Internationella vegandagen hyllar en livsstil som växer.

Att utesluta animaliska produkter från sin kost är inte längre någon raritet. Människor som väljer att äta veganskt blir fler och fler.

Vegan skrivet med grönsaker och frukt

Många inbitna köttätare har nog svårt att gå över till vegansk kost, men att dra ner på animalisk kost kan nog de flesta göra. folk o folk firar i alla fall den internationella vegandagen med att bjuda på två helt veganska recept!

Det fanns en dag då kött var ett vedertaget inslag i praktiskt taget alla rätter. Men så är det inte längre. Bjuder man på middag är de flesta idag kloka nog att kolla upp huruvida gästerna äter kött eller inte, och veganska hyllor syns i var och varannan matbutik. Även i krogvärlden har den växtbaserade kosten fått större utrymme. Helt veganska restauranger är fortfarande inte så vanliga, men de vegetariska blir fler och fler.

Men trots att veganerna blir fler och fler tvingas de fortfarande ofta försvara sin kosthållning. Att inte äta några animaliska produkter verkar vara provocerande. Men faktum är att en vegansk kost har många fördelar. Kött är dåligt både för miljön och kroppen i för stor utsträckning. Dessutom skulle man kunna tänka sig att veganer sover bättre om natten, eftersom de faktiskt behandlar djuren som de själva vill bli behandlade.

En anledning till att man väljer att äta veganskt kan vara för hälsans skull. Men att all vegansk mat är nyttig och tråkig är en fördom. folk o folk ger dig därför två riktigt grisiga (eller det är nog fel ord att använda, så låt oss säga flottiga) recept.

Vegansk fetaost

Anledningen till att man som vegetarian inte tar steget fullt ut och blir vegan stavas OST. Men faktum är att det finns många veganska substitut som påminner om ost i både smak och konsistens. Här är ett recept på hur du får tofu att smaka bättre än fetaost.

Ingredienser:

En förpackning tofu (ca 250 g)3 dl olivoljaRosmarinFlingsaltChiliflakesAndra kryddor efter tycke

Så gör du:

Skär tofublocket i små bitar. Lägg på hushållspapper en stund så att den mesta av vätskan försvinner .

Lägg de torra tofubitarna i en förslutbar burk, häll på olivolja och kryddor. Skaka om och låt stå i några dagar.

Servera förslagsvis i sallad!

Pasta Carbonara

Pasta Carbonara är en rätt som inte direkt har vegan-rykte med både bacon och ägg bland ingredienserna. Men även den går att veganiseras.

Ingredienser:

4 portioner äggfri pasta1-2 burkar soltorkade tomaterTofu och/eller vegokorv5 dl sojagrädde1 msk misopastaFrysta gröna ärtorOljaSvartpepparSalt

Så gör du:

Hacka tofun och/eller vegokorven i mycket små bitar. Knaperstek och peppra på.

Koka upp pastan och ärtorna.

Stek de soltorkade tomaterna. Blanda ner misopasta och häll på sojagrädden. Låt det stå och puttra i några minuter.

Om du tycker att såsen blir för fast kan den med fördel blandas ut med lite av det avhällda pastavattnet.

Krydda efter tycke och smak!

Las Moras Organic Chardonnay Reserve, Box 3 liter

229,00 kr

247,00 kr


Finca Las Moras Reserva Chardonnay är både veganskt och ekologiskt.

Vinet är torrt med en lätt fet textur och inslag av tropisk frukt, fat och vanilj. Det passar bra till stekta eller grillade anrättningar.