Tränar inför Kock-EM på dagarna och utvecklar köksredskap på kvällarna.
Den hyllade kocken Jimmie Eriksson är aktuell som Sveriges representant i årets Bocuse d’Or Europe och på sin fritid skapar han egna köksredskap i genren fine dining.
Läs mer »Vi har träffat Sveriges lagkapten i den internationella tävlingen Culinary.
Det finns många tävlingar när det kommer till professionell matlagning. En av de mindre kända är “Culinary World Cup”. Tävlingen består av några olika kategorier : tapas/fingerfood, tre förrätter, en femrättersmeny och desserter och petit fourer. Just nu tränar ett lag från huvudstaden, Stockholm Culinary Team, inför VM 2018. I OS i tyska Erfurt 2016 försvarade det regionala laget från Stockholm sina tidigare framgångar och vann återigen guld. Det som gör “Culinary World Cup” speciellt är att den kalla maten enbart bedöms visuellt. Det gäller alla delar; utförande, innovation och prestation. Smak bedöms alltså inte. 2018 är det dags för nästa stora tävling och denna gång i Luxemburg. Ansvarig för laget är Fredrik Persson, som är ny i sin roll.
- Vi är ett helt nytt lag. Det är kul för vi är nästan lika många tjejer som killar. Precis som i all annan idrott handlar det om att skapa ett lag där man sätter ihop rätt personer med varandra. Vi har aktivt sökt upp dem vi vill ha med, säger Fredrik när vi möts på hans arbetsplats.
Till vardags är Fredrik souschef på hotellet Amaranten på Kungsholmen. Att tävla i matlagning kräver en familj med tålamod. Hemma har Fredrik en sambo och en treårig dotter.
- Det tar mycket tid. När vi tränar med hela laget, tio kockar, ses vi på fredag kväll och håller på till söndag eftermiddag. Vi samlas en gång i månaden, berättar Fredrik.
Fredriks lag är ett regionalt lag. Förutom Stockholm/Uppsala finns ett lag i Göteborg och ett i Skåne som är med och tävlar i Culinary World Cup.
- Vi vill visa upp Stockholms smaker med omnejd, säger Fredrik.
I Fredriks område ingår även Gotland som förser laget med fina grönsaker.
- Jag har mycket kontakt med lokala producenter och åker runt och träffar dem. Det ger mycket, säger Fredrik.
Förr blev Fredrik inspirerad av restaurangbesök med långa avsmakningsmenyer och att plöja alla nya kokböcker.
- Det sista gör jag visserligen fortfarande, men att prata och lyssna ödmjukt på kockar och producenter är minst lika viktigt, säger Fredrik.
För att laget ska fungera så bra som möjligt så kommer de under hösten att träffa en person som jobbar med elitidrott. Laget ska få hjälp med hur man sätter rätt fokus.
- Han har tidigare arbetat med ett lag i fotbollsallsvenskan. Det är viktigt att dela upp de kortsiktiga och långsiktiga målen. Vad krävs för att vi ska vinna i november 2018 och hur ska vi tänka om vi inte når alla våra mål? Det är små poäng som avgör vem som vinner. 0,2 och 0,3 kan vara skillnaden mellan att få medalj eller inte, avslutar Fredrik.
På Restauranggalan den 16 oktober är Stockholm Culinary Team ansvariga för maten.
Menyn är inte officiell förrän middagen äger rum men den går i höstens tecken med många härliga råvaror från vår region.
FAKTARUTA
Namn: Fredrik Persson
Familj: Sambon Anna och dottern Ebba
Ålder: 36
Bor: Solna
Stressar av med: Svampplockning i stugan
Dricker i en bar: GT
Favoritvin: Beror på dagsformen, men är svag för franska tunga viner
Favoritsprit: Bra gin
Äter gärna på måndag: Grönsaker
Äter gärna på helgen: Långkok
Senaste bok: Tjoget
Favoritkrog i Sverige: Rolfs Kök
Bästa bar i världen: The Dead Rabbit
Lagar helst: Ramen
Senaste resa: Barcelona
Detta vet vi inte om Fredrik Persson: Rätt vass på att spela trummor
499,00 kr
Är du som Fredrik svag för franska, tunga viner, så kan vi rekommendera det här ekologiska vinet:
Domaine de Cristia Chateauneuf-du Pape är smakrikt med fina inslag av mörka frukter, fat, lagerblad och andra kryddor. Att avnjuta till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter samt till utvalda ostar.
Den hyllade kocken Jimmie Eriksson är aktuell som Sveriges representant i årets Bocuse d’Or Europe och på sin fritid skapar han egna köksredskap i genren fine dining.
Läs mer »I höstas tävlade kocken Albin Edberg i Kockarnas Kamp i TV4, men 28-åringen hade redan då ett imponerande CV. När han blev pappa ändrades dock prioriteringarna - och framtidsplanerna.
Läs mer »Erfarne kocken Tommy Myllymäki har gjort entré som en av jurymedlemmarna i tv-programmet Sveriges Mästerkock. Folk o folk fick en intervju med honom om att döma och bli dömd i matlagningstävlingar.
Läs mer »Camilla Wahlman är östersundsbon som efter att hon fått ett livsomvälvande besked bytte chefsjobbet inom public service mot vinflaskor och stekpannor. Fram till nyligen såg vi henne som en av deltagarna i det populära tv-programmet Sveriges Mästerkock.
Läs mer »