Förrätter till nyår - 8 festliga recept.

Vad bjuder man på till förrätt på nyår? Kanske något gott med räkor eller lax? Eller något vegetariskt? Vi har samlat åtta goda förslag på förrätter till nyår som känns lyxiga även om de är enkla att göra.

Pilgrimsmusslor till nyår.

Förrätten sätter tonen för hela middagen, så det gäller att varken slå på för stort eller dra ner förväntningarna. Samtidigt vill du kanske lägga det mesta av krutet på varmrätten, så låt helst inte förrätten ta för mycket tid att få färdig. Kanske är en kall förrätt som du kan sätta ihop i förväg något att föredra om du ska ha många gäster?

Sedan ska gästerna inte bli mätta av enbart en förrätt, utan den ska lämna mersmak och bana väg för varmrätten. Kanske bör man tänka hellre för lite än för mycket?

Lyxiga förrätter till nyår

En förrätt kan innehålla nästan vad som helst, men till just nyår kanske man vill ge rätten en touch av lyx, exempelvis med råvaror som löjrom, pilgrimsmusslor eller andra skaldjur, lax eller kaviar. En god skagenröra på en bit bröd eller en ostpaj brukar också gå hem. Tänk hellre fräscht och lätt än mustigt och tungt (det kan du lämna till varmrätten).

Här har vi listat några förslag på trevliga förrätter till nyår. Vissa kan du servera som smårätter eller plockmat, eller som en förrätt genom att lägga upp 3-4 stycken på en liten tallrik.