Efterlängtad lansering av högklassig söt Madeira.

Nu finns Malmsey 15 Years Old från den anrika producenten HM Borges som är en fröjd för både Madeira- och chokladfantasten.

HM Borges Malmsey 15 Years Old

Lansering av en exklusiv Malmsey Madeira

Det finns få viner som är mer underskattade och förtjänar en renässans mer än Madeira. Nu lanseras en 15-årig Malmsey i Systembolagets exklusiva sortiment som på bästa sätt visar vilken nivå dessa starkviner kan uppnå. 360 flaskor lanseras som en exklusiv tillfällig lansering och finns att köpa från den 25/8.

HM Borges Malmsey 15 Years Old har en medelstor doft med fina inslag av torkad frukt, nötter, nougat, vanilj, ljust muscovadosocker, kanel och en fläkt av kanderad apelsin. Smaken är söt som snyggt balanseras upp av en hög syra. Vinet har en bra balans och nyansrikedom och i smaken finner man fina toner av torkad frukt, choklad, fat, nötter, ljust muscovadosocker, knäck och vanilj.

En dröm för chokladälskaren och dessertfantasten

Chokladdessert med nötter

Få viner är lika användbara till choklad och chokladdesserter som en bra Malmsey. I den mörka eller ljusa chokladdesserten kan det gärna ingå nötter eller torkad frukt. Men vinet är även ypperligt till andra desserter och bakverk där det finns nötter, bakad frukt eller knäckiga toner, exempelvis en crème brûlée. Eller så kan man helt enkelt sätta på lite soft musik, ta fram en god bok, sätta sig i fåtöljen tillsammans med ett glas av denna ädla dryck och en skål med blandade nötter och russin. En stund för avkoppling som gör lisa för själen. Vinet serveras i mindre eller vanliga tulpanformade vinglas och vid en temperatur av cirka 16 grader. 

Från anrik Madeiraproducent

Företaget HM Borges betraktas som en av de ledande producenterna av Madeira. Bolaget förvärvar druvor genom ett strikt urval från lokala producenter med vilka företaget har en mycket lång relation. Druvorna plockas från olika platser på Madeira, särskilt från Estreito de Câmara de Lobos och från norra Madeira.

Fat hos HM Borges

Företaget grundades 1877 av Henrique Menezes Borges, som efter att ha importerat livsmedel till Madeira använde vinsten från detta till att köpa in äldre viner. När han till slut hade en större mängd av dessa viner startade han sin partidista, att köpa in vin från de små lokala producenterna för att kvalitetssäkra och sälja vidare till de större husen. Man började buteljera egna viner 1922 under namnet HM Borges och företaget har växt betydligt genom både uppköp, sammanslagningar och giftermål. I dag drivs företaget av den fjärde generationen och är beläget i Funchal. Man har faktiskt bara haft 2 vinmakare sedan 1940, först Jorges Borges och den nuvarande Ivo Couto.

Det glömda vinet Madeira förtjänar en storstilad comeback

Madeira

En gång i tiden var vinerna från Madeira det som alla drack, ungefär som att “alla” i dag dricker vin från Italien. Nu har många glömt bort Madeira, men folk o folks vinexpert Mats Claësson tycker att vinet förtjänar en renässans. Om vi beger oss tillbaka i tiden cirka 80-90 år så var Madeira ett av de mest hyllade vinerna och hade en självklar plats vid det svenska dukade bordet. På 1920-talet stod starkvin för 69 % av vinimporten och det dröjde ända till 50-talet innan lättvinerna gick om. 1928 såldes det 1,5 miljoner liter Madeira i Sverige och Vin & Sprit hade en egen filial i Funchal. 

I dag för Madeiravinerna en tynande tillvaro. Vinet har haft en vikande trend under lång tid och nu säljs mindre än 70 000 flaskor per år. En betydande del av dessa används troligen inte till maten utan som en ingrediens och smaksättare. Är Madeira en förlegad produkt som förtjänar en långsam död? Nej, inte alls. Madeira är i dag ett av våra mest underskattade viner och förtjänar verkligen en renässans. Det är ett av de mest långlivade vinerna som finns och är mycket användbart i gastronomiska sammanhang. Kvaliteten även på de enklaste sorterna har också förbättrats avsevärt sedan slutet av 1990-talet.

Vacker vulkanisk ö som tillhör Portugal

Ön Madeira

Den vackra vulkaniska ön Madeira tillhör Portugal men ligger 1000 km från fastlandet. Vinstockarna finns mestadels på terrasserade odlingar högt upp i bergen och redan på slutet av 1500-talet var vinnäringen väletablerad. Från början var vinerna vanliga lättviner. Men dessa visade sig ofta vara helt förstörda efter seglatsen till långväga destinationer. Man började då tillsätta sprit för att de skulle överleva bättre. Det tog dock ända till mitten av 1700-talet innan detta blev en standardprocedur bland producenterna.

Smakkaraktär från fartygsfrakten

Under samma period upptäckte det Holländska Ostindiska Kompaniet att de viner som haft en lång sjöfrakt under varma tropiska förhållande utvecklade en bränd, knäckig smak. Denna karaktär visade sig vara mer populär än smaken i de viner som lagrats på plats i Madeira. Till en början skickade man därför ut alla viner på en längre seglats, men denna omständliga procedur ersattes på 1900-talet med att man på plats värmde vinet, för att skapa den lätt knäckiga tonen. Denna process heter Estufa och används fortfarande idag för enklare viner. Man värmer upp tankarna till max 55° grader Celsius under minst 90 dagar. Viner av högre kvalitet hanteras skonsammare genom att ekfat får vila under längre tid i uppvärmda lagerlokaler eller högst upp i lagret med solen som enda uppvärmning.

Finaste vinerna namnger druvan och stilen

Druvor till madeira

Större delen av produktionen i Madeira kommer från den blå druvan Tinta Negra och vinerna graderas efter sin söthetsgrad, exempelvis Medium Sweet. Vinerna av högst kvalitet kommer från fyra gröna druvsorter och om de ingår med minst 85 %, finns druvans namn på etiketten. Druvsorterna är Sercial, Verdehlo, Bual (Boal) och Malvasia (Malmsey). Vinerna görs i ökande söthetsgrad där Sercial är torrast och Malvasia är den sötaste.

Vinerna kan också ha åldersbeteckningar där 3 års lagring ofta benämns som Finest, sen finns det 5 Years Old, 10YO och uppåt. Frasqueira är ett årgångsbetecknat vin lagrat minst 20 år på fat. Högklassiga Madeiraviner är oerhört hållbara och du kan utan problem hitta viner som vid flera hundra års ålder är underbart goda och vitala. Och vad gäller de sötare varianterna klarar de lätt flera månader i en öppnad flaska.

HM Borges Malmsey 15 Years Old

399,00 kr


HM Borges Malmsey 15 Years Old har en medelstor doft med fina inslag av torkad frukt, nötter, nougat, vanilj, ljust muscovadosocker, kanel och en fläkt av kanderad apelsin. Smaken är söt som snyggt balanseras upp av en hög syra. Vinet har en bra balans och nyansrikedom och i smaken finner man fina toner av torkad frukt, choklad, fat, nötter, ljust muscovadosocker, knäck och vanilj.