YOKO lanserar en japansk premiumsake.

YOKO är en serie av vin och dryck som ska passa till asiatisk mat. Nu lanseras YOKO Sake Junmai Daiginjo, en preminumsake som passar ypperligt till sushi, tempura och ramen.  

 YOKO Sake Junmai Daiginjo med sashimi

Tidigare i höst lanserade Anora Group YOKO - en kollektion viner utvalda för att vara en perfekt match till smakrik mat från Asiens alla hörn. Först ut i Systembolagets beställningssortiment var en frisk Riesling från Pfalz Tyskland och en elegant Furmint från Tokaj Ungern. Nu breddas serien med premiumprodukten YOKO Sake Junmai Daiginjo, som finns i Systembolagets beställningssortiment.

YOKO, som kommer från japanskans yokoso (välkommen), består är viner och brygder som ska vara perfekta smakkompisar till smakrika rätter och aromer. Tidigare i höst lanserades YOKO Riesling från Tyskland och YOKO Furmint från Ungern för att ge den rätta balansen mellan sötma och syra samt för att möta kryddstarka asiatiska rätter av varierande textur. Med Anora Groups tredje lansering i dryckesserien ger YOKO Sake Junmai Daiginjo en smakupplevelse till framförallt japanska köket.

Julie Nyheim, Master of Wine på Anora Group har varit djupt engagerad i att skapa och utveckla konceptet:

- YOKO representerar en serie produkter som tydligt speglar råvaran och ursprunget samt kommer från producenter som delar vår höga kvalitetsambition. Produkterna skall i stil och karaktär passa som handen i handsken till asiatiskt mat. YOKO Sake Junmai Daiginjo är en noga utvald sake från Japan som möter det umamirika japanska köket på ett underbart sätt. Sake har till skillnad från vin och öl en tydlig umamismak och passar därför ypperligt till rätter såsom suhsi, ramen och tempura, säger Julie Nyheim, Master of Wine.

Sake av den högsta kvalitetsklassen

YOKO Sake Junmai Daiginjo är en premiumsake tillverkad av ris från Hokkaido där Junmai Daiginjo är den högsta kvalitetsklassen av sake som innebär hög till mycket hög kvalitet. Junmai betyder ”ren risbrygd” och får enbart innehålla ris, kojiris, vatten och jäst. Ingen alkohol for tillsättas och jäsningen varar cirka 18 - 21 dagar. Daiginjo innebär att riset poleras tills maximalt halva kornet återstår. YOKO Sake Junmai Daiginjo är polerad ner till 50%.

Jonas Svensson och YOKO Sake Junmai Daiginjo

Precis som YOKO Riesling och YOKO Furmint är YOKO Sake Junmai Daiginjo försedd med ikoner som visar vilken mat som bäst matchas med drycken. Jonas Svensson, krögare på Miss Voon & GOMA Gastro Pub har agerat smakinspiratör och tagit fram rätter som paras extra väl med YOKO Sake Junmai Daiginjo.

YOKO Sake Junmai Daiginjo:

YOKO Sake Junmai Daiginjo

269,00 kr


YOKO Sake Junmai Daiginjo har en mild och medelstor doft med inslag av gröna äpplen, päron, jasminris och mandel. Smaken är nästan torr med inslag av viss blommighet, gröna äpplen och mandel.

Yoko Sake Junmai Daiginjo är en ljuv förening med sushi, ramen och tempura. Men den är även god till annan asiatisk mat med fisk och skaldjur, dock ska du undvika för syrliga smaker i anrättningen.