Smaken av Piemonte.

I vackra Piemonte skapas viner i världsklass och med just Piemonte som ledord lanserar vi nu serien Luigi di Grasso som symboliserar italiensk elegans.

Mozzarellasallad och Luigi di Grasso Barbera

Piemonte - hemvisten för viner i världsklass!

Vinerna från Luigi di Grasso riktar sig till den vinintresserade konsumenten och håller en italiensk avslappnad stil och elegans du hittar tre olika kvalitetsviner som passar en bred palett av maträtter och tillfällen: en Barbera, en Langhe Nebbiolo och en Barolo. - Vi ser ett växande intresse för viner från just Piemonte och det känns därför riktigt spännande att introducera Luigi di Grasso som bjuder på genuina och prisvärda viner från området. Luigi di Grassos viner känns lika självklara till den italienska middagen som en ballad av Eros Ramazzotti, säger Anna Rönnlund, brand manager, på Anora.

Smaken av Piemonte

Bland de böljande kullarna i Piemonte skapas viner som berättar om sitt ursprung. Vinerna passar perfekt till den rustikt eleganta gastronomin från Piemonte som innehåller gott om vinvänliga smaker. Olivolja, smör, parmesanost, pasta och svamp är några exempel på råvaror som passar lika bra till den lättare Barberan som den mer komplexa Barolon. Luigi Di Grassos viner bär toner av rosor, nypon, tjära, lakrits och i vissa fall tryffel, typiska smaker från denna del av Italien. - Nebbiolo och Barbera är till stilen väldigt olika druvor som båda är präglade av det geografiska läget och Piemontes egen ”terroir” jordmån. Jag tycker att Barbera är Piemontes mest intressanta druva, trots att den ofta hamnar i skuggan av Nebbiolon. Den är mångsidig och lättälskad. En druva jag hoppas fler kommer prova och ta till sitt hjärta. Barbera kallas ofta för vinböndernas egen druva och har seglat upp som en av de trendigaste från Piemonte. Ett vin som passar in oavsett årstid, berättar Carolina Bodin, varumärkesansvarig på Anora. Luigi di Grassos Barbera har en frisk syra och lätta tanniner. Doften präglas av mörka körsbär, örtkryddor och ett uns lakrits. Smaken är medelfyllig, fruktig och fint balanserad med inslag av mörka bär och ett stråk muskotnöt. De utvalda Barberadruvorna jäser i rostfria ståltankar för att sedan lagras i ekfat under några månader. Detta ger ett mjukt och bärigt rött vin som gärna får serveras lite lätt kylt. Det geografiska läget tillsammans med Piemontes terroir är det som präglar vinerna mest. Namnet på Nebbiolodruvan kommer från italienskans ”nebbia” som betyder dimma. Och det är just dimman i denna del av norra Italien som hjälper till att skydda och kyla ner vingårdarna. Här skapas viner som tydligt berättar om sitt ursprung.

Sandra Mastio med Luigi di Grasso vinerna

Sandra Mastio bjuder på matchande maträtter

Sandra Mastio, känd från Sveriges Mästerkock och den egna pizzarestaurangen Mastio, har skapat spännande recept- och matinspiration för att knyta ihop säcken för den ultimata upplevelsen från Piemonte. Du hittar recepten här nedan. - Jag smakade på vinet och blundade. Tänkte mig tillbaka till de tidiga kvällarna i Piemonte, när solen värmer skönt. När man börjar bli hungrig och lusten efter kvällens middag börjar ge sig till känna. Vad längtar jag efter, vad känner jag för? Smakerna som framträder blir raka och enkla, precis som italiensk matlagning är. Jag tänker mörka bär, krispiga hasselnötter och vild fänkål, ljuvliga ostar och örter i mängder. Fokus på råvarans möte med vinet och alltid med en liten finess i tillagningen. En oväntad smak, en överraskning. En måltid som känns självklar och bekväm, precis som den känsla Piemonte ger mig, avslutar Sandra Mastio. Välkommen till Luigi di Grassos värld, viner med själ och hjärta i Piemonte. Vinerna från Luigi di Grasso finns i Systembolagets beställningssortiment.

Vinerna:

Luigi di Grasso Piemonte Barbera

119,00 kr


Luigi di Grasso Piemonte Barbera har en nyanserad doft med inslag av mörka körsbär, röda frukter, örtkryddor och en fläkt av lakrits. Smaken är medelfyllig, fruktig och fint balanserad med inslag av mörka bär, röda körsbär, skogshallon och ett stråk muskotnöt.

Luigi di Grasso Langhe Nebbiolo

149,00 kr


Luigi di Grasso Langhe Nebbiolo har en nyanserad doft med inslag av körsbär, hallon, salmbär, torkade örter, kryddnejlika, lakrits och en fläkt av rosor och regnvåt asfalt. Smaken är stram men tanninerna är mogna och mjuka samt balanseras upp fint av fruktighet och smakintensitet. Vinet har även en angenäm eftersmak.

Luigi di Grasso Barolo

279,00 kr


Ett vin med en intensiv smak med stadiga tanniner och bra smaklängd. Här finner vi en kraftfull och nyanserat smak med inslag av torkade frukter, rosor, höstlöv, balsamico, sötlakrits, fat och kryddor. Servera med kraftiga och medelkraftiga anrättningar där du möter upp med lite syra, sälta och feta komponenter i maten.