Stekt entrecôte med rotsaker och kryddsmör.
En stekt köttbit är aldrig fel, men rätt tillbehör lyfter rätten till nya nivåer! Här lagar Linnéa en entrecôte med rotfrukter och vispat kryddsmör.
Läs mer »På jakt efter något roligare kryddsmör än vitlökssmör? Här listar vi några riktigt goda smaksättningar på smör du kommer önska att du hittat tidigare!
Trots mängden fett känns ett kryddsmör ofta lättare än en rödvinssås eller bearnaissås - inte minst är det lättare att göra. Beroende på vad du kryddar smöret med kan det passa till den stekta köttbiten, den grillade fisken eller de ugnsrostade grönsakerna.
Gör några olika kryddsmör och ställ fram tillsammans med crostini eller andra kex när du ska ha gäster så känns väntan på att middagen ska serveras inte lika lång. Om du använder smaksättare med olika färger blir det dessutom väldigt vackert att ställa fram i små skålar.
Om du vill spara kryddsmöret kan du rulla ihop det till en korv som du sedan rullar in i smörgåspapper vars kanter du antingen viker in eller knyter ihop med steksnöre. Det går även bra att rulla in kryddsmöret i plastfolie. Du kan med fördel göra smöret någon dag i förväg och låta det ligga till sig och verkligen dra åt sig av smakerna i kylen.
Om du gjort kryddsmöret i förväg: Ta fram smöret en stund innan det ska serveras så att det hinner mjukna, och skär sedan smöret i 1 centimeter tjocka skivor och lägg på en mindre skärbräda.
Ta 250 gram rumstempererat smör och blanda med 2 finhackade, små scharlottenlökar, 2 msk finhackad rosmarin, 1 tsk salt och lite nymalen svartpeppar.
Ta 250 g rumsvarmt smör och smula ner 100 g fetaost. Hacka 1 dl kalamataoliver fint och blanda med fetaosten och smöret, krydda med en halv tsk salt.
Ta 250 g smör och skär av ca 25 gram av det, som du smälter i en kastrull. Rör ner 0,5 g saffran (1 kuvert) och lös upp. Tärna resten av smöret och ha ner i en matberedare. Tillsätt den smälta saffransblandningen under omrörning och tillsätt mot slutet en rejäl nypa flingsalt.
Till 250 gram rumsvarmt smör tilsätter du riven zest av en citron, en halv tsk salt och 2 msk hackad persilja. Rör om till ett jämnt kryddsmör. Vill du ha mer syra eller göra smöret smidigare kan du pressa ner några droppar citronsaft också.
Det är kanske inte alla som har en rökpistol hemma - men har du det bör du definitivt testa att röka smör! Ha 250 g rumsvarmt smör som du lägger i en 1-liters plastpåse. Tänd rökpistolen med exempelvis ek- eller hickoryspån och stoppa slangens öppning i plastpåsen med smöret. Se till att det kommer in ordentligt med rök, stäng påsen med exempelvis en gummisnodd och skaka påsen så att så mycket som möjligt av smöret kommer i kontakt med röken. Släpp ut röken och knåda smöret lite genom påsen innan du röker det en gång till. Servera toppat med en nypa flingsalt.
Tycker du att vanligt vitlökssmör är lite för starkt eller fränt? Testa att ugnsbaka vitlöken! Då blir den mildare och får en rundare smak. Ta en hel vitlök, skär toppen av den, ta bort det yttersta, lösa skalet och lägg vitlöken i mitten av en kvadratisk bit aluminiumfolie. Ringla lite olivolja över vitlöken, packa in den i folien och kör i ugnen på 150 grader i 30 min. Känn då med en potatissticka om den är mjuk - är den inte det kan du låta den stå i 10 min till. När den är klar kan du låta den svalna lite innan du helt enkelt klämmer ut de mjuka klyftorna som du sen kan mosa in i smöret.
Till 250 g smör finhackar du 5-6 soltorkade tomater, pressar 1 vitlöksklyfta och när du vispat ihop detta smakar du av med en nypa salt och nymalen svartpeppar. Smöret får en vackert röd färg!
Blanda 150 g smör med 150 blåmögelost, exempelvis roquefort. Koka upp en dl portvin som du häller över 0,5 dl russin. Låt dra i 15 min innan du finhackar russinen och rör ner i blåmögelsmöret. SÅ gott!
En stekt köttbit är aldrig fel, men rätt tillbehör lyfter rätten till nya nivåer! Här lagar Linnéa en entrecôte med rotfrukter och vispat kryddsmör.
Läs mer »Idag tänkte jag dela med mig av ett super-duper-bra tips som räddar den tråkigaste av såser, lyfter potatismoset till nya höjder, gör kryddsmöret oförglömligt eller som i det här receptet - förvandlar en helt vanlig blomkålspuré till något betydligt mycke
Läs mer »Idag har Linnéa grillat biff som serveras med potatisknyten och örtsmör. Enkelt att förbereda och otroligt gott!
Läs mer »På sommaren kan jag tycka att det är så gott att byta ut såsen mot ett enkelt kryddsmör istället. Perfekt att göra i ordning i förväg och bara ta fram en stund innan man ska äta!
Läs mer »