Nederburg Heritage Heroes.

Vinserien Heritage Heroes hedrar personer som haft stor betydelse för Nederburgs utveckling och framgång.

Vinmakaren Natacha Boks med Nederburg The Young Airhawk

Nederburgs historia började 1791, när den tyske immigranten Philippus Wolvaart - The Anchorman - lade grunden till Nederburg genom att köpa 47 hektar mark utanför Kapstaden. Hans vision om att förvandla marken till vinodlingar verkade dåraktig. Det fanns vid den här tiden redan ett för stort utbud av vin i Sydafrika och spänningar mellan Holland och Frankrike försvårade dessutom exporten till Europa. Det var ett massivt åtagande men Wolvaart var fast besluten att det var på den här platsen han skulle sätta ankar och bygga ett ”Manor House” till sin familj. Wolvaart döpte stället till Nederburg och började dedikerat att producera vin i liten skala.

Nederburg The Anchorman Chenin Blanc

229,00 kr


Ett chenin blanc-vin med komplex, fräsch och fruktig smak med toner av mogna aprikoser och apelsiner.

I Wolvaarts fotspår följde Johann Graue - The Brewmaster - som 1937 lämnade sitt delägarskap i ett stort tyskt bryggeri och emigrerade till Sydafrika där han köpte egendomen Nederburg. Johann har betytt oerhört mycket inte bara för Nederburg utan för hela Sydafrikas vinindustri. Han bidrog bland annat med experiment med olika druvkloner och introducerade kylkontrollerad jäsning samt ett ny kvalitetsinriktning i vingårdsarbetet.

Johann lärde upp sin son Arnold - The Young Airhawk. Arnold blev en prisad vinmakare, men dessvärre avled han endast 29 år gammal i en tragisk flygolycka 1953.

Efter Arnolds död anställdes Günter Brõzel - The Motorcycle Marvel - som ny vinmakare på gården. Brözel skulle enligt familjetraditionen egentligen ha blivit tunnbindare, men istället beslöt han sig för att studera vin, flyttade till Sydafrika och började arbeta hos Nederburg. Endast 5 månader efter sin ankomst blev Brözel utsedd till chefsvinmakare. Brözel ställde höga krav på alla som arbetade i vinproduktionen och en vanlig syn var när han gled runt på sin BSA 1954-motorcykel bland vinfälten och bevakade så att allt löpte på enligt planerna. Han är mest känd för att ha introducerat Noble Late Harvest vin i Sydafrika och Brözels kända dessertviner är alltjämt måttstocken efter vilka landets alla dessertviner jämförs. The Motorcycle Man har tagits fram av chefsvinmakare Razvan Macici som en hyllning till Brözel för hans seriösa attityd, äventyrliga personlighet och hans expertis som vinmakare.

Nederburg The Motorcycle Marvel

229,00 kr


En klassisk Rhône-blend med huvudsakligen Grenache, Syrah och Carignan, en mindre del består av Mourvèdre och Cinsault. Ett fylligt vin med en intensiv smak av mogen frukt, söt lakrits och silkeslena tanniner samt integrerade fattoner.