Stjärnkocken Michael Björklund från Åland om årets Robinson.

Michael Björklund är aktuell i årets Robinson. Men det är iklädd kockskjorta som vi har sett honom tidigare. Här berättar han vad tiden på Fiji lärt honom.

Michael Björklund i Robinson

Stjärnkocken Michael Björklund är aktuell i årets upplaga av Robinson. Men det är iklädd kockskjorta som vi har sett honom tidigare. Han är Ålänningen som har vunnit Årets Kock både i Sverige och Finland, kammat hem en femteplats i prestigefyllda Bocuse d’Or, varit en del av Svenska kocklandslaget, jobbat på en rad restauranger, gett ut kokböcker och synts i en otaliga tv-program i både Finland och Sverige.

Från början hade Michael Björklund tänkt att bli möbelsnickare. Men låga betyg satte stopp för den drömmen och han satsade i stället på sitt andrahandsval – att bli kock.

– Jag slapp in på kockskola och där blev jag frälst, säger Michael på klingande åländska.

Michaels lugna framtoning när han pratar framkallar samma trivselkänsla som Mark Levengood. Han ger ett jordnära intryck och har nära till skratt. Det märks att han brinner för sitt jobb och älskar mat och matlagning. Samt naturen utanför knuten på Åland.

– Jag är en tävlingsmänniska och som kock insåg jag att jag kunde tävla mot mig själv. Det gjorde att jag hela tiden lärde mig nya saker och blev bättre.

Tävlat i Årets kock och i Robinson

Michael har deltagit i flera tävlingssammanhang. 1997 vann han Årets Kock i Finland och år 2000 i Sverige. Däremellan tävlade han också i Bocuse d’Or, världens mest prestigefyllda kocktävling, där han tog hem femteplats för Finland. Han var också en del av det svenska kocklandslaget år 2000–2002.

Nu är han aktuell för den svenska tv-publiken i årets upplaga av Robinson. Lite otippat, kan man tycka, men inte för Michael som har drömt om att medverka sedan han såg programmet då det var nytt för mycket länge sedan.

– Jag tänkte att det skulle vara så fint att få vara med och utsätta sig för det där och se om man klarade av det. När jag kom hem en kväll såg jag att det var sista möjligheten att söka, så jag skickade in en förhandsanmälan.

När beskedet kom att han var en av de tävlande var det bara till att boka av alla åtaganden och bege sig till Fiji.

– Det var roligt att umgås med personer som jag aldrig skulle vara tillsammans med annars. Och det var sådan mat som jag inte har jobbat med tidigare. Det var också intressant att se hur människor reagerar som inte får tillräckligt med mat.

Michael berättar att han har blivit varse om det överflöd som vi lever i här och att han värderar mat på ett helt annat sätt efter vistelsen på ön.

– Där värdesatte man varenda litet riskorn – det var hemskt lärorikt. Här kokar vi gärna lite extra och slänger bort en del.

Efter hemkomsten har han blivit ännu duktigare på att tillvarata allt och också tänka på hur mycket som går åt, och hellre laga lite mindre än för mycket.

– Jag har alltid uppskattat vällagad mat, men gör det i ännu högre grad nu. Jag njuter mer av maten nu tack vare att jag kan relatera till tiden på ön. Jag ska försöka jobba på att ha kvar känslan och tanken så länge som möjligt.

Michael Björklund på Åland

Anknytningen till Sverige

Som många andra ungdomar på Åland kände den unge Michael att där hände för lite. Han gav sig ut i världen och hamnade i Göteborg.

– Jag ville lära mig mer om västkusten, fisk och skaldjur. På Åland på den tiden pratade man om Göteborg som fisk-Mekka.

Året var 1994 och han stannade i Sverige till 2002. Sedan deltagandet i Svenska kocklandslaget har Michael dubbelt medborgarskap – det var bara svenskar som fick tävla för Sverige.

När sonen Anton föddes gick flyttlasset tillbaka till Åland och närheten till barnens mor- och farföräldrar och möjligheten att få uppbackning med barnpassning.

– Åland är ett paradis att växa upp i. Det är som att bo på en kobbe. Man lär sig allt om skogen, hur bilar fungerar, om elektricitet. Och om att jaga.

Michaels kokböcker

Michael jagar själv och en av hans kokböcker, "Mickes Vilda", har fokus på vilt.

– Jag tycker om allt som gäller vilt. Det är så ekologiskt och närodlat som det går.

I boken varvas tips för tillagning av vilt med vegetariska, skogsdoftande recept.

– Jag använder mig också av sådana detaljer som man kanske inte betraktar som vilt, men som det finns ett överflöd av i våra vatten och skogar.

Innan boken om vilt gav han ut "Min Nordiska mat – en gastronomisk resa genom Norden, dess olika säsonger och unika råvaror". I den skildrar han sin sida av Norden

– Jag åker till olika ställen och träffar yrkesmän inom olika branscher, kockar och matentusiaster. Det är allt ifrån fisk och skaldjur, till nötproduktion och lamm.

Han har även gett ut "Mickes Söta" och "Mickes Fisk" samt är en av kockarna bakom "Skärgårdssmak i båten", "Strömsö-kokboken" samt "Mat så in i Norden"

Mathantverk och dryck i Smakbyn

Ungefär 20 minuters bilfärd utanför Mariehamn har Michael skapat Smakbyn – ett upplevelsecenter för mat och dryck. Här finns förstås en restaurang, men också hantverksmässig framställning av mat och dryck och det arrangeras matlagningskurser med olika teman, föreläsningar och provsmakningar.

– I bränneriet gör vi calvados, likörer, rom på både sockerrör och sockerbeta, som finns här i Norden, gin och whisky.

De håller även på med osttillverkning, med lufttorkat kött och olika salamisorter och kokar sylter och marmelader med lokala bär.

Vem är du som matlagare?

– Jag brinner för husmanskosten. Jag brukar säga att folklig mat är det svåraste. Där lagar man en köttbulle, som alla kan bedöma för de vet ju hur mamma gjorde. Går du på en stjärnrestaurang och de serverar en rödbetssorbet med ett lätthalstrat ostron samt en rökt saltgnutta kan du inte bedöma den. Så skulle jag göra det lätt för mig skulle jag göra stjärnmat, säger han och skrattar glatt.

Vad dricker du till?

Jag dricker gärna öl. Där har hänt en otroligt utveckling på en fyra, fem år. Det är inte bara en stor stark numera utan nu finns massor av sorter som man kan kombinera med mat.

Han brinner dessutom för rom, och gärna i kombination med mat på spännande sätt.

– När man är lite av en sockerpojke, så är rommen en favorit. Ju sötare, desto godare tycker jag att den är, säger han och skrattar.

FAKTARUTAN

Michael Björklund

Namn: Michael Björklund

Ålder: 45 år

Bor: Finström på Åland

Familj: Gift med Jenny som han också jobbar ihop med. Tillsammans har de barnen Anton 17 år och Agnes 14 år samt de två taxarna Tekla och Doris.

Aktuell med: Smakbyn på Åland samt deltagande i svenska Robinson på TV4