Grillad havsabborre med shizo- och örtsmör, färskpotatissallad och krispiga pickles. Passar exempelvis med en frisk riesling.
4-6
Stjärnkocken Jonas Svensson är ambassadör för YOKO samt kock och krögare på Miss Voon och GOMA Gastropub. Han har en passion för det asiatiska köket och att hitta fina kombinationer av mat och dryck.
Här har han tagit fram ett underbart recept på grillad havsabbore med asiatiska smaker, som exempelvis ackompanjeras av en frisk riesling.
Blanda ingredienserna till ett krämigt kryddsmör.
Töm fiskarna och skölj dem rena i kallt vatten.
Fyll sedan med kryddsmöret och sen skivor av citron och örter. Citronen och örterna stoppar smöret från att helt rinna ut och dämpar därmed lågorna något samt ger mycket extra smak.
Grilla fisken ca 4-5 min på varje sida. Jag vänder fisken ca 3 gånger under hela grillperioden. Ha en gärna en vattenspray i närheten för att dämpa värmen på grillen när smöret börjar smälta.
Koka potatisen i rikligt med salt och låt svalna.
Fritera eller stek pimento padron och skär sedan ner i hälften.
Blanda samtliga ingredienser och toppa med krasse.
Recept: Jonas Svensson
Christin Kashou vann Sveriges Mästerkock 2021 och arbetar nu som Junior souschef på restaurangen Surfers i Stockholm. Hon har här tagit fram ett underbart asiatiskt recept på grillade kingsize räkor som serveras med en syrlig papayasallad.
Läs merLinnéa tipsar om en jättegod skaldjursbowl med pankopanerad fisk, koriandersallad och örtvinägrett.
Läs merLinnéas asiatiska lax är utmärkt att servera antingen som förrätt eller varmrätt. Laxen ackompanjeras av en riktigt god sojamajonnäs.
Läs merVeckans fredagsmys från Linnéa ger exempel på en god rätt med mycket umami.
Läs mer