera vilket typ av viner jag gillar. Däremot kan jag ingenting om olika producenter, avslutar han innan det är dags att återgå till repetitionerna.

Eric Gadd aktuell med krogshow

FAKTARUTA

Artistnamn: Eric Gadd

Familj: Fru Cornelia och dottern Leonora

Antal plattor: 13

Aktuell med: Krogshowen OMG som har premiär 13 september och är planerad att hålla på fram till jul samt Så mycket bättre med premiär i oktober.

Varför just Gadd: Det var mammas namn innan hon gifte sig.

Vad vi inte vet om Eric: Han gillar konst och samarbetar till viss del med hustrun Cornelia I hennes galleri. Hon bjuder in till vernissage-middagar där Eric lagar maten.

Vit bourgogne - högt upp på Gadds lista:

Reine Pédauque Bourgogne Chardonnay

179,00 kr


Reine Pédauque Chardonnay har en medelstor doft med inslag av gula stenfrukter, melon och en lätt fläkt av blommor. Smaken är torr och medelfyllig med trevlig frukt och smaklängd.

Passar perfekt till medelkaftiga fiskrätter och till utvalda hårdostar. Varför inte en pocherad slätvarsfilé med vitvinssås och potatisstomp med smörstekt svamp?

Emil Åreng, Måns Herngren och Adam Lundgren i en bar

Den blinda grisen.


Vi träffade Emil Åreng, Måns Herngren och Adam Lundgren som står bakom podden "Den blinda grisen" som bygger på cocktails, sprit och roliga storys.

Läs mer »