Nu välkomnar vi vinfamiljen Zonin.

Vi har påbörjat ett samarbete med det anrika vinföretaget Zonin som har vinegendomar över hela Italien. Framöver släpper vi flera intressanta viner från Zonin.

Zonin vingård

Det är med stor glädje och tillförsikt vi nu påbörjat ett samarbete med det italienska vinföretaget Zonin, som nu firar sitt 200 års-jubileum. Familjeföretaget Zonin är ett spännande familjeföretag med hela 10 vinegendomar och vi ser fram emot att vidareutveckla deras närvaro på den svenska marknaden.

Vi kan lova att det framöver lanseras mycket intressanta och välgjorda viner från familjen Zonin!

Det hela började 1821 när familjen Zonin började odla druvor i Gambellara som ligger i Venetien och där det har odlats vin i över 2000 år. Med en stor dos av passion, skicklighet och innovationsförmåga har familjen Zonin blivit ett av Italiens största familjeägda vinföretag. Idag drivs företaget av den sjunde generationen och de har idag 10 olika vinegendomar som täcker upp 7 regioner i Italien. Zonin har även ett vinhus i Virginia, USA och en egendom i Chile. Produktportföljen är mycket omfattande och hela 85% av produktionen exporteras till 140 olika länder. 

Disponerar marken för att främja flora och fauna

Zonin äger totalt 4000 hektar mark där 2000 hektar är vinodlingar. De har tagit ett medvetet beslut att inte använda hela marken till vinodling då de främjar den lokala floran och faunan genom att odla och bevara andra grödor och skog.

Arbetar för en hållbar framtid

Zonin arbetar målmedvetet för en bättre framtid både vad det gäller miljön, social- och ekonomisk hållbarhet. Ett av målen är att alla egendomar ska bli självförsörjande vad det gäller energi och idag har de nått 44% av behovet genom solpaneler. 

Bristen på färskvatten kan komma att bli en ödesfråga för vinindustrin och Zonin har genomgående utvecklat avancerade system för uppsamling av regnvatten, och har även anlagt konstgjorda sjöar. Således behöver man inte belasta grundvattennivån när det blir nödvändigt med bevattning. I vingårdsarbetet använder man nästan helt och hållet ekologiska metoder och alla åtgärder tar hänsyn till och främjar den biologiska mångfalden. Egendomarna Castello di Albola och Rocca di Montemassi i Toscana är redan både ekologiskt certifierade och hållbarhetscertifierade genom Equalitas.

druvor i hink

Zonin har åtta egendomar över hela Italien 

Familjen Zonin äger 8 egendomar i Italien från Lombardiet i norr till Sicilien i söder. Tenuta Il Bosco i Lombardiet gör flera mousserande viner och en trevlig pinot noir. I Friuli ligger den vackra egendomen Ca`Bolani som omges av 999 cypresser. Här finner man bland annat en riktigt karaktärsfull sauvignon blanc. I Piemonte som är svenskarnas nya favoritområde hittar vi Castello del Poggio som producerar vin på bland annat barbera, bonarda och moscato. Zonins huvudkonotor och vineriet Zonin1821 ligger i Venetien och här produceras välkända viner som Prosecco och Amarone.

Bland de böljande kullarna i Toscana finner vi egendomarna Rocca di Montemassi som ligger i Maremma och Castello di Albola som har sin adress i Chianti Classico. Detta är två mycket intressanta vinhus som tillverkar flera exemplariska viner.

På den italienska klacken ligger Apulien som bland annat är känt för sina viner från druvan primitivo. Här finner vi Masseria Altemura som är beläget i hjärtat av regionen mellan det joniska och adriatiska havet. Avslutningsvis beger vi oss till den vackra ön Sicilien. Här vi finner Principi di Butera, en enastående egendom som ligger på den södra delen av ön. Det är ett mycket vackert landskap drygt en mil från kusten och inom det område där öns mest kända kvalitetsdruva nero d´ Avola har sitt ursprung. 

Välgjord Sangiovese från Zonin:

Rocca di Montemassi Toscana Sangiovese, Box 3000ML

309,00 kr


Rocca di Montemassi Toscana Sangiovese har en fint fruktig doft med inslag av körsbär, fat mjölkchoklad, jordgubbar samt stråk av lakrits. Smaken är fruktig med inslag av körsbär, blåbär, skogshallon, fat och kryddor.

En utmärkt sällskapsdryck och passar även medelkraftiga kött eller vegetariska anrättningar, men även pizza och mustiga pastarätter.