Maffig Cabernet från Oakville i Napa Valley.

Nu är det äntligen lanseringsdags för ett storartat vin från Robert Mondavi Winery i Napa Valley. Den 20/5 släpps Robert Mondavi Winery Cabernet Sauvignon Oakville 2018 på Systembolaget.

Robert Mondavi Cabernet Sauvignon Oakville 2018

Napa Valley är kanske det mest kända och hyllade vinområdet i hela Kalifornien. I hjärtat av Napa hittar man Oakville AVA (American Viticultur Area) som består av 2023 hektar vinodlingar och är hem för några av landets mest exklusiva viner och vinerier. Området ligger mellan bergskedjorna Vaca och Mayacamas och hit kommer svala vindar och dimma från havet som förlänger druvornas mognadsperiod, vilket bidrar till att vinerna får extra intensitet, nyansrikedom och balans.

Ett kraftfullt och nyanserat vin från hjärtat av Napa Valley

Robert Mondavi Winery är beläget i den västra delen av Oakville och samtliga druvor i det här vinet kommer från Oakville AVA, och hela 97% kommer från vingården To Kalon som är en av Kaliforniens högst klassade vingårdar. Skörden genomfördes mellan den 26:e september och den 26:e oktober. Druvorna handskördas i små tråg och det skedde en omfattande selektering både i vingården och vid ankomst till vineriet. Druvorna avstjälkades och fördes över till stora ekståndare av fransk ek där det genomfördes kallmacerering, alkoholjäsning och ytterligare urlakning av skalen. Den totala skalkontakten var 27 dagar innan vinet fördes över till nya franska ekfat för malolaktisk jäsning och lagring. Den slutliga blandningen genomfördes efter 19 månaders lagring innan vinet buteljerades i juli 2020.

Ett vin som skapar ett förnöjsamt leende

Robert Mondavi Cabernet Sauvignon Oakville 2018 har en intensiv och nyanserad doft med inslag av solmogna blå plommon, svarta vinbär, rostade fat, vanilj, fänkål samt en fläkt av muskot. Vinet är kraftfullt och intensivt med stadiga men finkorniga och mogna tanniner. Smaklängden är ypperlig, där man finner både mogna plommon, cassis, fat, muskotnöt, ceder och ett stråk av kummin.

Vinet är utmärkt att dricka idag men kan även lagras och utvecklas under många år. Vinet passar utmärkt till medelkraftiga och kraftiga anrättningar på mörkt kött eller fågel. Servera gärna en renkalvfilé med gräddstuvade toppmurklor, samt rödvinssås smaksatt med cassis och till det en vitlöksdoftande potatisgratäng.

Robert Mondavi Winery Cabernet Sauvignon Oakville 2018

699,00 kr


Robert Mondavi Cabernet Sauvignon Oakville 2018 har en intensiv och nyanserad doft med inslag av solmogna blå plommon, svarta vinbär, rostade fat, vanilj, fänkål samt en fläkt an muskot. Vinet är kraftfullt och intensivt med stadiga men finkorniga och mogna tanniner. Smaklängden är ypperlig med toner av både mogna plommon, cassis, fat, muskotnöt, ceder och ett stråk av kummin.

Byggnad hos Robert Mondavi To Kalon

Ett landmärke i Napa Valley

Robert Mondavi grundade vineriet i Napa Valley 1966 och Robert har betytt oerhört mycket för den kaliforniska vinindustrin och dess utveckling. Han var den första som byggde ett större vineri i Napa Valley och hans ambition var att göra viner som kunde mäta sig med världens främsta. Egendomen ligger i den historiska vingården To Kalon i den västra delen av Oakville.

Byggnaden ritades av Cliff May och andas en stil av en spansk missionsstation med sitt stora valv och klockstapel som har blivit en av de mest kända landmärkena i Napa Valley. Egendomen har ett gediget kvalitetsrykte och är speciellt kända för sina högklassiga viner från cabernet sauvignon och sauvignon blanc. Chefsvinmakaren på egendomen sedan 1989 är Genevieve Janssen som 2011 utsågs till ”Winemaker of the Year” av tidningen Wine Enthusiast.

Cabernet sauvignon är även störst i Kalifornien

Förutom att druvan cabernet sauvignon är den mest odlade i världen är den med största sannolikhet även den mest kända. Druvan kommer från en spontan korsbefruktning av cabernet franc och sauvignon blanc i området Graves någon gång mellan 1300 och 1600-talet. Numera är cabernet sauvignon även den mest odlade druvan i Kalifornien. För att skapa mer komplexitet i Robert Mondavi Winery Oakville Cabernet Sauvignon Reserve 2018 har de även blandat i andra bordeauxdruvor. Vinet består 86% av cabernet sauvignon som sedan kompletteras med 10% cabernet franc, 2% petit verdot och 1% av merlot och malbec.

Robert Mondavi - en pionjär och innovatör

Redan de första åren byggde man ett mottagningscenter på egendomen där besökarna fick prova vinerna och få inblick i tillverkningen. Det blev startskottet för den nu så viktiga vinturismen i Kalifornien. Roberts fru Margrit var djupt involverad i verksamheten började även arrangera konstutställningar, matlagningsklasser med franska stjärnkockar, välgörenhetstillställningar och konserter.

Robert Mondavi avled 2008 vid en ålder av 94 år då han levt ett långt liv fyllt av vin och framgång. Han var en person med visioner och såg mycket av det som hände i Napa Valley som en kollektiv succé. Utan honom hade inte den amerikanska vinkartan sett ut som den gör idag, och det är inget överdrift att påstå att han haft stor betydelse även i ett globalt perspektiv.

Vingården To Kalon

En eftertraktad adress för vinturister

Varje år utser World's Best Vineyards en lista över de 50 bästa vingårdarna ur ett vinturistiskt perspektiv. Med andra ord vilka vinegendomar som är de bästa besöksmålen. Listan berör fem kontinenter och täcker hela 18 länder. När de bästa vingårdarna utses tar juryn hänsyn till flera faktorer som bidrar till ett härligt och positivt besök. Det kan vara kvaliteten på provningar, rundturer, mottagandet, servicen, men även prisvärdheten, tillgängligheten, gastronomiska möjligheter och naturligtvis även producentens viner och kvalitetsambitioner. Detaljer såsom arkitektur och intressanta historiska detaljer kan också påverka besöket. Robert Mondavi Winery har varit med på denna eftertraktade lista under de senaste tre åren.

Betydelsefull producent som tar hållbarhet på allvar

Vingården To Kalon planterades 1868 av Hamilton Walker Crabb och är idag troligen landets mest kända vingård. Crabb var precis som Robert Mondavi en pionjär och visionär som drevs av stor passion. Robert Mondavi Winery äger den största delen av vingården To Kalon som även är i slutskedet av konventeringen till en ekologisk certifiering. Robert Mondavi Winery är defintiv i framkant vad det gäller miljöarbete och hållbar odling. Under 1996 grundade Robert Mondavi the Napa Sustainable Winegrowing Group (NSWG) tillsammans med Napa County Resource Conservation, som arbetar med forskning, föreläsningar och vägledande verksamhet. Robert Mondavi winery var det första vinföretaget som 1998 fick utmärkelsen "Innovator” award från California's Environmental Protection Agency. Företaget har i dagsläget följande miljö och hållbarhetscertifieringar; Certified California Sustainable Winegrowing, Napa Green Certified Winery och Napa Green Certified Land. Man har även kvalificerat sig till certifieringen Fish friendly farming.