Domaine de Cristia Chateauneuf-du Pape har en nyanserad doft med inslag av mogna jordgubbar, mörka plommon, lagerblad, fat och örtkryddor. Vinet är smakrikt med fina inslag av mörka frukter, fat, lagerblad och andra kryddor.
Produktion
Detta ekologiska vin kommer från familjens egna vingårdar i Châteauneuf-du-Pape och stockarna har en ålder mellan 20 -60 år. Vinet från Grenache (85%) lagras på betongtankar medan Syrahvinet (15%) lagras i ekfat under 18 månader.Châteauneuf-du-Pape är ett mycket gammalt vindistrikt i södra Rhône-dalen, strax norr om Avignon. Området har fått sitt namn efter ett sommarslott som påvestaten byggde under den period från 1309 till 1376 då påvarna residerade i Frankrike. Hela 13 druvsorter är tillåtna i produktionen av Châteauneuf-du-Pape.
Passar till
Att avnjuta till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter samt till utvalda ostar. Varför inte till en örtinbakad lammytterfilé med vitlökspotatis och stuvad blandsvamp.
Kul att veta
Egendomen grundades i Courthézon för 70 år sedan av Etienne Grangeon och bestod till en början av 2 hektar med druvsorten Grenache. Egendomen utvecklades och expanderade kraftigt under 60-talet då sonen Alain blev en drivande kraft. Det är fortfarande en genuint familjeföretag och 1999 anslöt Alains söner Baptiste och Dominique till företaget. Familjen äger två vingårdar i Châteauneuf-du-Pape vid namn Cristia och La Rouquette.Vad det gäller de röda vinerna selekteras druvorna noggrant och avstjälkas innan cirka tre veckors jäsning och macerering i betongtankar. Chateauneuf-du-Pape vinerna lagras i betong samt i ekfat. Côte du Rhône och IGP vinerna lagras främst i betongtankar för att framhäva fruktighet och druvornas karaktär.