Richard Juhlin – världsbäst på champagne.
Ett extremt väl utvecklat doft- och smaksinne, fotografiskt doftminne samt ett stort intresse har gjort Richard Juhlin till en världsledande champagneexpert.
Läs mer »Richard Juhlin och Björnstierne Antonsson är två av Sveriges bästa champagnekännare, och nu släpper de en bok i fickformat för den som vill lära sig grunderna till champangekonsten.
"Allt du skulle vilja veta om champagne" är en liten bok med mycket innehåll för dig som är nyfiken på att lära dig mer om den ädla drycken champagne.
Ingen dryck har väl lika nobelt rykte som champagnen. Det är den som korkas upp när vi firar in det nya året, när någon fyller 50 eller har fått en befordran på jobbet. När något stort har hänt – då finns detta läckra bubbel där för att understryka att vi firar på riktigt.
Richard Juhlin är kanske det största svenska namnet när det kommer till just champagne och detta är inte den första (eller största) bok om det mousserande vinet han har skrivit. Champagnebibeln "Champagne Magnum Opus" släpptes 2021 och där kartläggs över 13.000 olika champagner som Juhlin har testat sig igenom under fyra decennier. I den skriver han:
– Jag har älskat champagne så länge jag kan minnas. Champagne kan vara så gott att fiender sluter fred med varandra. Champagne kan få klockor att stanna och champagne kan få livströtta uppgivna individer att kvittra om livets storhet. Den perfekta champagnen är bubblande lycka i ett glas.
I boken "Allt du skulle vilja veta om champagne" finns tio kapitel där författarna bland annat går igenom grunderna för champagnetillverkning, berättar om höjdpunkter i champagnens historia och om dryckens betydelse i kulturen.
Det är den perfekta boken för dig som vill lära dig grunderna kring champagne utan att behöva ta dig igenom ett helt opus. En handbok med det du verkligen behöver veta för att börja upptäcka champagnens breda värld av smak, doft och ursprung.
Richard Juhlin är ett känt namn för många av oss och har bland annat ett eget märke av champagne och flertalet alkoholfria produkter många av oss sett i butikshyllorna. Han är dessutom dubbad riddare av Champagne och 2013 belönades han av den franske presidenten François Hollande med landets högsta utmärkelse: Chevalier de la Légion d’Honneur, för sina insatser för Frankrike.
Björnstierne Antonsson har jobbat med Juhlin sedan 2006. Han har bland annat varit sommelier på den nu stängda vinbaren Bar-à-Vin som tog vinbarskonceptet till en ny nivå i Sverige. Han har varit chefssommelier på Fredsgatan 12 och 2003 vann han sommelier-SM och har flera silvermedaljer både nationellt och internationellt.
Ett extremt väl utvecklat doft- och smaksinne, fotografiskt doftminne samt ett stort intresse har gjort Richard Juhlin till en världsledande champagneexpert.
Läs mer »Vintage, Blanc de Blanc och Réserve - vad betyder de fina orden på champagneflaskan? Folk o folk reder ut begreppen som berättar vad din champagne varit med om.
Läs mer »Jane Sandström är sommelier och har arbetat med Riedel i över tjugo år. Här berättar hon om glasens betydelse för smakupplevelsen och vilka champagneglas som är bäst för just Champagne.
Läs mer »Vin- och matjournalisten Håkan Larsson har varit chefredaktör för Allt om Mat, pratat om mat och vin i TV:s Gomorron Sverige i sex år och är sedan 2005 vinredaktör för Allt om Vin. Han har arbetat i branschen i 25 år och kallats för ”vinets folkbildare”.
Läs mer »