Sju sorters blommor på midsommar.

Varifrån kommer seden att lägga sju sorters blommor under kudden och hoppas att den du ska gifta dig med visar sig i drömmen? Läs om det här!

Sju sorters blommor till midsommar

Det är midsommarafton och du lägger sju blommor under huvudkudden och hoppas på att den du ska gifta dig med visar sig i drömmen. Men varifrån kommer seden? Och varför fungerar det inte?

Midsommar är en av de viktigaste högtiderna i Sverige och traditionen att fira sträcker sig ända tillbaka till medeltiden. Vi firar den helg som ligger närmast då sommarsolståndet infaller. Fram till 1952 var det alltid på samma dag, den 23 juni. Men man valde att flytta högtiden så att den alltid ligger på en fredag och stämmer bättre in i den moderna tidens arbetsvecka.  

I gamla bondesamhället var midsommar en brytpunkt i arbetsåret och i modernare tider startade industrisemestern efter midsommar. I dag har det blivit en helg då vi firar att sommaren har kommit, men numera ligger semestrarna mer utspritt och många fortsätter att jobba några veckor till innan de tar ledigt. Många av de gamla traditionerna finns dock fortfarande kvar.

Midsommarnatten var full av magi

Midsommarnatt

I gamla bondesamhällets folktro var midsommarnatten viktig. Den är en av årets ljusaste nätter och ansågs vara full av magi. Det var en natt då gränsen mellan människornas värld och det övernaturliga suddades ut. På midsommarnatten fylldes naturen av mystiska krafter och övernaturliga väsen var särskilt aktiva. Daggen som uppstod på midsommar hade undergörande effekter. Att rulla sig naken i dagg eller samla in den i lakan och skjortor ansågs vara stärkande för hälsan. Man kunde också spara en krans av midsommarblommor och lägga den i badet vid jul. 

Blommor under kudden

Många stora högtider ansågs lämpa sig särskilt väl för att förutsäga händelser om framtiden. Vem som kommer att dö, om skörden skulle bli bra eller vilka som var på väg att gifta sig. På midsommar var kärleksspådomar särskilt populära. Med hjälp av nattens magiska krafter kunde unga, ogifta kvinnor få reda på vem de skulle gifta sig med.

Blomsteräng

Det fanns olika sätt att få svar på vem det tilltänkta maken var. En av sederna som lever kvar än i dag är att plocka sju blommor och lägga dem under huvudkudden. Då kommer den blivande mannen att visa sig i drömmen. På vissa platser skulle man plocka nio blommor i stället för sju. Talen sju och nio är magiska och används ofta inom folktron och just ojämna tal uppfattas som magiska i många kulturer. 

Det fanns också ritualer som hörde ihop med blomplockandet. Den unga kvinnan skulle enligt traditionen plocka blommorna under tystnad. Bröts tystnaden var även magin bruten.  På många ställen ingick det också att hoppa över sju eller nio gärdsgårdar – lika många som antalet blommor – innan sänggåendet och drömmarna.

Blommor och bin samt fridlysta arter

Om du funderar på att ge dig ut i midsommarnatten och plocka blommor för att lägga under kudden finns det några saker som du bör tänka på innan. Kolla upp ordentligt om det finns några växter i din region som är fridlysta – då får du inte plocka dem. Naturvårdsverket har en lista över alla fridlysta arter i Sverige.

Bi på blomma

Du kan också tänka på de små bina när du planerar din midsommarbukett. Våra ängsmarker där de klassiska sommarblommorna finns växer igen eller blir till gräsmattor, golfbanor bebyggelse med mera. I dag är den totala ängsytan mindre än en procent jämfört med hur det såg ut för hundra år sedan. Bristen på vilda blommor är en viktig orsak till att bin, fjärilar och andra insekter nu minskar.

Varför inte omvandla en bit av gräsmattan till en vacker gammaldags sommaräng? Då förser du bina med deras livsviktiga mat, och du kan vara säker på att du hittar sju – eller nio – blommor att lägga under kudden. 

Fungerar det inte? Har du plockat dina icke fridlysta blommor under tystnad och lagt dem under kudden, men drömmarna uteblir? Då vet vi orsaken. Du missade förmodligen att hoppa över de sju gärdsgårdarna. 

Källa:Nordiska muséet, Institutet för språk och folkminnen, Wikipedia, Naturskyddsföreningen

Årets sill 2023 med Östgöta Sädesbrännvin

Årets sill 2023.


Fredrik Eriksson, krögare på Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum, har i år tagit fram ett sillrecept som hyllar matjesillen. Med klassiska smaksättare som gör att sillen påminner lite om gubbröra.

Läs mer »