Arcane La Papesse - den kvinnliga påvens vin.

Nu lanseras ett nytt vin i Xavier Vignons Arcane-serie. Arcane La Papesse är en kraftull och elegant Châteauneuf-du-Pape från toppåret 2016.

Arcane Papesse

Årgång 2016 är en av de högst klassade årgångarna i södra Rhônedalen på mycket länge vilket märks väl i det här vinet.

Xavier Vignon Arcane La Papesse har en mycket nyanserad och djup doft med inslag av torkade jordgubbar, mörka körsbär, röda plommon, torkade örter, kryddor samt en fläkt av läder. Smaken är rik och komplex och vinet bär sin alkohol väl. Eftersmaken har en mycket bra längd med toner av mörka samt röda frukter och bär, kryddor, örter, läder samt stendamm. I all kraft och intensitet finns också en fin elegans och vi instämmer verkligen i att det här vinet skulle passa en kvinnlig påve.

Den kvinnliga påvens vin

Arcane är en vinserie som kommer i limiterade upplagor. Ordet Arcane förekom ofta bland alkemister och betyder ungefär hemlig och mystisk kunskap. Vinets namn och etikett kommer från tarotkortleken Sforza Visconti från 1451, och det kort som dras ska spegla vinets karaktär.

Ett vin som nyligen lanserats i serien är La Papesse, det vill säga den kvinnliga påvens vin. La Papesse, eller översteprästinnan, är en av de 22 stora arkanakorten och kortet ses generellt som nummer två. I den ursprungliga kortleken var det en kvinnlig påve på bilden och som nu finns avbildad på vinets etikett. Under 1800-talet ändrades kortets utseende men kortet symboliserar fortfarande ord som intuition, det undermedvetna, mystik, spiritualitet, högre styrka och inre kraft.

Xavier Vignon Arcane La Papesse

679,00 kr


Xavier Vignon Arcane La Papesse har en mycket nyanserad och djup doft med inslag av torkade jordgubbar, mörka körsbär, röda plommon, torkade örter, kryddor samt en fläkt av läder. Smaken är rik, komplex och bär sin alkohol väl. Eftersmaken har mycket bra längd och innehåller toner av mörka och röda frukter, torkade jordgubbar, kryddor, örter, läder och stendamm.

Legenden om den kvinnliga påven

Under 1200-talet dök det upp skrifter som påtalade att det funnits en kvinnlig påve vid namn Joan under den tidiga medeltiden och dessutom nämns även namnet Agnes i tyska skrifter. Dessa uppgifter spred sig över Europa och var generellt accepterade i breda kretsar ända fram till 1500- talet då det kraftigt började ifrågasättas. I modern tid anser religionshistoriker att det helt enkelt var en skröna så vi får istället hoppas på framtiden.

Komplex tillverkning och lagring

Det är sällan man stöter på ett vinvarumärke som är så lekfullt och innovativt som Arcanevinerna från Xavier Vignon. De har ingen gräns för uppfinningsrikedomen och kvaliteten följer med hela vägen.

Druvorna kommer från mycket gamla Grenachestockar som växer i den norra och lite svalare delen av Chateauneuf-du-Pape. Musten fördelades till tre olika behållare för jäsning. Stora koniska och öppna fat av ek, cementtankar och rostfria ståltankar. Efter den malolaktiska jäsningen fördelas vinet till amforor, små ekfat, cementtankar, rostfria ståltankar samt 600 liters ekfat. En del av vinet lagrades som Arcane Le Pape, det vill säga i små specialbyggda ekfat som sedan sänks ner i stora cementtankar som är fyllda med Châteauneuf-du-Pape vin där de lagras helt utan tillgång till syre.

Châteauneuf-du-Pape är juvelen i kronan

Châteauneuf-du-Pape är ett mycket gammalt vindistrikt i södra Rhônedalen, strax norr om Avignon. Området har fått sitt namn efter ett sommarslott som påvestaten byggde under den period från 1309 till 1376 då påvarna ressiderade i Frankrike. Hela 19 druvsorter är numera tillåtna i produktionen av Châteauneuf-du-Pape. Det är ingen tvekan om att området är det mest kända ursprunget i södra Rhônedalen.

En av Frankrikes mest innovativa vinmakare

Xavier Vignon har en mycket bred erfarenhet och kunskapsbredd då han under 34 skördar arbetat som konsulterande vinmakare både på södra och norra halvklotet. Han har arbetat mycket i Champagne och har bland annat haft flera hundra uppdrag i södra Rhônedalen.

Xavier arbetar mycket utanför ramarna då han hela tiden försöker att hitta nya vägar för att få fram viner med personlighet och högsta kvalitet. Han kommer snart att lansera en vit Châteauneuf-du-Pape som är gjord enbart på blå druvor. Det är bara ett exempel på de ovanliga och innovativa vägar som Xavier väljer.